Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

La Fundació Món Rural impulsa un estudi per posar en valor i promocionar el patrimoni agrari de les Garrigues

Amb l’objectiu de reconèixer, protegir i promocionar el patrimoni rural agrari, la Fundació Món Rural va publicar l’any 2017 l’estudi sobre els “Patrimonis rurals. Reconeixement i perspectives”, on s’incidia en la necessitat de millorar el reconeixement dels patrimonis agraris i d’aprofundir en el seu anàlisi en tant que eina d’impuls socioeconòmic. I ara, gràcies al treball d’Ignasi Aldomà Buixadé, Montserrat Guerrero Lladós i Josep Ramon Mòdol Ratés, s’ha realitzat una primera aplicació pràctica, a la comarca de les Garrigues, de les conclusions d’aquest estudi.

La Fundació Món Rural ha escollit aquesta comarca de la província de Lleida com a primer marc geogràfic d’anàlisi atès que es tracta d’un territori de notable perfil rural, amb una base agrària substantiva (l’activitat agrària és encara important, amb prop del 20% de l’ocupació total) i sotmès a una regressió demogràfica secular, de la  qual  no  s’acaba  de  recuperar,  que té com a principals conseqüències el fort  envelliment  i  sobreenvelliment de la població. Una comarca, en definitiva, notablement necessitada d’estímuls per al seu desenvolupament socioeconòmic i adequada, per tant, per esdevenir el primer laboratori d’anàlisi i aplicació de l’estudi de 2017.

Un estudi exhaustiu i transversal
A efectes pràctics, el treball dirigit ara per Ignasi Aldomà, professor de la Universitat de Lleida, representa una anàlisi aprofundida i detallada de tots els elements patrimonials de les Garrigues i de les línies actuals de promoció i explotació d’aquests en termes de desenvolupament socioeconòmic del territori. L’estudi es caracteritza pel seu nivell de concreció, exhaustivitat i transversalitat, ja que identifica elements patrimonials d’àmbits molt dispars (rutes, construccions, productes, paisatge, cultura...), els situa en el mapa i n’aporta xifres aclaridores i interpretatives. L’estudi conclou amb un seguit de línies a desenvolupar en el futur a fi d’obrir noves perspectives de difusió i màrqueting dels elements patrimonials de la comarca, superant l’actual dicotomia existent entre patrimoni públic i privat i posant l’accent en la col·laboració entre les administracions públiques i la resta d’agents.

La FMR i el Consell Comarcal organitzen una jornada de presentació de l’estudi
Per donar a conèixer el treball realitzat a les Garrigues, que porta per títol “La contribució dels patrimonis agraris al desenvolupament de la ruralitat. Una primera aplicació pràctica a les Garrigues”, la Fundació Món Rural i el Consell Comarcal de les Garrigues han organitzat una jornada de presentació de l’estudi per al proper dijous 7 de novembre al municipi garriguenc de La Floresta

Programa
Inscripcions

FONT: FMR