"La Fàbrica", un espai de coworking d’empreses creatives en una antiga fàbrica d’embotits
Ens apropem a "La Fàbrica", un espai de coworking nascut l'any 2010 per donar una segona vida a l’antiga fàbrica d’embotits de Josep Maria Altimir. Parlem amb Anna Cabeza i David Altimir, impulsors de la iniciativa defineixen el projecte com "un recinte d’empreses creatives".
- Què us va impulsar a apostar pel coworking en una antiga fàbrica d’embotits?
L’any 2008 vam instal·lar-nos a l’edifici de la Fàbrica. De fet, des de l’inici de l’existència de la Fàbrica cap allà als anys 60 del segle XX ja hi havia un habitatge familiar a la planta baixa. Quan vam “retornar” després d’uns anys de viure a Perpinyà, l’edifici ja havia perdut la seva activitat industrial i la major part dels espais estaven tancats, sense ús.
Pensant en el potencial que tenia l’edifici i com podíem donar-li una segona vida, se’ns va acudir iniciar aquest projecte: anar arreglant els espais per acollir empreses creatives. Cada empresa en un espai propi, amb accés a uns espais i serveis comuns compartits. En aquest sentit pensem que és un concepte de coworking una mica particular perquè cada empresa, cada “habitant” com els anomenem nosaltres, gestiona el propi espai, però el fet de compartir els espais comuns obre la porta a generar sinergies i idees compartides. - Com definiríeu el vostre espai de coworking? Quines singularitats penseu que té?
Potser la millor manera de definir el nostre espai és el nostre epígraf: recinte d’empreses creatives. Com a singularitats ens sembla que cal destacar que som un projecte autogestionat i autofinançat, perquè no hem rebut cap mena d’ajut ni subvenció pública de cap entitat ni organisme. També ens omple d’orgull pensar que tenim una política de preus molt ètica, fugint de tota especulació immobiliària.
Per anar més en el detall, el fet que un dels espais sigui un plató fotogràfic i de rodatge que lloguem per hores, ens dona un dinamisme molt interessant perquè a més dels habitants “fixes”, el plató ens permet conèixer nous projectes també molt originals.
A nivell estètic, el fet que nosaltres com a gestors (ens autoanomenem conserges) hàgem definit i vetllem per la unitat d’imatge de tots els espais també dona una coherència molt sorprenent a qui ens visita. En aquest sentit també cuidem molt la selecció dels projectes i empreses que acollim com a habitants, i el resultat és una barreja eclèctica i connexa al mateix temps de les prop de 15 persones que estan instal·lades als espais de la Fàbrica. - Quins són els serveis que més es valoren en un espai de coworking com el vostre?
Més que serveis podríem parlar de “valors afegits”: la tranquil·litat, el silenci, la comoditat d’accés amb aparcament a dins del recinte, els preus ètics, la nostra presència com a conserges que vivim a dins del mateix edifici, el fet que hi hagi un veïnatge i al mateix temps que cadascú tingui un espai propi, que les diferents empreses tinguin afinitats ... Nosaltres també pensem que el fet de tenir el plató fotogràfic que anomenem “Assecador Espai 2.3” dona un plus a la globalitat del projecte. - Si parlem dels usuaris o d’habitants, com s’aconsegueix crear una comunitat fidel?
Per respondre a aquesta pregunta podríem fer referència al que ens va comentar una de les habitants quan va decidir instal·lar el seu estudi de disseny de sabates a la Fàbrica. Ens va dir que el que l’havia impactat més era que percebia que aquest era un “projecte honest”. Les comunitats que es construeixen sobre l'honestedat compartida i la confiança recíproca acaben essent més duradores i fortes. - S’entén que els dinamitzadors o “conserges” hi jugueu un paper clau?
Humilment hem de dir que sí. En som els impulsos, tenim una presència diària als espais per fer-ne el manteniment i la cura, i som els interlocutors de tots els habitants i de les persones que venen al plató fotogràfic. Quan darrere dels projectes hi ha persones amb noms i cognoms es dona més continuïtat a les coses i acaba essent una trobada de persones, acaba essent un projecte humà. - Actualment ens trobem en una situació de crisi que està plantejant noves formes de vida i treball a la ciutadania. Com us ha afectat a vosaltres? Com han respost les empreses d’activitats creatives a aquesta nova situació?
La situació actual sí que ens ha afectat... Les activitats que fan les empreses que acollim a la Fàbrica es poden fer relativament fàcilment amb teletreball i després del confinament hi ha hagut algun canvi d’habitants, perquè també hi ha hagut persones que ho han patit econòmicament. - La Fàbrica forma part de l’actuació coworking impulsada pel projecte “BCN Smart Rural”, una iniciativa que vol interconnectar els espais del medi rural i urbà de la província de Barcelona. Com valoreu aquesta iniciativa i el seu recolzament?
Trobem que la iniciativa del “BCN Smart Rural” és extraordinària, encara que no hem pogut participar en les trobades a les quals hem estat sempre molt amablement convidats, perquè a més de la Fàbrica nosaltres tenim les nostres feines respectives.
Pensem que una iniciativa com aquesta podria ser una bona plataforma per poder aconseguir reconèixer legalment les activitats i projectes com el nostre, que de fet mai acaben recollint els Plans d’Urbanisme Municipals dels diferents territoris, particularment els rurals. Nosaltres tenim la situació fiscal completament regularitzada, però depenem de la bona voluntat dels representants municipals que en el nostre cas sempre ens han donat facilitats (permisos d’obres, etc.). - Aquesta actuació us ha permès una major col·laboració entre espais i professionals?
De col·laboració honestament encara no hem aprofitat les oportunitats que ens brindeu, però ens dona molta seguretat saber que hi ha iniciatives similars en altres territoris rurals que estan en relació sota el vostre aixopluc. - Si parlem de futur, quines serien les fites de la Fàbrica per aquest 2021?
El nostre és un projecte familiar que ara com ara té com a objectiu “reobrir i rehabitar” els espais de la Fàbrica. Hem fet molta feina, però encara ens queden metres per anar conquerint, per anar rehabilitant, per anar millorant. Penseu que fins avui dia el cent per cent dels ingressos els hem reinvertit per arreglar i millorar els espais de la Fàbrica.
La nostra fita, doncs, seria continuar aquesta dinàmica. Pot semblar poc ambiciós, però és el que ens plantegem. Això i continuar teixint relacions i coneixences amb les diferents persones, projectes i empreses que tenim la sort d’anar-nos trobant en el camí.
Demanem també a aquest 2021 salut per a tothom.