Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

La Garrotxa dissenya una metodologia on-line per afavorir l’autoimplantació de polítiques de RSE a les empreses de la comarca

El Consell Comarcal de la Garrotxa, a través de la Fundació Garrotxa Líder, ha dissenyat dues eines on-line perquè les empreses del territori puguin iniciar un procés d’autoimplantació de polítiques de Responsabilitat Social Empresarial en el sí de la seva activitat. Aquesta metodologia, que també es difondrà a les organitzacions del Département des Pyrénées-Orientales (França), ha estat desenvolupada a través del projecte “Empreses Sostenibles, Territoris Durables”, finançat per la Generalitat a través dels ajuts de l’Eurodistricte al desenvolupament de projectes de cooperació a l’Espai Català Transfronterer.

La metodologia d’autoimplantació de polítiques de RSE, que es pot descarregar des de la pàgina web www.garrotxalider.com, consta de dues eines bàsiques: una autodiagnosi de RSE i una guia pràctica que ajuda i orienta les empreses a adoptar accions de millora. La primera, permet a les organitzacions poder-se avaluar de manera senzilla (amb una escala del 0 al 3) i sense necessitat d’un acompanyament extern, el seu grau de Responsabilitat Social Empresarial d’acord amb els seus impactes econòmics, ambientals i socials més rellevants. 

L’eina d’autodiagnosi no fixa ni llindars màxims ni mínims a assolir, sinó que ofereix una fotografia en temps real de quina és la situació de l’organització en relació als àmbits de gestió definits. Aquesta anàlisi, que requereix veracitat i transparència per part de l’empresa, situa la posició de sortida de l’organització i dóna pautes per fixar objectius de millora a mig termini. La diagnosi és una fase important del procés de gestió de la RSE perquè, més enllà d'identificar riscos i oportunitats, permet que els responsables de l’activitat econòmica prenguin consciencia dels comportaments responsables que ja tenen assumits i facilita la seva posada en valor. De fet, els resultats de la diagnosi poden constituir una potent eina de comunicació per a l’empresa.

La guia pràctica, per la seva banda, ajuda a les organitzacions a adoptar mesures correctores a les problemàtiques concretes detectades a la diagnosi. Aquest document inclou diferents propostes d’acció de millora i bones pràctiques, lligades als àmbits de la gestió empresarial responsable: econòmic, ambiental i social. També conté una relació d’enllaços d’interès per aprofundir més en el camp de la RSE.

A més de romandre disponible a la web www.garrotxalider.com, la metodologia s’enviarà també personalment a totes les empreses de la comarca, per animar-les a millorar la seva gestió en termes de responsabilitat social empresarial i contribuir, d’aquesta manera, a garantir un desenvolupament sostenible i equilibrat de la Garrotxa. Les empreses que requereixin un assessorament més personalitzat podran contactar també amb el personal tècnic de la Fundació Garrotxa Líder, entitat de l’agència de promoció Garrotxa Desenvolupament especialitzada en processos de gestió responsable a les empreses.

 

FONT: projecte Gestió Sostenible Rural