Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

La Comissió Redactora de l'Agenda Rural de Catalunya compareix al Parlament per exposar com està funcionant el procés de redacció

El procés participatiu ha comptat amb 1.247 participants (357 dels quals han sigut entitats del territori), i s’han concretant amb 897 accions

La Comissió Redactora de l'Agenda Rural de Catalunya compareix al Parlament per exposar com està funcionant el procés de redacció.
La Comissió Redactora de l'Agenda Rural de Catalunya compareix al Parlament per exposar com està funcionant el procés de redacció

Representants de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), l’Associació Catalana de Municipis (ACM), l’Associació de Micropobles de Catalunya i el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) han comparegut aquest dimarts a la tarda davant la Comissió d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Món Rural del Parlament de Catalunya per informar en relació a l'Agenda Rural de Catalunya i en quin punt es troba la redacció del document estratègic.

L’Agenda Rural de Catalunya ha de definir i marcar l’estratègia futura per dinamitzar i definir el desenvolupament rural de Catalunya en l’horitzó de l’any 2030. Entre d’altres reptes, planteja millorar la qualitat de vida dels habitants de les zones rurals, aturar el procés de despoblament d’alguns punts del territori, fer front a l’emergència climàtica o millorar la competitivitat empresarial rural.

Per part de l'ARCA hi ha intervingut el seu gerent Albert Puigvert Tuneu, mentre que de l'Associació de Micropobles hi era present la vicepresidenta i alcaldessa de Senan, Carme Ferrer Cervelló. Del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) hi ha intervingut el seu director Arnau Queralt i Bassa, i de l'ACM el director de la Fundació Transparència i Bon Govern (FTBG) Lluís Corominas i Díaz.

Durant la compareixença s'ha fet èmfasi en la bona participació que hi ha hagut durant les fases de participació que van tenir lloc abans de l'estiu. I és que es van recollir 282 aportacions de la ciutadania i d’entitats, que van servir per concretar 7 reptes o eixos temàtics (persones, benestar i repte demogràfic; transició ecològica; territori connectat; sistema agroalimentari; sistema forestal; i innovació i dinamització; governança). També es van realitzar una vintena de tallers temàtics i territorials per potenciar la participació de tots els agents del territori implicats en el disseny del futur rural català. En aquesta segona fase de participació hi van prendre part quasi un miler de participants. En tot el procés participatiu hi ha hagut 1.247 participants individuals (357 entitats han fet aportacions), dels quals un 13,5% eren representants d’ens locals i la resta agents del territori i n’han sorgit 897 accions concretes per afrontar els reptes.

Aquesta setmana es farà arribar el primer esborrany als 35 membres de la comissió motora, que disposaran fins el 8 d’octubre per a fer-hi aportacions. A finals d’octubre està previst concretar el primer document d’Agenda Rural de Catalunya i presentar-lo a la Comissió Interdepartamental sobre Despoblament Rural.