Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

L’Associació Leader de Ponent posa en marxa "La Cúpula Gustum", un projecte educatiu que destaca la producció agroalimentària de l’àmbit rural català

L’Associació Leader de Ponent posa en marxa "La Cúpula Gustum", un projecte educatiu que destaca la producció agroalimentària de l’àmbit rural català.

L’Associació Leader de Ponent, a través del projecte GUSTUM, ha presentat aquest matí "La Cúpula Gustum", una proposta educativa integral que té per objectiu posar en valor la producció agroalimentària de l’àmbit rural a Catalunya a través dels productes de proximitat que s’elaboren, el paisatge que generen i l’impacte que tenen en l’economia i tradicions del territori.

El projecte rep el nom de "La Cúpula" per la seva instal·lació central, un espai inflable i semiesfèric de 4,5 metres d’alçada, 6 metres de diàmetre i capacitat per a 30 persones. "La Cúpula Gustum" ofereix al públic una experiència immersiva per descobrir les zones rurals on s’elaboren molts dels productes bàsics de la nostra dieta.
A través de continguts audiovisuals que el rodegen i amb una sensació de 360º, el públic es submergeix en els detalls, els processos i l’impacte de la producció agroalimentària sobre el territori. Endinsar-se en un forn de pa encès, sentir la llet acabada de munyir o veure com surt l’oli del primer raig són algunes de les experiències que proposa el projecte. En concret, la proposta inclou 14 càpsules interactives sobre els productes làctics, els càrnics, l’arròs, els llegums, els fruits secs, l’oli d’oliva, la mel, el vi, els cereals i els seus derivats, la fruita i la verdura, la tòfona i els bolets, peix i marisc, embotits i la cervesa.

El projecte ha estat presentat aquest matí en el marc de la "Fira de la Conserva de Bellpuig". Hi ha participat Salvador Bonjoch, alcalde de Bellpuig i vicepresident de l’Associació Leader de PonentTeresa Fuentes, gerent de l’Associació; i Joan Trulll, president de l’Associació Leader de Ponent.

Projecte pedagògic integral: de l’aula a la vivència experiencial
El projecte es dirigeix a les escoles de tota Catalunya, especialment als alumnes cicle mitjà i superior de Primària, i es basa en un format innovador que potencia que l’alumne aprengui també a través de l’experiència i els sentits.
Des d’avui "La Cúpula Gustum" inicia un recorregut per Catalunya. Ja està confirmada la seva presència a més de 40 escoles del territori, que també rebran a un monitor encarregat de dinamitzar i dirigir les sessions amb els alumnes. Els centres interessats disposen també d’una guia didàctica per treballar prèviament a l’aula continguts vinculats al projecte com els hàbits alimentaris, el benestar físic, la salut, el territori o els factors socials relacionats amb l’alimentació, entre d’altres. "La Cúpula Gustum" és, per tant, un projecte integral i immersiu per treballar des de diferents matèries i que suposa una experiència innovadora en l’àmbit educatiu.

Gustum: promoció del producte local artesà i de qualitat
"La Cúpula" és una proposta impulsada per GUSTUM, un projecte coordinat per l’Associació Leader de Ponent que té com a objectiu promoure el desenvolupament econòmic del territori a partir de la promoció del producte local artesà i de qualitat en sinergia amb altres sectors econòmics com la restauració, el turisme i el petit comerç. Un dels eixos d’actuació de GUSTUM, i en el qual s’emmarca "La Cúpula", és incidir en les escoles per fer pedagogia del valor de la producció agropecuària en l’àmbit rural.

FONT I FOTOGRAFIES: Associació Leader de Ponent