La Fundació Món Rural revisa el nomenclàtor del Camp de Tarragona
El nomenclàtor de població és una eina bàsica de descripció de les formes de poblament del territori, tenint sempre els municipis com a àmbit geogràfic d’estudi, i identifica els nuclis i les entitats de població. L’elabora l’Instituto Nacional de Estadística (INE) i és una de les poques fonts estadístiques que aporta informació intramunicipal. Malgrat que l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT) va publicar el 2009 l’obra “NOMENCAT. Nomenclàtor estadístic d’entitats de població de Catalunya”, en ell es reconeix que es tracta d’una adaptació normalitzada per a Catalunya del treball de l’INE. Per tant, la Generalitat no ha desenvolupat un estudi del nomenclàtor propi.
La Fundació Món Rural, que treballa per la valorització de les zones rurals de Catalunya i el seu progrés econòmic i social, ha detectat nombrosos problemes i incorreccions a l’hora d’identificar els nuclis i les entitats de població, fet que suposa freqüents confusions i dificultats pel que fa a l’ús del nomenclàtor per al finançament local, la planificació territorial, la legislació urbanística i la pròpia legislació que afecta els municipis.
Partint d’aquest escenari, la Fundació ha promogut un estudi exhaustiu del nomenclàtor de la Vegueria del Camp de Tarragona, on s’han identificat 185 entitats de població (pobles i altres àmbits geogràficament i històricament ben diferenciats), que inclouen 278 nuclis. L’estudi, elaborat per l’equip de treball del Catedràtic del Departament de Geografia i Sociologia de la Universitat de Lleida, Jesús Burgueño, es presentarà el proper 4 de desembre a Reus.
Cal un nou nomenclàtor
L’estudi “Revisió del nomenclàtor d’Entitats i Nuclis de població de les comarques del Camp de Tarragona” assenyala que l’INE empra un nomenclàtor que sovint els municipis no utilitzen i del qual no en treuen profit. Així mateix, el document elaborat per la FMR destaca el baix grau d’actualització del nomenclàtor de l’INE, un fet que, sumat a l’absència d’alternatives per part de la Generalitat, provoca que en molts casos es mantinguin als municipis, per inèrcia, elements de descripció i identificació de nuclis i entitats de població que ja no aporten una informació rellevant. Així, la manca de criteris homogenis i supervisió objectiva es tradueix a la pràctica en subdivisions de formes de poblament fetes a mida per part dels propis municipis.
Tot plegat fa que el nomenclàtor actual no sigui, en molts casos, una eina pràctica i clara de descripció del poblament, fet que afecta negativament la consideració del nomenclàtor com a element de ponderació objectiva del finançament local o de planificació territorial. És per això que l’estudi de la Fundació del Món rural advoca per tal que és realitzi un nou nomenclàtor rigorós, objectiu i associat a una cartografia i que s’adapti a les característiques del poblament català, amb delimitacions dinàmiques i variables en el temps, per tal de donar compte dels nous creixements urbans.
Presentació a Reus
Com a exemple d’aquest nou nomenclàtor s’ha elaborat un estudi sobre la Vegueria del Camp de Tarragona, que serà presentat el dimecres 4 de desembre a les 19 h al Palau Bofarull de Reus. A l’acte hi participaran Noemí Llauradó, Presidenta de la Diputació de Tarragona; Àngel Xifré, Director del Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació al Camp de Tarragona; Eduard Trepat, de la Fundació Món Rural. Hi haurà les intervencions de Josep Oliveras, President de la Societat Catalana de Geografia i catedràtic emèrit de la Universitat Rovira i Virgili, que farà una exposició sobre la necessitat de tenir un nomenclàtor propi; i Jesús Burgueño, catedràtic del Departament de Geografia i Sociologia de la Universitat de Lleida i autor de l’estudi, que el presentarà i exposarà les principals conclusions.
Pel que fa a l’elecció del Camp de Tarragona com a àrea d’estudi, els autors del treball la justifiquen tot destacant la convivència en aquest marc geogràfic de models de poblament molt diferents, com ara poblaments concentrats de caràcter rural, identificats a comarques com El Priorat; poblaments marcats per un creixement urbà que ha obligat a l’ocupació urbana d’una part majoritària dels termes dels municipis en qüestió, propis de les comarques litorals; poblaments caracteritzats per una alta complexitat degut al creixement d’urbanitzacions molt extenses però alhora poc cohesionades i en ocasions mancades de serveis de caràcter netament urbà, propis de les comarques del prelitoral; i poblaments esmicolats en petits nuclis, amb un despoblament que amenaça la continuïtat estadística de les entitats identificades, detectats a la part oriental de la Conca de Barberà.
FONT: Fundació del Món Rural