L’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura participa a la trobada de Piaggine
L'Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura i ARCA han participat a la trobada d'intercanvi impulsada en el marc del projecte “Enfortir la silvopastura i els recursos naturals mitjançant la creació d’una xarxa d’intercanvis entre territoris euromediterranis”, celebrada els dies 1 i 2 d'octubre a Piaggine (Itàlia).
Dues jornades de treball i debat que han comptat també amb la participació de la resta de socis del projecte de cooperació -el GAL de Cévennes, la Cambra d’Agricultura d’Occitània, el GAL Cilento Regeneratio, la Comunità Calore Salernitano, la Comune di Piaggine, Terra Nuova, i l'Instituto a càrrec de la direcció de la Fauna-, i que han servit per posar en comú les pràctiques que es realitzen a cada territori i discutir i valorar possibles millores a implementar.
De la trobada n'ha sorgit un document de treball conjunt on s'han plasmat les accions a desenvolupar en el marc del projecte, així com algunes reflexions a tenir en compte sobre la situació del sector. El detallem a continuació:
Considerem:
- Que la pastura és una activitat important pels nostres països mediterranis, capaç de produir carn i llet amb altes propietats nutritives, basada en la producció tradicional, permetent alhora gestionar espais sostenibles, per mantenir paisatges i poblacions al territori, conservar i augmentar la biodiversitat i com a mesura de prevenció d’incendis.
- Es tracta de sistemes econòmicament sostenibles en termes d’ús de recursos naturals. La pastura en extensiu requereix d’un 90-95% menys d’aigua que la producció en intensiu; contribueix en la retenció d’aigua al sòl i en la captació de CO2, adaptant-se al canvi climàtic i contribuint positivament a mitigar-lo.
Reflexionem sobre les amenaces envers aquesta activitat:
- Les zones on es practica la pastura són zones amb sistemes econòmics fràgils dins el context d’economia global, i això fa que aquest sistema productiu es vagi abandonant.
- L’activitat del pastor sovint desconeguda i a vegades poc valorada està lluny dels estàndards del nostre temps.
- L’activitat es desenvolupa en un entorn amb dificultats estructurals en relació a l’accés a la terra i el reconeixement de pastures arbrades com a zones de producció agrícola.
- El relleu generacional i la modernització de l’ofici continua essent difícil d’implementar; hi ha una elevada dependència de polítiques públiques que no sempre s’adapten a les necessitats reals.
Els tres territoris posen en comú les especificitats de cada un d’ells envers el reconeixement de la professió i la situació de la ramaderia extensiva, per desenvolupar accions conjuntes i trobar solucions per revertir les tendències i amenaces actuals.
Accions que es volen implementar:
- Reforçar el suport tècnic que permeti mantenir les activitats pastorals, capitalitzar el coneixement, afavorir el relleu generacional i assegurar la viabilitat econòmica de les explotacions.
- Potenciar l’associacionisme dels ramaders, com a eina d’empoderament pel seu futur social i econòmic.
- Reconèixer la importància d’aquest sistema des d’un punt de vista ecològic, cultural, social, mediambiental i econòmic.
- És urgent i extremadament necessari que les pastures arbrades siguin reconegudes com a zones de producció agrícola per la PAC.
- Des de les administracions s’han d’afavorir i garantir les condicions per tal que el desenvolupament del sector sigui reconegut, valorat i econòmicament viable.
- Han de garantir l’accés a la terra: els cens de terres abandonades i terres comunals ha d’afavorir la provisió de terres pastorals i agrícoles per als pastors existents i futurs.
- S’ha de promoure i incentivar la venda i el lloguer de terrenys per a joves, amb espais test per les noves incorporacions.
- Cal generar iniciatives per evitar l’especulació del sòl.