Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

L’agroalimentari, un sector clau per abastir la població arran de la COVID-19

L’agroalimentari, un sector clau per abastir la població arran de la COVID-19 .

Arran de la pandèmia del coronavirus, el sector agroalimentari ha resultat clau a l'hora d’abastir la població, que ha vist com la seva vida es paralitzava. En aquest sentit, productores i elaboradores de productes agroalimentaris han impulsat noves iniciatives perquè la gent pugui continuar alimentant-se i aposti pel producte de proximitat. 
Des del projecte "GUSTUM" s'ha elaborat un recull d'algunes de les propostes per tal de recolzar i promocionar el sector agroalimentari local, artesà i de qualitat, objectiu principal del projecte:  

  • Pagesos i elaboradors locals del Parc Agrari del Baix Llobregat i de la Xarxa de Productes de la Terra, impulsada per la Diputació de Barcelona, han posat en marxa diferents iniciatives per fer arribar aquests productes de proximitat als domicilis particulars.

  • En aquest sentit, el Consell Comarcal del Maresme posa a l'abast de la població un mapa on es localitzen les empreses de la Xarxa del Maresme per poder fer comandes directament. Quan es clica a sobre de cada productor, es pot trobar la informació de contacte per poder realitzar la comanda.

  • Una altra de les iniciatives creades és la de PRODECA, que ha creat una plataforma de difusió anomenada #AlimentsDeProp que trobareu a la seva web i que vol facilitar el contacte entre els consumidors i els productors agroalimentaris locals en aquest context d'excepcionalitat.
  • L’Associació Arran de Terra, una associació que treballa en els àmbits agroalimentari i del desenvolupament local des de la perspectiva de l’Agroecologia i la Sobirania Alimentària, també ha volgut incentivar el consum de producte local. En aquest sentit, ha creat una llista de productors/es del sector agroecològic del territori per realitzar comandes no només aquests dies, sinó tots els dies de l’any.
  • També hi ha certs productes de proximitat i temporada, que han vist com la seva venda disminuïa, com és el cas de la carxofa o el calçot. Els Espigoladors han creat diferents iniciatives perquè els pagesos no perdin la collita i la gent pugui consumir-ne a casa, tot fent receptes amb aquests productes i compartint-les.

  • A la comarca del Segrià, també hi ha diferents productors que ja distribueixen a domicili. A la llista elaborada per Promoció Econòmica del Segrià, s'hi poden trobar productors de festucs, cervesa artesana, sucs naturals, oli d’oliva o fruites i verdures.

  • L'Agència del Berguedà ha creat un web molt complet "Comerç i productors locals" amb un seguit d'informacions i recomanacions, i un llistat específic de les empreses agroalimentàries.

  • El Rebost del Bages també ha iniciat una campanya per promoure el consum de productes locals mentre duri la situació de confinament, donant a conèixer diferents productors del territori que reben comandes de manera telemàtica i les reparteixen a domicili. De moment hi ha 12 productors que s’han sumat a la iniciativa.

  • A l'Alt Penedès, diverses empreses agroalimentàries també han volgut sumar esforços i han creat una xarxa per servir comandes a domicili. Alguns dels productes que es poden demanar són melmelades, cervesa artesana, oli d'oliva o fruita i verdura. La llista d'empreses es pot consultar al web del Consell Comarcal de l'Alt Penedès.

Ara més que mai, incentivem la compra i el consum de productes de proximitat.

FONT: GUSTUM