Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

"L’èxit en el relleu generacional d’un negoci és trobar a la persona apropiada". En parlem amb Antoni Sambró, cofundador d’Easy2bwise

Aquest any ARCA ha col·laborat amb l’"SmartCatalonia Challenge", el concurs d’innovació oberta promogut pel Departament de Polítiques Digitals per incentivar les pimes i startups tecnològiques a crear solucions als reptes del nostre país, enguany centrat en donar resposta a les problemàtiques que afecten els territoris rurals.

En parlem amb l'Antoni Sambró, cofundador d’Easy2bwise, guanyadora del segon premi de l’"SmartCatalonia Challenge" en resposta al repte "Com afavorir el relleu generacional en entorns rurals per evitar el despoblament". 

 • Afavorir el relleu generacional d’un negoci és l’objectiu d’Easy2bwise, una de les solucions TIC premiades a la darrera edició de l’“SmartCatalonia Challenge”.  Ens pots explicar el funcionament de l’aplicació?
  Quan ens van proposar aquest repte, teníem clar que la clau per aconseguir l’èxit en el relleu generacional d’un negoci és trobar a la persona apropiada.
  Cada negoci és diferent, per tant, les actituds que ha de tenir la persona que els gestiona també són diferents. Per exemple, no és el mateix gestionar un negoci que requereixi tractar personalment amb els clients que un negoci en que no es tingui contacte amb persones.
  Per això la nostra solució incorpora la tecnologia que utilitzem a MyProfileJobs adaptada a aquest repte. Aquesta es basa en un algorisme creat pel Dr. Jordi Tous del departament de Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili. Com funciona?
  D’una banda, quan un negoci sol·licita el relleu analitzem, entre altres, quin ha de ser el perfil que ha de tenir una persona per gestionar-lo correctament. D’altra banda, totes les persones interessades en el relleu, quan es donen d’alta a la plataforma, han de respondre uns tests on se li plantegen una sèrie de situacions crítiques. MyProfileJobs analitza la forma com les resol i ens facilita el perfil de cada persona.
  D’aquesta forma, és molt fàcil fer l’encaix entre el negoci i la persona més apropiada per maximitzar l’èxit del relleu. 
 • Una app que, a més, ofereix formació i assessorament durant tot el procediment.
  És imprescindible que la persona que farà el relleu disposi de tota la informació sobre com funciona el negoci, quines són les tasques que ha de fer i quins són els procediments a seguir per realitzar aquestes tasques de forma correcta. Tota aquesta informació l’obtenim de la persona o les persones que gestionaven el negoci fins al moment del relleu. Llavors comença la fase de digitalització de processos, que es donen d’alta a la plataforma de transmissió del coneixement Easy2bwise. Aquesta aplicació permet que la persona que farà el relleu, tingui tota la informació ordenada i accessible en tot moment i des de qualsevol dispositiu. A través d’una sèrie de càpsules formatives en format interactiu, aquesta persona pot aprendre tot el que necessita saber per poder gestionar aquest negoci. Easy2bwise també és capaç d’avaluar de forma objectiva el nivell de coneixement adquirit, i això ens permet saber en quin moment la persona que ha de fer el relleu està capacitada per gestionar el negoci.
  També pot donar-se el cas que sigui necessària l’obtenció d’alguna titulació, acreditació o carnet. En aquest cas, gestionem aquesta formació amb  entitats del mateix territori.
  Pel que fa a l’assessorament, aquest ens aporta un benefici doble en el procés de relleu. En primer lloc perquè és una eina de suport per part de professionals experts en diferents àmbits: vendes, comptabilitat o informàtica, entre altres, que ajudaran a garantir l’èxit del relleu. I en segon lloc perquè utilitzem recursos locals i per tant repercuteix econòmicament en el territori. 
 • Un cop s’ha produït el relleu, quin seguiment es fa?
  Quan la persona que ha de fer el relleu ja està capacitada per gestionar el negoci, és a dir, quan ha finalitzat amb èxit la seva capacitació i ha obtingut les acreditacions necessàries, es produeix el relleu pròpiament dit. Aleshores s’inicia l’acompanyament per part de la persona que fins aleshores gestionava el negoci, que pot durar unes setmanes o uns mesos, en funció del negoci.
  En aquest moment ja tenim establerts els objectius a curt i mitjà termini, i s’assigna la figura del que podríem anomenar tutor/a, que és una persona experta en la gestió d’empreses, que analitzarà els indicadors que s’hagin considerat clau (vendes, ingressos, despeses, etc.). Els resultats obtinguts permetran conèixer l’evolució del negoci i assignar el suport necessari en cas que el tutor/a així ho consideri.
  A més d’aquesta figura del tutor/a, disposem d'experts en els diferents àmbits que comentàvem abans (finances, comptabilitat, informàtica, etc.). La persona relleu, sempre que tingui algun dubte o necessiti suport, no cal que es preocupi de buscar qui la pot ajudar, sinó que ja hem definit un protocol per contactar de forma ràpida amb la persona o empresa més apropiada en cada cas. Al tractar-se dels mateixos experts que van participar de l’assessorament, ja tenen un cert coneixement del negoci, la qual cosa reduirà el temps necessari per a la resolució de la incidència, alhora que pot afavorir la creació de sinergies al territori.  
 • És la primera vegada que Easy2bwise s’apropa al món rural. Què us ha motivat a fer el salt?  És una oportunitat de futur?
  Com que estem establerts a Reus i Tarragona, respectivament, si que per proximitat és aquí on hem iniciat la nostra activitat i on tenim la majoria de clients, però en realitat ens movem per tot Catalunya, i les nostres aplicacions serveixen per a qualsevol empresa, independentment del nombre d’empleats.
  Quan ens van proposar el repte, ens va semblar molt interessant i que anava molt alineat amb la metodologia Easy2bwise, que permet gestionar tot el cicle de vida de les persones que treballen en una empresa. Això vol dir, des de que l’empresa necessita contractar una persona nova, fins que aquesta es causa baixa a l’empresa o es jubila. I aquest cicle inclou les fases intermèdies: capacitació inicial, formació, desenvolupament dins de l’empresa, etc. A grans trets és el mateix que passa amb un negoci que sol·licita relleu: es requereix trobar i formar una persona perquè ocupi aquella “vacant”.
  També és cert que hi ha més concentració d’empreses en entorns metropolitans que en entorns rurals, però segur que amb la implementació d’aquest projecte ajudarem a que el nombre de negocis es mantingui i esperem que en un futur i amb l’ajuda de les administracions, fins i tot s’incrementi. Per tant, de ben segur que serà una nova oportunitat de negoci per a nosaltres, però també ho serà per a empreses que valorin les avantatges d’establir-se en l’entorn rural. 
 • Fins ara es parlava de les “Smart Cities”.  Podem dir que el concepte SMART ha arribat als territoris rurals?
  Els territoris rurals tenen un gran potencial per ser SMART, l’únic que cal és disposar de la infraestructura que faciliti l’accés a les eines tecnològiques necessàries perquè les empreses de l’entorn rural puguin disposar de les mateixes avantatges que aquelles ubicades en les proximitats de les grans ciutats.
  D’altra banda, caldrà disposar d’empreses que vegin la possibilitat de poder realitzar la seva activitat amb els mateixos recursos i avantatges que ho podrien fer a les ciutats. D’aquesta forma disposaran de les eines per poder créixer, optimitzar els seus processos, i ser tan rendibles en una població de l’entorn rural com ho podrien ser si estiguessin ubicades a prop de les grans àrees metropolitanes.
  I no parlem només de grans empreses, també ens referim als comerços i petits negocis sense els quals la vida a les àrees rurals no seria possible. No ens hem d’oblidar de tot el potencial de les persones emprenedores d’aquests territoris, que molts cops no poden dur a terme el seu projecte per no disposar dels recursos apropiats. Finalment aquest talent ha d’anar a les grans ciutats per poder desenvolupar el seu projecte o per anar a treballar en alguna empresa. 
 • I si mirem al futur, podem parlar de territoris rurals intel·ligents?
  Aquest ha de ser l’objectiu. Estem parlant del futur dels territoris rurals, i si fins ara no n’érem prou conscients, la situació de pandèmia ens hauria d’ajudar. Les noves tecnologies han d’estar disponibles per a tothom, tant a les grans ciutats com a totes les poblacions de l’entorn rural. Però un territori intel·ligent no és un territori amb accés a les TIC, sinó aquell que les fa servir de manera eficaç i efectiva per resoldre els problemes que té i els que es pot trobar en un futur.
  La visió estratègica és un element clau per considerar que la tecnologia es fa servir de manera intel·ligent. El primer pas és disposar d’una bona xarxa de comunicacions, i que internet arribi a totes les poblacions. Internet s’ha tornat imprescindible per poder gestionar un negoci. Ja hem vist que en els darrers mesos molta gent s’ha vist obligada a treballant des de casa, i sense internet, això no seria possible. Però no te cap sentit realitzar grans inversions en la instal·lació de fibra òptica si darrera no hi ha una projecció d'activitat econòmica relacionada amb ella.
  A les poblacions de l'entorn rural els manca molta infraestructura, però de vegades també manquen idees noves i la majoria d’activitats es basen en negocis de cap de setmana (turisme rural, gastronomia, paisatge, entre altres). 
  La majoria de la població viu al voltant de les grans àrees metropolitanes, amb tots els inconvenients que això comporta pel que fa a mobilitat, sobretot en hores punta, i també per la dificultat en mantenir la distància social, per exemple.
  Amb el tema de la pandèmia s’han accentuat tots aquests inconvenients, i una de les mesures adoptades ha estat el teletreball. Hem vist que en molts casos és possible, per tant, que una part de les persones que treballen a les empreses de les grans àrees metropolitanes, ho poden fer des de qualsevol població de l’entorn rural.
  Doncs el mateix plantejament podem fer a les empreses. Segur que moltes d’elles podrien estar establertes en entorns rurals, on els preus dels terrenys i dels lloguers són molt més baixos, i on les persones que hi vagin a treballar no necessitaran fer grans desplaçaments ni dedicar hores per arribar a la feina. A més, amb una bona infraestructura de comunicacions,  podrien dur a terme tota la seva activitat de la mateixa forma que ho fan a les grans ciutats.
  I aquí pensem que el paper de les administracions és fonamental per facilitar aquest canvi de tendència, creant les polítiques necessàries per motivar a les empreses a que s’estableixin en entorns rurals, on hi poden trobar el mateix talent que troben a les grans ciutats. De fet, una part d’aquest talent prové de poblacions de l’entorn rural, on no tenen futur per manca d’empreses i per això, aquestes persones es veuen obligades a desplaçar-se diàriament o anar a viure a les grans ciutats.

Més informació premis "SmartCatalonia Challenge" 2020