Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

La Conca de Barberà aposta pels productes De la Terra i el Trepat

La Conca de Barberà aposta pels productes De la Terra i el Trepat.

Aquest divendres s'ha dut a terme al Viver de Celleristes de Barberà de la Conca, una iniciativa pionera gestionada i impulsada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barberà de la Conca, Concactiva del Consell Comarcal de la Conca de Barberà i el Consorci de Desenvolupament de l’Alt Camp, Conca de Barberà i Anoia, una jornada tècnica sota el nom “Viver de Celleristes; motor d’iniciatives innovadores”.

La jornada, emmarcada dins la reconeguda Festa del Trepat de Barberà, dedicada als vins d’aquesta varietat autòctona de la Conca, ha estat un reflex de tota la feina que Concactiva, conjuntament amb entitats del territori i productors, realitza dia a dia per potenciar el desenvolupament de la comarca, els seus productes i la seva economia rural.

D’entre les intervencions i actes que s'han realitzat, en destaca la presentació d’una aplicació per a dispositius mòbils anomenada "De la Terra". Aquesta app, emmarcada en el projecte Innovadors del SOC, que impulsa Concactiva conjuntament amb el Consell Comarcal del Priorat i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, pretén acostar a visitants i turistes, però també a gent del propi territori, els productes de proximitat i la producció agroalimentària pròpia. Així, amb aquesta aplicació de descàrrega gratuïta, es pot consultar un mapa amb tots els productes de proximitat, vins, cellers, formatgeries... de la Conca de Barberà i el Priorat, els seus punts de venda i també les activitats que organitzen. El projecte, que pretén ampliar-se amb nous productors a mesura que es faci gran, inclou els principals vins de la Conca, que són definits i explicats, i les activitats que fan els cellers, com walk and wines, dinars al tros o visites guiades.

L’acte també ha comptat amb la participació de tres productors de vins de la zona, tots amb seu al Viver de Celleristes i que recentment han rebut, sense excepció, grans reconeixements pels seus vins. Gatzara, Molí dels Capellans i Succés Vinícola són cellers que produeixen vins excel·lents, per sobre dels 90 punts a la "Guia de Vins de Catalunya" i que, a més a més, ho fan produint amb Trepat.

Molí dels Capellans ha aprofitat l’acte per presentar un nou vi, l’Atrepat, el primer Trepat elaborat amb maceració carbònica, que se suma a la seva àmplia i reconeguda gamma de vins elaborats amb aquesta varietat. Gatzara, per la seva banda, ha ofert el seu Trepat jove, sense contacte amb fusta, que tan bon resultat i distincions els ha proporcionat. Succés Vinícola ha posat damunt la taula el seu Mentider, un Trepat embellit, com els de Molí dels Capellans, que tant bon resultat ha donat als dos cellers. Una de les claus de l’èxit de Succés Vinícola és, segons els seus responsables, les seves vinyes velles, que calculen d’uns 114 anys.

La jornada també ha servit, però, per presentar les novetats en innovació de Concactiva. Així, s'ha presentat, conjuntament amb el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, el projecte de bóta de vi de roure reboll de les Muntanyes de Prades i Bosc de Poblet. Durant l'acte s'ha pogut tastar, amb gran expectativa, el primer resultat de l’embelliment d’un vi Trepat en aquesta bóta.

L’acte, que també ha repassat el procés de l’embelliment del Trepat, una de les novetats que han aconseguit els enòlegs de la comarca els darrers anys, ha comptat amb la presència del Sr.  Jordi Sala, Director General de Desenvolupament Rural del Departament d'Agricultura; el Sr. Marc Rovira, alcalde de Barberà de la Conca; i el Sr. Josep Amill, president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà  i representant del Consorci de Desenvolupament de l’Alt Camp, Conca de Barberà i Anoia, entitat que gestiona el programa Leader a la Conca de Barberà. En les seves intervencions, han destacat l’important tasca que està duent el Consell Comarcal de la Conca de Barberà,  Concactiva i el grup Leader, així com també els nous productors, en posar els vins de la Conca en boca de tothom, així com també la importància dels ajuts Leader per potenciar l’economia del territori.

 

FONT i IMATGES: Consorci de Desenvolupament Alt Camp, Conca de Barberà i Anoia