Jornades de turisme de muntanya a la Seu d’Urgell, en el marc del projecte de cooperació Mover Montañas
Els dies 22 i 23 d’octubre han tingut lloc a la Seu d’Urgell les Jornades de turisme de muntanya titulades “Ecoturisme, noves tecnologies i cooperació intersectorial: factors clau per al desenvolupament del turisme sostenible al territori”. L’acte s’emmarca en el projecte de cooperació interterritorial Mover Montañas que té l’objectiu de promoure el debat sobre la necessitat d'un model actualitzat de desenvolupament sostenible adaptat a la singularitat dels territoris de muntanya i els nous contextos globals, en base al capital social, el patrimoni local i la innovació tecnològica. En el projecte hi participen més de 70 Grups d’Acció Local de tot l’estat, dels quals el catalans Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya, Associació per al desenvolupament Rural de la Catalunya Central i Consorci Centre de Desenvolupament Rural Pallars-Ribagorça han estat els organitzadors de l’acte.
Les jornades s’han estructurat en blocs temàtics, combinant xerrades teòriques amb taules rodones de presentació d’experiències pràctiques a partir de les quals s’ha promogut el debat. El primer dia, després de la inauguració, va tenir lloc el bloc temàtic de les noves tecnologies i es va centrar el debat en determinar si realment les empreses turístiques utilitzen tot el potencial que ofereixen les noves tecnologies.
El segon dia van tenir lloc dues ponències teòriques introductòries sobre el concepte d’ecoturisme i l’impacte del senderisme en l’economia de muntanya. A continuació es va presentar el bloc temàtic del turisme actiu i de natura, amb una variada taula d’experiències a partir de la qual va girar el debat sobre com aquests productes poden reforçar la identitat o singularitats del territori. Seguidament es va realitzar una taula rodona sobre les sinèrgies que es creen entre els productes agroalimentaris locals i l’oferta turística, amb presentació d’experiències a Catalunya que han anat en aquesta línia, malgrat que el debat posterior va posar en rellevància que aquests productes no estan suficientment valorats i integrats en l’oferta gastronòmica o turística local i cal continuar treballat per què així sigui. L’últim bloc va estar centrat en el senderisme, amb la presentació d’experiències pràctiques que van posar en rellevància en quin grau aquestes iniciatives generaven un impacte positiu al territori i es van identificar els factors per a que puguin generar beneficis al territori.