Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

La directora general de Desenvolupament Rural ha visitat alguns dels projectes promoguts pel grup Leader de la Ribera d'Ebre - Terra Alta

La directora general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), Esther Peña, acompanyada per l’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez, i els representants del Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques, Gemma Carimi i Carles Luz, ha visitat avui diversos projectes Leader a Riba-roja d’Ebre i a Vilalba dels Arcs, promoguts per aquest Consorci.

El programa Leader, adreçat a fomentar el desenvolupament local de les zones rurals, es basa en una metodologia participativa que dóna veu als agents més actius de cada territori. En aquests moments, està finalitzant l’aplicació Leader del període 2007-2013, que ha generat un gran impacte a les zones rurals de Catalunya, amb una inversió generada de 193,19 M€, una subvenció de 62,27 M€ i la creació de 1.681 llocs de treball a les zones rurals.

Aquest programa és una de les prioritats dintre del nou PDR de Catalunya 2014-2020, i l’objectiu del Departament és reforçar aquestes iniciatives i enfortir-les, millorar la col·laboració público-privada i la cooperació entre les existents i fomentar l’emprenedoria al medi rural català.

El grup Leader de la Ribera d’Ebre –  Terra Alta n'és un bon exemple: el Consorci ha gestionat, des de l’inici del programa, 153 projectes, amb un ajut total de 5.308.192 €, que representa una inversió de 17.046.911 € i la creació de 99 llocs de treball directes.

A l’inici de la visita, a Riba-roja, s’ha fet balanç de l’aplicació del Leader 2007-2013 en l’àmbit territorial del Consorci i dels resultats obtinguts en el desenvolupament de la seva estratègia territorial, basada, principalment, en la valorització dels productes agroalimentaris locals i paisatgístics, i en les noves tecnologies. També s’ha presentat l’Estratègia de Desenvolupament Local del Consorci per al període de programació 2014-2020.

  • COWOCAT_RURAL, l’emprenedoria mitjançant l’ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació

El Consorci també ha presentat el projecte COWOCATRURAL i les actuacions que han tingut lloc durant les anualitats 2014 i 2015.
Aquest projecte de cooperació sorgeix de la necessitat de promoure l’emprenedoria mitjançant l’ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació – TIC. Aquesta iniciativa vol potenciar la creació d’espais de coworking a les zones rurals, i fomentar els valors del coworking i del teletreball en els territoris dels 10 Grups d’Acció Local que participen en el projecte.

El coworking o treball col·laboratiu és una forma de treball que permet a professionals independents, emprenedors i pimes de diferents sectors compartir un mateix espai de treball, tant físic com virtual, per desenvolupar projectes professionals de manera independent, alhora que es fomenten projectes conjunts.

  • Hotel-restaurant rural

Posteriorment, s'ha visitat l’Hotel Restaurant Nou Moderno de Vilalba dels Arcs. Un projecte que ha consistit en crear un hotel restaurant de caràcter rural per millorar i ampliar l’antiga fonda familiar que, des de fa anys, regentava la promotora. Actualment, els fills s’han incorporat al negoci familiar, cosa que en garanteix el relleu generacional. Enguany, el restaurant ha rebut el premi al millor restaurant d’enoturisme de Catalunya.

FONT: DARP