Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

La “Comunitat CO Rural” per al relleu generacional a l’àmbit rural català, presenta els resultats assolits en 2 anys

L’última acció és l’anàlisi sobre els models dels petits negocis agroalimentaris viables i innovadors del món rural català. L’informe conclou que cada vegada són més conscients i responsables del seu impacte, i que conceben la innovació com un pilar indispensable

Presentació dels resultats de la Comunitat CO Rural a Alpens.
Presentació dels resultats de la Comunitat CO Rural a Alpens

La Comunitat CO Rural, una actuació per promoure accions coordinades per facilitar el relleu generacional al món rural català, tanca dos anys de treballs amb una valoració molt positiva tenint en compte que s’han pogut assolir els reptes prioritzats, s’han establert nous enllaços entre organitzacions i s’han obert noves línies futures de treball amb la Xarxa pel Relleu Agrari que es mantindran durant el proper 2022. 

Amb un total de 21 agents del territori que han format part del grup motor i que han participat a les sessions de co-creació, la Comunitat CO Rural ha treballat entorn de 4 línies de treball. 

1.-Creació de nous índexs de relleu generacional agraris i no agraris 

S’ha generat L’Estudi Nous índexs de relleu generacional al món rural realitzat per Ignasi Aldomà i Joan Ramon Mòdol, de la Universitat de Lleida ,i el seu corresponent resum executiu. 

2.-Jornada de portes obertes als poble per a definir una estratègia pilot en municipis que volen realitzar una tasca de repoblament activa, en format fira o monogràfic, fent-ne seguiment posterior. Aquesta acció ha estat treballada en coordinació amb el projecte Viure a Rural, la iniciativa Repoblem i l’Associació de Micropobles de Catalunya. 

3.-Anàlisi dels petits negocis agroalimentaris viables i innovadors al món rural català, per cercar aspectes comuns que permetin conèixer el seu funcionament a nivell d’innovació. 

Les entrevistes realitzades mostren que les empreses cada cop són més conscients i responsables del seu impacte (social, ambiental i territorial). Igualment mostren un canvi de visió en referència a la innovació. Lluny de la mirada d’implantació únicament tecnològica, les empreses conceben la innovació com un pilar indispensable i una necessitat en si mateixa. També constaten, sense recursos econòmics, difícilment hi haurà innovació. 

Informe Nous models de negoci viables i innovadors 

4.-Creació del grup de treball, la Xarxa pel Relleu Agrari (XRA) 

La XRA treballa pels territoris rurals, per incentivar, facilitar i transformar el relleu generacional impulsant nous models agraris econòmicament viables, que contribueixin a la conservació de la natura i a la justícia social. L’objectiu és esdevenir la xarxa de referència que dinamitza els processos de relleu en el sector agrari, tot facilitant les diverses etapes professionals i vitals de les persones que s’hi dediquen, d’aquesta manera es fomenten els sistemes agroalimentaris locals en tots els seus àmbits. 

La XRA està formada per Terra Franca, la Xarxa de Conservació de la Natura, l’Escola de Pastors de Catalunya, ADRINOC, la consultora agrosocial Neus Monllor, ARCA i recentment ha incorporat una nova entitat al grup motor, el Consorci de l’Alta Garrotxa. 


En els propers mesos la Xarxa pel Relleu Agrari espera incorporar noves persones i organitzacions al grup de treball així com iniciar un projecte propi. 
 

Sobre Comunitat CO Rural i ARCA, Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya 

Comunitat CO Rural forma part del projecte BCN Smart Rural, un projecte d’Especialització i Competitivitat (PECT) liderat per la Diputació de Barcelona i que té com a entitats sòcies el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i ARCA. El projecte està cofinançat pel Fons Social Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.