La Comunitat CO Rural, treballant col·laborativament per facilitar el relleu rural a Catalunya
Neix la Xarxa pel Relleu Agrari, Dirk Madriles va presentar oficialment el grup de treball amb un repte ambiciós
Aquest dimecres 26 de maig es va reunir a Alpens el Grup Motor de la Comunitat CO Rural per a donar a conèixer els resultats de les 4 línies de treball. La Comunitat constituïda com a espai de trobada entre professionals del sector primari, entitats i administracions pretén treballar de manera col·laborativa i consensuada per afavorir el relleu generacional al món rural català.
El Grup Motor, format per 30 persones -de les quals 17 entitats-, va presentar ahir els seus primers resultats després d’un any de feina intens.
La part central de la jornada la va encapçalar Dirk Madriles, de l’entitat Terra Franca, presentant per primer cop i de manera oficial el grup de treball de la Xarxa pel Relleu Agrari. Iniciant la seva intervenció amb reflexions profundes sobre la manca de relleu agrari a Catalunya, va captivar els participants des de la seva experiència, coneixement i senzillesa.
La nova iniciativa està integrada per cinc entitats i una experta: Escola de Pastors, la Xarxa de Conservació de la Natura, Neus Monllor, ADRINOC, Terra Franca i ARCA, i la seva voluntat és créixer per esdevenir una xarxa col·laborativa oberta.
Els seus objectius passen per: treballar per la facilitació de processos d’incorporació progressiva; foment del model productiu sostenible i arrelat; creació de Xarxa i comunitat d’actors; generació de coneixement; sensibilització sobre el relleu agrari i incidència en polítiques de desenvolupament rural.
Anteriorment Eduard Trepat i Eloi Guinjoan, de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya, van presentar breument els resultats del treball per a la creació de nous índexs de relleu generacional al món rural. Eva Múrcia, del Consorci Alt Urgell Cerdanya, va explicar el projecte pilot en el qual es treballa conjuntament amb la iniciativa Repoblem i ARCA per a incentivar l’arribada de persones nouvingudes al món rural i Cèlia Clotes. d’ARCA, el procés d’entrevistes iniciat amb petites empreses agroalimentàries innovadores del món rural català.
Van col·laborar també durant la jornada Josep Dadón, del Departament d’Agricultura, presentant els resultats de la Iniciativa del Planter, i Joan Duran, del CTTI, amb el projecte Catalunya Rural Hub.
La jornada del matí va culminar amb la visita a les instal·lacions de la futura formatgeria d’Alpens dins el marc també del projecte BCN Smart Rural i l’operació Rural Equipa’t i una visita a la tarda a la formatgeria de Lluçà.
Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya
La Comunitat CO Rural forma part del projecte BNC Smart Rural, un projecte d’Especialització i Competitivitat (PECT) liderat per la Diputació de Barcelona i que té com a entitats sòcies el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i ARCA.
Projecte cofinançat pel Fons Social Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.