Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

L’Escola de Pastors de Catalunya inicia la seva 10a edició

L’Escola de Pastors de Catalunya inicia la seva 10a edició.

Enguany, l’Escola de Pastors de Catalunya comença el nou curs amb més dones que mai: un 41%En total, els alumnes seran set dones i deu homes provinents de tot Catalunya, Extremadura i França, que es formaran durant dos mesos de teoria i quatre mesos de pràctica en una explotació ramadera catalana.

Les seves edats comprenen des dels 19 fins als 48 anys, amb una mitjana d’edat de 30 anys. El 65% venen d’un entorn rural respecte el 35% que ve d’un entorn urbà. El 35% provenen de la província de Barcelona i el 29% de Lleida. Les províncies de Tarragona, Girona i fora de Catalunya compten amb un 11% d’alumnes cada una. El 24% dels alumnes tenen estudis universitaris, el 47% tenen cicles formatius i el 29% el graduat escolar. El 59% dels alumnes treballaven en el moment que se’ls va seleccionar, el 35% estava a l’atur i el 6% comptaven amb una excedència.

De nou l’orientació principal que trien és la producció lletera vinculada tan a cabres com ovellesEn aquest sentit l’Escola de Pastors de Catalunya està ajudant a formar una generació que torna a agafar la producció lletera com a principal activitat, sempre des d’una postura de producció ecològica i tenint com a base de l’alimentació la pastura natural. Això és un canvi important dins de la tendència productiva de les petites finques ramaderes. 

Nou projecte Pyrpastum
El 2018 l’Escola s'estrena en el projecte Pyrpastum, finançat pel "programa POCTEFA Interreg", amb l’objectiu de dinamitzar l’espai pastoral pirinenc i l’ocupació en el sector primari a través del reforç dels programes de formació i el desenvolupament d’eines per facilitar la inserció en aquest sector.

Els socis principals que faran possible aquest projecte són el CFPPA Ariège-Comminges, l’Associació Rurbans-Escola de Pastors de Catalunya, l’Escola Agrària del Solsonès i la Fedération Pastorale de l’Ariège. També es comptarà amb la participació d’altres socis associats com ara la Mutualité Sociale Agricole, l’Association de Préfiguration de l’Ecomusée Cagire-Pyrénées i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

Les dades de l’Escola de Pagesia i Activitat Pastoral des del seu inici l’any 2009 són:

  • 424 sol·licituds presentades des de l'any 2009 per accedir a l'Escola i 171 alumnes seleccionats per seguir la formació;
  • El 61,5% dels alumnes que han acabat la formació o bé han emprès un projecte propi de ramaderia o bé estan treballant per altres pagesos.
  • 195 col·laboracions amb explotacions participants com a pagesos – tutors, formadors d'aquests alumnes.
  • 1 servei de voluntariat vinculat a l’escola i 4 delegacions que formen part de l'escola de pastors en el procés formatiu.
  • 1 borsa de treball en actiu que ha gestionat més de 115 ofertes de treball.

Font: RURALCAT - Fotografia: Escola de Pastors de Catalunya