Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Sant Vicenç dels Horts promou la revitalització del sector agrari amb el projecte Espai Test Agrari

Les persones interessades a treballar de manera professional en l’àmbit de l’agricultura poden presentar els seus projectes al consistori per optar temporalment a un terreny del municipi on posar-la en pràctica

Signatura i posada en marxa de l’espai test agrari de Sant Vicenç dels Horts.
Signatura i posada en marxa de l’espai test agrari de Sant Vicenç dels Horts

Amb l’objectiu de dinamitzar el sector agrícola local i fomentar la incorporació de la nova pagesia, l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts ha posat en marxa el projecte Espai Test Agrari. Un camp de titularitat municipal es posa així a disposició de persones emprenedores per a desenvolupar projectes innovadors i promoure el relleu generacional a l’àmbit agrari.

Aquesta iniciativa promou la incorporació progressiva de nova pagesia i donar-los la oportunitat de posar en pràctica i testar nous projectes agraris, i oferint-los el suport integral necessari pel seu desenvolupament. El consistori farà un procés de selecció de nous projectes agraris que vulguin formar part de l’Espai Test Agrari -presentats per persones que no hagin estat prèviament titulars d’explotacions agràries, amb una mínima experiència i/o formació en l’àmbit agrari i un projecte sòlid-, se’ls oferirà un terreny on desenvolupar-los, formació, assessorament i mentoratge per part de pagesia professional en actiu.

Aquest projecte està pensat principalment per a persones que no venen de tradició pagesa (nova pagesia), i que per aquesta condició tenen certes dificultats per accedir a un terreny agrícola, al coneixement tradicional i a l'assessorament necessari per posar en marxa el seu propi projecte. Compta amb el suport del Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat, el Consell Comarcal del Baix Llobregat, Unió de Pagesos i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), amb qui s’ha signat un conveni de col·laboració i promoció del projecte. A banda, també rep el finançament de la Àrea Metropolitana de Barcelona i la Diputació de Barcelona.

Com es desenvoluparà el projecte?

Així, les persones usuàries comptaran amb assessorament i suport al llarg de tot el procés de posada en marxa i desenvolupament del seu projecte agrari, per tal d'assolir la viabilitat del projecte i l'assoliment de capacitats i habilitats per tal de desenvolupar-lo amb èxit. El suport integral s'estructurarà en els àmbits següents:

  • Formació: en funció de la trajectòria formativa i experiència de cada una de les persones usuàries, es proposarà un itinerari formatiu individualitzat al llarg del seu pas per l’Espai Test Agrari. La formació es durà a terme en diversos àmbits (agrònom, gestió empresarial, màrqueting, digitalització, etc.) amb l'objectiu de donar una visió integral i de conjunt sobre el sector i la gestió d'una explotació agrària.
  • Assessorament: les persones usuàries rebran assessorament tècnic qualificat en l'àmbit agrònom, gestió empresarial, gestió de l'explotació i comercialització del producte.
  • Acompanyament: les persones usuàries tindran una persona de referència (tutor/a), encarregada de fer el seguiment del projecte, la implementació a l'Espai Test Agrari i la avaluació, conjuntament amb la persona usuària, per millorar el projecte, i si s'escau, introduir-hi modificacions. Al finalitzar el període a l'Espai Test Agrari, el/la tutor/a vetllarà, si així ho sol·liciten les persones usuàries, per la cerca d’una finca en la que realitzar la incorporació definitiva al sector.
  • Mentoria: A banda, les persones usuàries de l'Espai Test Agrari també tindran un/a pagès/sa local de referència (mentor/a), que serà la persona encarregada traslladar-li el coneixement tradicional del maneig i les tècniques de cultiu, així com una visió del sector des de l'experiència.