Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

L’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya acosta les polítiques de desenvolupament rural als joves

L’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya acosta les polítiques de desenvolupament rural als joves   .

L’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya – ARCA imparteix 4 xerrades informatives adreçades a joves de l’àmbit rural de la província de Lleida, en el marc del projecte "ODISSEU: programa per al retorn i la inserció laboral dels i les joves al medi rural". Aquestes ponències són una iniciativa impulsada per la Diputació de Lleida i la Direcció General de Joventut, amb l’objectiu que els i les joves de l’àmbit rural valoritzin el seu territori i coneguin com els poden afectar les polítiques de desenvolupament rural.
En aquest sentit, durant els mesos de gener a març, i en col·laboració amb els Ajuntaments implicats, s’han programat xerrades als municipis de Vilagrassa i Maldà, a la comarca de l’Urgell; Juncosa, a les Garrigues; i Tremp, al Pallars Jussà.
Així, el divendres 24 de gener Gemma Estany, tècnica de projectes i cooperació d’ARCA, va impartir la primera ponència titulada “Com afecten les polítiques de desenvolupament rural al meu municipi?”, on va presentar les Polítiques de Desenvolupament Rural que afecten a Catalunya i els recursos disponibles, a més de detallar com aquestes influeixen en la població més jove. Aquesta xerrada s'ha repetit aquest dissabte dia 8 a Maldà, i està previst que es celebri de nou el proper dia 14 de març al municipi de Juncosa.

Pel que fa a la ponència prevista al municipi de Tremp, aquesta versarà sobre el concepte de la ruralitat. Amb el títol “Ser rural al segle XXI”, la sessió constarà d’un taller participatiu per tal que els i les joves aprenguin a valoritzar el seu entorn rural, prenent consciència del seu significat i valor.

 

ODISSEU
El projecte "ODISSEU: programa per al retorn i la inserció laboral dels i les joves al medi rural”, està impulsat per la Direcció General de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, i per la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família, a partir d’una iniciativa conjunta de la Fundació del Món Rural i de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), amb la col·laboració dels 13 Grups d’Acció Local Leader de Catalunya i la xarxa de professionals de joventut.
El projecte ODISSEU pretén incentivar i facilitar el retorn de joves cap el medi rural a partir de la creació d’un programa que faciliti la seva inserció laboral i que promogui el compromís social dels i les joves amb el seu territori rural d’origen. El programa actua de forma transversal sobre els agents que incideixen en aquesta transició (centres de formació, teixit empresarial i administració), i porta a terme accions de divulgació i sensibilització sobre els impactes de les migracions juvenils en el medi rural en general i en els centres de formació de secundària.