Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

JORNADA: Sense pobles no hi ha futur [II]

Sevilla ha acollit aquest divendres, 10 de maig, la Jornada "Sense pobles no hi ha futur [II]", organitzada per la Xarxa Espanyola de Desenvolupament Rural (REDR).

JORNADA: Sense pobles no hi ha futur [II].

Sevilla ha acollit aquest divendres, 10 de maig, la Jornada "Sense pobles no hi ha futur [II]", organitzada per la Red Española de Desarrollo Rural (REDR). Sis anys més tard de la primera edició d'aquest rellevant fòrum nacional, la jornada ha servit per a fer un balanç dels avanços per als territoris rurals aconseguits des de llavors, així com els nous desafiaments als quals s'enfronten. Amb la participació de membres dels dos ministeris espanyols més vinculats al desenvolupament rural (Ministerio de Agricultura, Pesca i Alimentación i Ministerio para la Transición Ecológica i el desafio demografico), prop de tres-cents representants de Grups d'Acció Local LEADER i xarxes territorials de tota Espanya, acompanyats de consellers i caps de servei de Conselleries d'Agricultura i Desenvolupament Rural de diverses CCAA, han debatut diferents propostes i analitzat la realitat del present i el futur del medi rural.

Secundino Caso, president de REDR, ha volgut fer valdre la importància de LEADER i de la labor exercida pels grups d'acció local per a oferir oportunitats per a les àrees rurals i la seva població. «LEADER fa 30 anys que demostra que és l'eina perfecta per a oferir oportunitats al medi rural», va afirmar durant la inauguració. El president de REDR també va voler reconèixer els diversos avanços que han experimentat les polítiques rurals i els beneficis que han acompanyat la seva aplicació. «Encara que els territoris rurals continuïn enfrontant-se a molts desafiaments, també hem de destacar els assoliments aconseguits aquests anys: una major presència en l'agenda mediàtica i política a través d'un canvi de relat, la creació d'un Observatori Rural i la implementació del rural proofing nacionalment i regionalment, i un major pes de la innovació en les Estratègies de Desenvolupament Local...», resumia Caso, que també va voler posar el focus en els principals desafiaments que encara té per davant el medi rural, especialment en el cas dels serveis de proximitat. «LEADER ofereix solucions reals a problemes reals. Els pobles tenen tot el futur al davant», va concloure…

Begoña García Bernal, secretària d'Estat d'Agricultura i Alimentació del Ministeri d'Agricultura, Pesca, Aigua i Desenvolupament Rural, va inaugurar la jornada felicitant la REDR i a totes les xarxes i grups LEADER, per la labor que realitzen diàriament «a favor dels territoris rurals de tota Espanya». «Ningú a Europa pot parlar de territori sense parlar de LEADER. Els grups LEADER han tingut un paper crucial en el desenvolupament socioeconòmic del medi rural, i van més enllà de la mateixa metodologia», va defensar García Bernal. La secretària d'Estat d'Agricultura i Alimentació va remarcar així mateix la transcendència dels territoris rurals per al conjunt de la societat. «El desenvolupament rural ens competeix a tots i totes, no sols a les persones que viuen als nostres pobles. El repte demogràfic és també un repte democràtic. Tots tenim els mateixos drets, visquem on visquem. Com diu el president de REDR, el relat rural ha canviat, però tenim molta feina al davant». García Bernal concloïa fent seu el lema de la jornada: «Ho dic alt i clar: sense el rural, sense pobles, no hi ha futur».

L'últim encarregat d'inaugurar la jornada va ser Rafael Llamas, president d'ARA, Associació per al Desenvolupament Rural d'Andalusia, entitat que ha col·laborat amb REDR en la celebració d'aquesta jornada. Llamas ha fet valdre a Sevilla el treball dels Grups de Desenvolupament Rural d'Andalusia i ha reclamat un major suport des de les institucions que doni l'estabilitat necessària per a potenciar els assoliments obtinguts en les últimes dècades en els territoris rurals. «La societat ens ha de veure com una gran oportunitat perquè tenim molt a aportar des del punt de vista econòmic, ambiental i social», ha afirmat.

Després de felicitar la Xarxa Espanyola de Desenvolupament Rural i als Grups LEADER per la labor crucial que han exercit al llarg d'aquests anys,Francesc Boya, secretari General per al Repte Demogràfic del MITECO, també es va mostrar convençut del paper fonamental que el medi rural exerceix en el present i el futur d'Espanya. «Davant els reptes que tenim al davant, els territoris rurals han de ser protagonistes del canvi. El medi rural no pot perdre el tren de la revolució digital ni cap altra oportunitat», reconeixia. El secretari General per al Repte Demogràfic va defensar la importància del finançament i de les iniciatives rurals que es fan realitat gràcies a LEADER. «Necessitem un projecte de futur per a cada poble», va afirmar Boya. Finalment, va anunciar el compromís per part del MITECO perquè els grups d'acció local treballin de manera conjunta i coordinada amb els Centres d'Innovació Territorial que ja existeixen repartits en àrees rurals de tota Espanya.

«Hi ha vida per als grups d'acció local més enllà de la PAC». Així començava la seva intervenció telemàtica Isabel Bombal, directora general de Desenvolupament Rural, Innovació i Formació Agroalimentària del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, que va presentar la taula ‘Aliances i col·laboracions: Oportunitats per als Grups d'Acció Local, en la qual va animar als grups LEADER a explorar totes les oportunitats que poden sorgir a través de les diferents sinergies existents diferents actors i entitats d'altres sectors. La directora general de Desenvolupament Rural va recordar, d'una banda, les possibilitats que ofereixen altres mecanismes i eines dins de la PAC per als grups LEADER, com els Grups Operatius d'Innovació; i, per un altre, les innombrables vies de finançament que els mateixos GDR poden emprar per a multiplicar les seves accions i impacte en el territori. «Us animo a aprofitar totes les oportunitats a través de noves aliances, tant dins com fora de la PAC», va dir als assistents. Finalment, també va analitzar el paper de la cooperació LEADER i la necessitat, ja detectada, de reactivar-la en aquest període. «La cooperació és una assignatura pendent que podem millorar. Com el Ministeri va comprovar ahir en el grup de treball que vau organitzar, hi ha voluntat i hi ha capacitat per a aconseguir-ho. Podem tractar-ho en el pròxim subgrup LEADER», va concloure Bombal.

Precisament la cooperació va ser un dels temes principals d'aquesta cita a escala nacional. Després de la celebració, el dia abans, d'un grup de treball amb caps de servei i representants de Conselleries d'Agricultura i Desenvolupament Rural de totes les comunitats autònomes, i representants territorials dels grups i xarxes LEADER de tota Espanya, vam tenir l'ocasió de conèixer iniciatives i projectes de cooperació inspiradors impulsats en diferents territoris. En primer lloc, el president del grup gallec Associació de Desenvolupament Rural Mariñas - Betanzos, José Antonio Santiso, va explicar com des del grup que presideix han desenvolupat tota mena de projectes de cooperació amb diferents actors, en alguns casos, amb grans corporacions com Inditex o la cervesera Estrella Galícia.

Després de la seva intervenció, enfocada en les aliances amb entitats privades, REDR va donar a conèixer diferents experiències de cooperació LEADER de diversos territoris. En total, es van donar a conèixer 14 bones pràctiques  desenvolupades en 9 CCAA, amb temàtiques tan dispars com el turisme d'estrelles, la digitalització, la valorització de productes agroalimentaris, recuperació de patrimoni i oficis...

La consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i l'Agenda 2030 és un altre dels compromisos que les àrees rurals i els grups d'acció local han adoptat també com a seus. Durant el transcurs de la jornada, María José Murciano, gerent de REDR, va presentar el projecte’‘Tic-tac: l'aigua és finit'', una campanya per a alertar sobre la importància de la gestió dels recursos hídrics.

Aquesta iniciativa té com a objectiu incitar a la reflexió individual, col·lectiva i corporativa sobre l'ús sostenible dels recursos hídrics a escala nacional i global, subratllant la urgència de complir els objectius de l'Agenda 2030, en particular, l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 6: Aigua Neta i Sanejament. Per a aconseguir-ho, REDR ha llançat una campanya de conscienciació amb diverses accions, començant per l'anàlisi i diagnòstic de la situació dels recursos hídrics a Espanya, l'elaboració de diferent documentació sobre aquest tema (guia d'actuació, recopilació de bones pràctiques, vídeo de presentació...), i l'enviament, a diferents autoritats, empreses, organitzacions, d'una escultura única, un rellotge de sorra elaborat amb materials sostenibles. El rellotge, dissenyat per l'arquitecte, dissenyador i interiorista Tomás Alía i creat pel mestre artesà Fran Agudo, vol servir per a cridar l'atenció sobre la proximitat de l'any 2030, la data més important en el calendari dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Per a acabar, es van donar a conèixer un total de cinc bones pràctiques LEADER relacionades amb l'Agenda 2030 i l'ODS 6 desenvolupades per GDR d'Andalusia, Astúries, Galícia, Balears i  la Comunitat Valenciana. Tots els grups d'acció local participants en la jornada van rebre com a premi el rellotge de sorra sostenible de REDR.

En aquest punt, l'Albert Puigvert, gerent d'ARCA va parlar de com afrontem el repte plantejat a l'Agenda Rural; catalitzant i impulsant la sostenibilitat als territoris rurals, basant-nos en la transició energètica, la lluita i l'adaptació davant el canvi climàtic.

El missatge de la jornada es va sentir alt i clar. Sense pobles, no hi ha futur!

Podeu accedir a la notícia completa aquí: https://tinyurl.com/22cvwafz
I a la galeria d'imatges de l'esdeveniment aquí: https://flic.kr/s/ahbqjbq2sx

FONT: REDR i ARCA