Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

“La Garrotxa, Territori Resilient”. ADRINOC i Resilience Earth col·laboren junts per impulsar el projecte pilot de Municipis en Transició (MiT)

El dijous 19 de juliol va tenir lloc a la seu del Consell Comarcal de la Garrotxa, la roda de premsa per presentar el projecte Municipis en Transició (MiT). El President i el gerent d’ADRINOC, Joan Espona i Jordi Terrades, juntament amb l’equip de "Resilience Earth SCCL"  van explicar als mitjans  l’objectiu d’aquest projecte  d’abast internacional.

Durant el 2017, La Garrotxa fou escollida per formar part de Municipis en Transició, un projecte internacional que proposa la col·laboració entre la societat civil i els municipis per a una transformació sostenible i basada en les necessitats locals.

Contextualitzat en un moment històric on els territoris d’arreu afronten grans reptes, i adoptant metodologies inspirades en el Moviment de Transició, el MiT neix amb la voluntat de crear un marc de referència, desenvolupar i estructurar una nova manera de connectar l’administració pública dels municipis amb les seves comunitats. El projecte pilot compta amb sis casos d’arreu del món que esdevindran una comunitat internacional de pràctica, suport i acció. L’Ecobairro de Sao Paulo, el barri Wekerle de Budapest, el barri Telheira de Lisboa, o les localitats de Santorso i Valsamoggia a Itàlia són els projectes que, juntament amb la Garrotxa, configuren el programa Municipis en Transició.

Després d’un acurat procés de selecció el MiT va escollir la Garrotxa, amb la proposta “La Garrotxa, Territori Resilient”, per l’històric i extens teixit social, per la seva experiència en iniciatives de transformació social, ecològica, educacional, econòmica i turística i que treballa cap a un model de resiliència territorial. En un context d’alta diversitat i dissensions entre sectors de la societat, a la Garrotxa hi ha exemples esperançadors de diàleg i acció conjunta.

El projecte pilot “La Garrotxa, Territori Resilient” té la peculiaritat de no ser un sol municipi, sinó que és una comarca formada per vint-i-una entitats locals. La Garrotxa ha estat capaç de mantenir un fort nivell d’identitat i singularitat en un entorn de globalització, fet que presenta un cas d’estudi complex i apassionant.

A la Garrotxa existeixen més de 100 organitzacions locals i diverses administracions públiques que treballen per un canvi de paradigma, cap a un canvi sostenible. Aquests agents, amb els anys, han estimulat l’augment de la consciència i han creat l’espai per a un canvi social i ecològic positiu. La connexió entre aquestes organitzacions i les institucions públiques és, en bona part, la clau de l’èxit de les transicions i transformacions que experimenta la Garrotxa en el camí d’esdevenir un territori resilient.

De l’estudi i mapatge de 35 experiències se n’extrauran conclusions útils per a la redacció d’un marc de referència clar sobre com la societat civil i els municipis poden ser el motor d’un canvi sostenible. Així com el disseny d’eines i metodologies que serveixin de suport a organitzacions i municipis de la Garrotxa i arreu del món, en el seu procés de transició cap a la resiliència territorial.

Els actors principals per a la posada en marxa del projecte La Garrotxa territori resilient, són: Les organitzacions públiques CASG, DINAMIG, IME i SIGMA que actualment gestionen la majoria de serveis de la Garrotxa especialitzats en els àmbits de treball social, economia, educació i medi ambient; la societat civil activa, representada amb en més de 500 organitzacions locals; l’equip d’experts ADRINOC, el grup d’acció local de desenvolupament rural que treballa en 75 municipis de la zona nord oriental de Catalunya; i Resilience Earth SCCL, una cooperativa sense ànim de lucre que treballa per la resiliència de la comunitat, el desenvolupament regeneratiu i l’economia social.

Per a més informació: http://municipalitiesintransition.org

FONT: ADRINOC