Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

L’AGENDA RURAL DE CATALUNYA: Una eina per decidir el futur

El passat dia 11 de febrer, ARCA va ser convidada a Estrasburg a explicar el treball i organització dels Grups d’Acció Local de Catalunya i per compartir la visió de les “ruralitats” des de la perspectiva catalana, en el marc del Parlament Rural Francès. L’estiu passat, es va concretar i aprovar a França, l’informe “RURALITÉS: UNE AMBITION À PARTAGER” que és l’“Agenda Rural Francesa”, la primera Agenda Rural aprovada a Europa.
L’Assemblea General de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya va aprovar, el passat 12 de desembre, les línies d’acció de l’entitat per a l’anualitat 2020. Un document on destaca l’impuls de l’“Agenda Rural de Catalunya”. Una eina que ha de servir per donar resposta als reptes que afronten els territoris rurals i pesquers catalans i que s’haurà de plantejar harmònicament amb l’“Agenda Urbana de Catalunya” i l’“Acord Nacional per a l’Agenda 2030”.

En aquest sentit, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), Associació de Micropobles i la pròpia ACM, volem impulsar l’"Agenda Rural Catalana" que vol agafar els mandats de les Agendes a nivell mundial des d’una vessant estrictament rural i que convisqui amb les propostes urbanes. En aquest sentit, hi ha diferents mandats i iniciatives a nivell d’organismes internacionals, però cal  destacar l’experiència de França, on el Govern ha publicat l’informe ruralitats, que és la base de l’“Agenda Rural Francesa”. La seva metodologia, d’impuls municipalista i amb el suport del Govern, ha permès concretar en un termini breu 200 propostes, sorgides de baix a dalt i incorporades com a mesures en peu d’igualtat a les previstes per a les zones urbanes.

Actualment, des de diferents Conselleries del Govern, des de les associacions municipalistes i des de la societat civil, s’estan impulsant diverses iniciatives per posar en valor el món rural, combatre el despoblament i afavorir l’empoderament d’unes zones que habitualment no tenen les mateixes oportunitats que les urbanes per participar en les decisions estratègiques que ens afecten a tots. 

Des d’ARCA hem estat treballat en aquest sentit. El desembre de 2018 l’Assemblea de l’entitat va aprovar la “Declaració de la Seu”, una moció que va donar peu a una campanya per sensibilitzar a les institucions, organismes, grups polítics, empreses i persones sobre la importància de la concertació territorial, la planificació conjunta i l’enfocament integrador que haurien de tenir les polítiques en els nostres territoris rurals; i que posava ja  sobre la taula els principals reptes que haurien d’afrontar  els territoris rurals i pesquers catalans. Una Moció que l’entitat va presentar  a la  Comissió d’Agricultura del Parlament de Catalunya, el passat 29 d’octubre de 2019, i a la Comissió Interdepartamental sobre Despoblament Rural, el dia 12 de novembre; i que ha servit per posar de manifest la necessitat que tots els agents, entitats i institucions del territori treballin de forma conjunta en el disseny d’una “Agenda Rural Catalana”. Una agenda moguda des del govern, però redactada i participada per una munió d’actors territorials, feta des dels territoris rurals.

L’"Agenda Rural a Catalunya" no serà possible sense el suport del Govern i del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS). A França han treballat conjuntament els ministeris d’Agricultura i de Territori i ens locals , però sempre des de la iniciativa del propi territori i de les associacions municipalistes. Cal generar els espais per a  empoderar  al món rural en les decisions a nivell nacional. Una “Agenda Rural” que no sigui viscuda des d’un primer moment com a pròpia, serà un document sense contingut.

Finalment, cal ser conscients de que si som capaços com a país de fer aquesta tasca conjunta i transversal, de fer  de l’“Agenda Rural” un document executiu amb mesures concretes, tindrem una bona posició per a la nova programació vd’ajuts a nivell europeu per al període 2021-2027

L'AGENDA RURAL DE CATALUNYA: Una eina per decidir el futur