La “Xarxa d’Impuls a la Petita Transformació Alimentària” (RITA) realitza les primeres visites tècniques a propostes cooperatives que elaboren productes carnis locals i sostenibles
RITA ha organitzat un cicle de càpsules formatives en línia amb l’objectiu d’oferir les principals pautes sobre com iniciar-se en el sector de la transformació alimentària a petita escala o artesanal
L’equip impulsor de la “Xarxa d’Impuls a la Petita Transformació Alimentària (RITA), juntament amb un ampli grup de ramaders i ramaderes, persones vinculades al desenvolupament rural, administracions locals i professionals del sector, van visitar dos centres de transformació càrnia de caràcter col·lectiu que representen una innovació clau per afavorir el relleu generacional en el sector ramader, millorar-ne la viabilitat, fomentar un desenvolupament rural sostenible i facilitar l’accés de la població a aliments de qualitat i sostenibles. Les iniciatives escollides van ser la de Belardi, a Orduña (Biscaia), i la cooperativa Kalaska, a la comarca navarresa de Sakana. Ambdues són exemples clars del que RITA entén per innovació en la petita transformació alimentària i demostren que és possible replicar aquestes experiències en altres territoris.
La manca d’infraestructures adaptades a la ramaderia extensiva a petita escala i l’escassetat de canals de venda directa han motivat associacions de desenvolupament local i de ramaderia extensiva a impulsar iniciatives col·lectives com petits escorxadors, sales de desfer i d’elaboració. Tal com s’ha constatat durant les visites amb RITA, aquests projectes especialitzats permeten posar en valor la producció local, connectar amb un consum de proximitat i dinamitzar el territori on es desenvolupen.
“Transformació alimentària que també transforma el territori: Belardi i Kalaska”
L’increment de costos per a les explotacions ramaderes, la centralització dels serveis en grans empreses agroalimentàries i la conseqüent pèrdua d’ocupació en el medi rural són reptes importants que, en el cas de Belardi i Kalaska, s’han convertit en oportunitats per revitalitzar el teixit social de les seves localitats. Aquestes iniciatives col·lectives innovadores, encara incipients però amb projecció de futur, són el tipus de projectes que RITA vol visibilitzar.
Així doncs, la primera visita es va fer amb l’Associació Bedarbide, que agrupa més de 30 explotacions de ramaderia extensiva –en gran part ecològiques– d’Orduña i rodalia. Bedarbide és la promotora del centre de transformació càrnia Belardi, inaugurat el setembre de 2024, que compta amb un escorxador multiespècie flexible, sala de desfer, obrador de carnis, cuina de 5a gamma, punt de venda directa a la ciutadania i sala de formació. Actualment, s’hi fan sacrificis dos dies a la setmana, la resta es dedica a l’elaboració. Hi treballen tres persones i el centre dona servei a usuaris de tot el País Basc i fins i tot de Castella i Lleó. En definitiva, Belardi genera oportunitats per a les futures generacions i contribueix a enfortir l’entorn rural on es troba.
Cal destacar que el municipi d’Orduña fa més de dues dècades que treballa en un procés de transició agroecològica, esdevenint un referent de com l’agroecologia i les metodologies participatives constitueixen un marc idoni per a la construcció de la sobirania alimentària.
Pel que fa a la segona visita, el grup de RITA es va desplaçar a la comarca navarresa de Sakana per conèixer la cooperativa Kalaska. Aquesta iniciativa col·lectiva va començar a gestar-se l’any 2018 per un grup de productors i productores, juntament amb l’Associació de Desenvolupament Rural de la comarca, que van identificar la necessitat de posar en valor les seves produccions de carn –bovina, ovina i equina.
Un dels seus objectius estratègics va ser mantenir viu el petit escorxador local, ampliant-lo amb una sala de desfer/obrador, inaugurada el 2021, on es fan petites elaboracions, envasats al buit i venda directa. Kalaska s’ha consolidat, el 2023, com una cooperativa de serveis públic-comunitària (sacrifici, desfer i elaborats), sense ànim de lucre, que gestiona l’escorxador i l’obrador, i ofereix venda directa de productes locals i sostenibles a consumidors i carnisseries de la zona. Actualment està formada per 7 explotacions ramaderes sòcies (6 a la comarca i una a l’Espai Test Agrari de la veïna Serra d’Andia) i aspira a consolidar més projectes ramaders a petita escala, revaloritzar els seus productes, millorar-ne la rendibilitat i, amb això, oferir oportunitats a joves i emprenedors perquè iniciïn nous projectes de transformació alimentària a la comarca.
Tant Belardi com Kalaska són exemples d’iniciatives innovadores de transformació càrnia a petita escala que faciliten la venda directa i de proximitat d’aliments saludables i sostenibles, a preus justos, i que a més tenen un impacte positiu sobre l’ocupació i el desenvolupament rural.
Amb el suport de la Fundació Daniel i Nina Carasso, la “Xarxa d’Impuls a la Petita Transformació Alimentària” (RITA) prepara noves accions basades en la co-generació de coneixement per facilitar la replicabilitat d’aquestes innovacions col·lectives en l’àmbit de la transformació alimentària.
Properes càpsules formatives en línia de RITA
Així mateix, RITA impulsa 3 càpsules formatives en línia amb l’objectiu d’oferir les claus principals per iniciar-se en el sector de la transformació alimentària a petita escala o artesanal. També amb una mirada col·lectiva i de la mà d’experiències exemplars:
1) CLAUS PER INICIAR UNA ACTIVITAT DE PETITA TRANSFORMACIÓ ALIMENTÀRIA
Dimecres 7 de maig a les 18.30 h – amb Belardi i Sabor Verato
Inscripcions: https://forms.gle/VewASvtW45LUAYLy6
2)COM PUC COMPARTIR EL MEU ESPAI D’ELABORACIÓ D’ALIMENTS?
Dimecres 14 de maig a les 18.30 h – amb La Brostada
Inscripcions: https://forms.gle/DhUD46HTm4oZKP1K9
3) OPTIMITZACIÓ DE PROCESSOS D’UN OBRADOR DE CONSERVES
Dimecres 21 de maig a les 18.30 h – amb Fernando Martínez Sierra
Inscripcions: https://forms.gle/xeUu8CZ4g33A68v59
Totes les sessions tindran una durada aproximada de 2 hores i són gratuïtes.