Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

La 9a Fira de la Tòfona torna al Berguedà

La 9a Fira de la Tòfona torna al Berguedà.

Enguany la Fira hi haurà les mateixes activitats que l’any passat però amb tallers de cuina més específics que volen acostar la tòfona a un públic més general i treure el mite que la tòfona és un producte elitista.

Es segueix creient que la tòfona pot ser una oportunitat per persones que tenen terres sense cultius, podent esdevenir una alternativa de negoci del sector agrari per persones de la comarca i a la vegada, amb el temps, pugui assegurar les produccions de tòfones anuals sense dependre de la tòfona silvestre segons ha expressat l’alcalde d’Olvan, Martí Orriols, en la presentació de la 9a. Fira de la Tòfona del Berguedà.

En aquest sentit,  els cuiners Romà Revelles i Carme Clotet del restaurant Niu Nou de Bagà han destacat que cal perdre la por a la Tòfona Negra ja que és un altre dels elements singulars de la nostra comarca i ens permet una promoció turística i econòmica diferenciada. A més a més, han recordat la importància de la interrelació amb la campanya gastronòmica de la Cuina de la Tòfona, impulsada pels restauradors de l’associació d’Hosteleria i Turisme del Berguedà amb la Fira de la tòfona del Berguedà. Ja que des de fa dos anys s’han unificat amb una sola imatge corporativa perquè sigui fàcilment identificable que a la Fira de Tòfona va directament relacionada amb els restaurants que implementen menús amb aquest element culinari.

Enguany, l’Agència de Desenvolupament del Berguedà juntament amb el Consorci del Lluçanès han treballar de forma conjunta amb un projecte singular de la Diputació  de Barcelona sobre la tòfona. Des del Lluçanès s’ha treballat la tòfona silvestre i des del Berguedà el cultiu de la tòfona, és per això que hi ha hagut una relació entre els dos territoris per donar més visibilitat a la tòfona treballant també amb les associacions de tofonaires d’Osona i el Berguedà, grans coneixedors d’aquests productes. Per altre banda, a través de Xarxa Productes de la Terra s’està treballant de forma estratègica aquells productes singulars de la comarca com són la tòfona, el blat de moro escairat i el pèsol negre segons David Font, president de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà.

El primer acte de la 9a.Fira de la Tòfona del Berguedà serà la jornada tècnica la gestió, normativa i fiscalitat de la tòfona, a càrrec del Departament d’Agricultura, Alimentació i Pesca de la Generalitat, el Consorci Tecnològic Forestal de Catalunya i amb la col·laboració de la Federació Espanyola d’Empresaris de bolets i Tòfones, acabant la jornada  amb un tast de tòfona a càrrec del restaurant Niu Nou de Bagà. Aquest acte es realitzarà a l’Ateneu d’Olvan.

El dissabte, cal destacar les dues activitats gastronòmiques que hi hauran, al matí a les 11h un la tòfona a l’abast de tothom a càrrec de Jaume Sebastian cuiner de Fundació Alícia, el qual ens explicaran com utilitzar la tòfona correctament a la cuina i el taller de la tarda la tòfona als postres a càrrec d’Ignasi Xandri i Sergi Fernández de l’empresa Sherbet que ens faran una demostració de com utilitzar la tòfona als postres. En les dues activitats finalitzarà amb tastos dels plats realitzats.

 

FONT: Agència de Desenvolupament del Berguedà