Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

L’Associació Leader de Ponent subvencionarà 24 projectes de les Garrigues, l’Urgell, el Pla d’Urgell i el Segrià Sud amb un total de 763.660,34€

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació –DARP- ha resolt la segona convocatòria d’ajudes corresponents a l’exercici 2016 proposades per l’Associació Leader de Ponent, entitat sense ànim de lucre encarregada d’implementar la metodologia Leader a les comarques del Pla d'Urgell, l'Urgell, les Garrigues i el Segrià sud. En concret, s’aportarà 763.660,34€ a 24 projectes d’aquestes comarques amb l’objectiu d’impulsar l’activitat econòmica a l’àmbit rural i garantir l’equilibri territorial. Els ajuts Leader són cofinançats en un 57% pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya (DARP) i en un 43% pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).
L’Associació Leader de Ponent treballa ja en la tercera convocatòria d’ajudes Leader, corresponent a l’exercici 2017, que estarà oberta fins el proper 30 de novembre de 2017. Totes les persones jurídiques i les entitats públiques interessades han de presentar la sol·licitud telemàticament, mentre que les persones físiques poden presentar-la o bé per mitjans telemàtics o en format paper a les seus del GAL. La informació completa es pot consultar a www.leaderponent.cat.

 

Suport continuat a projectes que posen en valor el territori
L’Associació Leader de Ponent ha proposat al DARP Ajuts Leader per a un total de 24 projectes de la seva àrea de treball, el que implica una subvenció total de 763.660,34€, la mateixa quantitat econòmica que en la convocatòria anterior. Concretament, l’Associació Leader de Ponent ha resolt subvencionar set projectes de les Garrigues  amb un total de 194.173,95€, quatre projectes al Pla d’Urgell amb 78.225,96€, sis al Segrià amb 312.193,66€ i set projectes a l’Urgell amb 179.066,77€.

Del total de 24 projectes subvencionats, 10 corresponen a projectes de transformació i/o comercialització de productes agroalimentaris i 14 a projectes no agroalimentaris, els dos eixos centrals establerts pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació en la convocatòria corresponent.

Aquests eixos també van marcar la resolució de la primera convocatòria, anunciada el desembre de 2016 i en què l’Associació Leader de Ponent va subvencionar 27 projectes amb 763.660,34€. Menys d’un any després, aquests projectes ja han generat 25 llocs de treball.

 

Transparència i barems de selecció
Totes les propostes rebudes per l’Associació Leader de Ponent han estat valorades a través d’uns barems de puntuació validats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació seguint les directrius marcades per la Comissió Europea i lligats a l’estratègia global de l’entitat definida en un procés participatiu. Aquesta estratègia té com a principal objectiu la creació d’activitat econòmica al territori a partir de la promoció i la comercialització de producte agroalimentari local i de la sinergia amb altres sectors del territori com el turisme, la gastronomia i el petit comerç. Les tres línies d’actuació en què es concreta són la generació d’activitat econòmica a partir del producte local; el foment de l’emprenedoria, especialment entre els joves; i el suport al desenvolupament de projectes col·lectius sectorials i intersectorials. Com a prioritat transversal es dona suport actiu a les zones rurals deprimides amb una elevada
regressió demogràfica i que tenen un índex de ruralitat elevat. 

Aquests criteris de puntuació, que també s’aplicaran a les sol·licituds que es rebran per a la tercera convocatòria fins el dia 30 de novembre, es poden consultar en la convocatòria d’ajudes corresponent.


L’Associació Leader de Ponent, aposta i acompanyament a projectes de territori
L’Associació Leader de Ponent és una entitat sense ànim de lucre, configurada com a Grup d’Acció Local (GAL) i creada per gestionar la metodologia Leader del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-20120 a les comarques del Pla d'Urgell, l'Urgell, les Garrigues i el Segrià (sud). A banda de la gestió dels Ajuts Leader l’entitat participa, juntament amb altres Grups d’Acció Local de Catalunya, en vuit projectes de cooperació: Odisseu, Col·laboraXpaisatge, Start up Rural, Fer.cat, Cowocat Rural, ENFOCC, Vida Silvestre i Gustum.

Gustum és un projecte liderat per l’Associació Leader de Ponent i en què participen tots els GAL de Catalunya i que té com a objectiu promocionar el producte agroalimentari local. L’exercici 2016 el projecte Gustum va impulsar la campanya "Aquí vins catalans" que té per objectiu de diferenciar aquells restaurants que tenen més d’un 60% de vins de DO catalanes a les seves cartes. Actualment "Aquí vins catalans" compta amb 64 restaurants adherits. Gustum també impulsa la "Ruta de la Cervesa Artesana de Lleida", projecte de promoció dels obradors de la província de Lleida per atreure visitants.

L’Associació Leader de Ponent és també responsable d’"Espais Naturals de Ponent", projecte que posa en valor els diferents espais naturals del territori per posicionar-los com un atractiu turístic únic entre la població local i forana. A banda de la creació d’un web que recull imatges i informació complerta de cada espai natural, "Espais Naturals de Ponent" ha organitzat aquesta primavera-estiu una complerta agenda d’activitats amb més de 30 propostes que han captat l’interès de més de 1.600 participants. El projecte també compta amb una exposició itinerant que viatja pel territori per apropar els espais naturals a tots els públics.

FONT: Premsa Associació Leader de Ponent