Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Presentació de l’Espai Test agrari de la Vall del Ges, Orís i Bisaura

La iniciativa facilita el procés progressiu d’instal·lació de pagesos i pageses.

Visita a l'espai test de Sora.
Visita a l'espai test de Sora

El 20 d'abril, al Castell de Montesquiu, es va celebrar la presentació i jornada de portes obertes de l'Espai Test agrari de la Vall del Ges, Orís i Bisaura. L'acte va ser inaugurat per la Sra. Elisenda Guillaumes, Directora General d'Agricultura i Ramaderia del DACC, i va comptar amb la presència d'una trentena de persones.

La coordinadora tècnica de l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya, la Sra.Gemma Estany, va presentar i conduir l'acte, destacant la importància de la innovació que representen els espais test agraris. També va presentar la RETA (Red Española de Espacios Test Agrarios), entitat que aglutina i dona suport als mateixos, repassant els existents a Extremadura, Navarra, País Basc i Catalunya.

El tècnic d'accés a la terra i relleu agrari de la Direcció Territorial Agrària, Pere Navarro, va explicar que l'espai test que es presentava ha estat subvencionat a través del projecte BCNSmartRural, i va presentar les noves accions que tenen previstes en la seva entitat per transformar els sistemes agraris i alimentaris cap a models més saludables, sostenibles i segurs a les comarques barcelonines.

L'acte va concloure amb la presentació de l'Espai Test de la Vall del Ges, Orís i Bisaura per part de Laura Megias, tècnica d'Espais Test Agraris de l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya, i Elisabet Clota, tècnica de projectes de l'Associació LEADER Ripollès Ges Bisaura. Elles van explicar com ha estat la definició, disseny i creació de l'espai test, i que la governança del mateix va a càrrec del nou entitats del territori: ARCA, ALRGB, el dos propietaris de les finques que formen l'espai test, l'Associació de Propietaris Forestals de la Serra de Bellmunt, el Consorci de la Vall del Ges Orís Bisaura, Creacció, Ajuntament de Sant Pere de Torelló i Cooperativa Agrària de Torelló

Després de la presentació, els assistents van visitar una de les dues finques, la de Sora, per veure sobre el terreny l'espai test, orientat a cabrum de llet. Es van visitar les instal·lacions, com ara el corral, les munyidores, el tanc refrigerat per a la llet, l'aigua, la llum i el tancat de 12 hectàrees de superfície al voltant.

FONT: Associació Leader Ripollès Ges Bisaura