Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

L’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, participa com a membre de la primera trobada de la Smart Village Network a Ellivuori, Finlàndia

L’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, participa com a membre de la primera trobada de la Smart Village Network a Ellivuori, Finlàndia.

La necessitat de les zones rurals de fer-se sentir la veu davant les institucions europees ha fet un pas endavant a través de la creació de la Xarxa de Pobles Intel·ligents (Smart Village Network) a nivell europeu. La xarxa recull prop d’una trentena de membres de diferents països de la UE i pretén posar en valor molts dels projectes que s’estan desenvolupant i que es poden llegir en clau “intel·ligent”. La jornada ha atret a més d’una cinquantena de persones de 12 països diferents.
Compartir les iniciatives entre els membres de la xarxa és clau per tal que els diferents territoris rurals coneguin quines solucions innovadores sorgeixen des de les poblacions rurals per fer front a les noves problemàtiques, i així poder adaptar-ho a les realitats de cada país.
La trobada ha servit per assentar les bases de la xarxa i dissenyar el primer esborrany d’una declaració que serà el fonament sobre el qual la xarxa cobra vida i es comença a construir.
La trobada, organitzada per E40 Group, i amb la col·laboració de la Finnish Village Movement Association, i The Rural Network suport Unit of Finland, ha permès conèixer algunes iniciatives locals de la zona de Sastamala, i de com s’han reconvertit dues escoles que van tancar per manca d’alumnes.
En un dels casos, al poble de Haukijärvi, una associació gestiona l’antic centre educatiu com a centre d’aprenentatge i residència d’artistes i creatius, anomenat Arteles Creative Center”. El centre rep anualment més del doble de sol·licituds per les places disponibles, i ofereix programes personalitzats que s’adapten també a l’estació de l’any, tenint en compte les particularitats del clima nòrdic.
En l’altre exemple, l’antiga escola s’ha reconvertit en un centre social comunitari des d’on es vetlla per tot tipus d’activitats. Des de tallers de cuina per homes, fins a la gestió de les pistes d’esquí de fons, aquesta iniciativa és bàsica avui en dia per mantenir l’esperit de la comunitat viu i cohesionar-ne els vilatans.
Durant la trobada, també s’han compartit algunes iniciatives impulsades a Catalunya gràcies als Grups d'Acció Local. Així, s'han presentat els projectes "ENFOCC", "COWOCAT_RURAL", i l’eina "EnCercla", relacionada amb l’Economia Circular.

FONT I FOTOGRAFIES: Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central