Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

L'associacionisme agrari a Catalunya, un valor en alça

La Fundació Món Rural (FMR) ha elaborat l'informe "Estructura del sector primari a Catalunya", on es destaca la importància del moviment associatiu vinculat a la pagesia, una tendència històrica que ha marcat l'evolució de la societat catalana. L'objectiu d'aquest informe és, entre d'altres, conèixer quina és la realitat de l'estructura organitzativa del sector agrari a Catalunya. 

Des de les primeres fórmules d'associacionisme, el sector agrari ha anat evolucionant amb els canvis socials i polítics que han ocorregut al país amb el repte de defensar els seus propis interessos. Segons l'informe elaborat per la FMR, a Catalunya, en general, les associacions agrícoles, ramaderes, forestals i pesqueres es caracteritzen per tenir una gran diversitat de funcions, alhora que es relacionen i creen vincles amb altres entitats que poden ser de caràcter local o fins i tot internacional, amb la finalitat de buscar propostes i projectes comuns.

Amb aquest treball de recerca i anàlisi s'ha arribat a nombroses conclusions respecte a les entitats que representen i defensen els seus interessos dins l'àmbit del sector primari i que estan ubicades en el territori català. Per exemple, s'ha detectat que no hi ha informació actualitzada sobre les entitats vigents, la qual cosa fa molt difícil contrastar l'existència real del total d'entitats que es troben registrades. També assenyala les comarques que presenten un nombre superior a 5 agrupacions o entitats associatives, com són: Alt Penedès, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Barcelonès, Cerdanya, Maresme i Segrià.
 
L'informe destaca, de manera general, els grans valors que aporta l'associacionisme, donat que la concentració de l'oferta suposa per al sector primari una posició més avantatjosa. A més, les organitzacions de productors tenen com a principal tasca la difusió al consumidor sobre els productes de qualitat produïts a Catalunya, alhora que es treballa per a la millora de la producció, la sanitat i la recuperació de races d'animals i espècies vegetals.
 
La FMR ha elaborat aquest estudi ja que treballa per al reconeixement del valor estratègic del món rural i també de la pagesia, i recorda que moltes d'aquestes agrupacions i entitats formen part del patrimoni social de Catalunya.

FONT: RuralCat