Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

L’ACM impulsa el projecte 'Arrelament al territori' per combatre el despoblament a Catalunya

L’Associació Catalana de Municipis (ACM), a través de la Fundació Transparència i Bon Govern Local (FTBG), està desenvolupant un projecte amb l’objectiu de combatre el despoblament a bona part del territori català. El projecte 'Arrelament al territori' pretén detectar problemàtiques i necessitats a les zones afectades per aquest fenomen i implementar iniciatives i bones pràctiques que ajudin a potenciar el territori.

Projecte 'Arrelament al territori'.
Projecte 'Arrelament al territori'

En aquest sentit, el president de l’ACM, Lluís Soler, ha insistit amb el fet que “cal actuar d’una manera decidida i urgent  per afrontar el despoblament al nostre país” i ha explicat que “volem un territori equilibrat i vertebrat i per aconseguir-ho cal que els veïns i veïnes que viuen en municipis petits disposin de les mateixes oportunitats de desenvolupament que la resta del territori”. A la vegada, Soler ha afegit que “la digitalització, la millora de la qualitat de vida, els serveis a les persones, les polítiques d’ocupació i les oportunitats per als joves són claus perquè els municipis petits tinguin un futur esperançador i ple de vitalitat”.

El projecte 'Arrelament al territori' compta amb tres fases. Durant la primera, es va fer una diagnosi sobre el terreny, d'acord amb un estudi conjunt amb la Fundació Pi Sunyer (Estudi sobre despoblament i envelliment de la població), per conèixer les principals problemàtiques relacionades amb el despoblament i la realitat socioeconòmica dels municipis catalans i que va servir per escollir les comarques on es desenvoluparan els projectes pilot.

Al llarg de la segona fase, es va fer una anàlisi detallat de les comarques, d'acord amb l'estudi i les problemàtiques relacionades amb el despoblament, que podrien permetre estudiar la implementació dels projectes pilot. S'hi van fer entrevistes als representants dels consells comarcals, entitats i agents socioeconòmics. Aquestes tres comarques van ser el Pallars Jussà, les Garrigues i el Bages.

Ara, a la tercera fase, s’ha obert la convocatòria pública per escollir tres propostes pilot que s’implementaran aquest 2021. S’ha fet partícips els municipis i consells comarcals per tal que proposin iniciatives i projectes que han d’anar destinats a serveis d’atenció a les persones i orientats a millorar la qualitat de vida contribuint a evitar el despoblament. Així, es preveu escollir projectes nous relacionats amb l’atenció a la gent gran, activació d’habitatges buits, eines digitals vinculades a l’atenció de les persones, solucions ocupacionals per a joves o projectes de promoció econòmica que fomentin l’arrelament al territori. Els tres projectes pilot s'implementaran en els municipis que hagin presentat la proposta seleccionada.

La FTBG finançarà el 50% dels tres projectes escollits, als quals es preveu destinar 70.000 euros. Està previst que a mitjans d’abril es facin públics els tres projectes seleccionats pel jurat format per tècnics de l’ACM i la FTBG i representants de la Fundació Pi i Sunyer i l’ARCA.

Actualment, a Catalunya hi ha 488 municipis amb menys de 1.000 habitants (representen el 51,5% dels municipis), que només concentren el 2,56% de la població catalana i són els més afectats pel despoblament. A més, també hi ha 38 municipis de més de 1.000 habitants que en els darrers 20 anys han perdut població.

FONT: ACM