Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

L'Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central participa en un intercanvi d'experiències a França

Els passats dies 4 i 5 d’octubre va tenir lloc una trobada de treball al municipi francès de Villeneuve ‐ Minervois en la qual varen participar, a banda de la municipalitat amfitriona, una delegació formada per l’Ajuntament d’Olvan, la Diputació de Barcelona, el Consorci de Formació i d’Iniciatives Cercs ‐ Berguedà, el Consell General de l’Aude i els grups d’acció local de Pays de Vignerons i l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central.

Cal destacar que l’objectiu de la trobada era tractar d’intercanviar experiències i bones praxis, entreveure tendències de futur, i finalment, tractar de teixir un projecte de cooperació al voltant de la valorització de la tòfona. Tot plegat, aprofitant el fet que de forma paral∙lela es portava a terme a Villeneuve ‐ Minervois un Seminari internacional sobre “La situació actual del sector de la tòfona a França”; simposi organitzat per la Federation Française de Trufficulture on assistiren, entre d’altres, els principals productors de tòfona de França. Val a dir que en el seminari es va poder entreveure la situació de la tòfona a França, Itàlia i Catalunya, en aquest cas, per de la ponència efectuada per l’Alcaldessa d’Olvan i Diputada al Parlament de Catalunya, Sra. Judit Carreras.

Durant les jornades de treball es varen focalitzar diferents possibles àrees de col∙laboració per incrementar la producció i ús de la tòfona: promoció i comercialització; desenvolupament d’una marca de qualitat europea conjunta; incrementar el maridatge entre la tòfona i la restauració; transferència tecnològica per part dels centres de coneixement (universitats, centres tecnològics, etc.), etc. Així, per  tal d’implementar els nombrosos denominadors comuns detectats, es desenvoluparà un pla operatiu conjunt, es prepararà una candidatura per emparar‐la al programa Leader, així com, està prevista la participació de l’ajuntament de Villeneuve ‐ Minervois en el marc de la propera Fira de la Tòfona (que es portarà a terme el primer cap de setmana de febrer de 2013). 

Finalment, recordar com l’ajuntament d’Olvan i el Consorci de Formació i d’Iniciatives Cercs‐Berguedà, més enllà de la necessària aposta per l’ús, consum i promoció de la tòfona, amb l’objectiu de potenciar-ne la seva producció, enguany  (gràcies al suport de la Diputació de Barcelona) portaran a terme una plantació pilot del voltant d’una hectàrea.


FONT: CFI Cercs – Berguedà