Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

La Generalitat fa un reconeixement públic a la tasca transformadora de les dones en el món rural

La Generalitat de Catalunya, a través dels departaments de Benestar Social i Família, i d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, ha organitzat unes jornades a Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida i Terres de l’Ebre de reconeixement públic de la tasca que duen a terme les dones rurals i pageses del nostre país.

En concret, la Jornada que ha tingut lloc  a Barcelona, i que ha comptat amb el suport de l’àmbit d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, ha facilitat el coneixement de diferents experiències  de dones emprenedores dins del món rural que han exposat els seus projectes empresarials d’iniciativa individual, d’economia social impulsats per xarxes de dones,  i altres que han estat impulsats a nivell municipal.
En les intervencions s’ha destacat la formació, l’emprenedoria i l’associacionisme com a eines positives per superar les dificultats amb les quals es troben les dones per desenvolupar els seus projectes empresarials en aquest àmbit. També han destacat la importància del suport i el reconeixement institucional cap al món rural.
 
En l’acte de presentació, la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, ha posat de relleu que “el paper de les dones del món rural no és prou conegut i sovint passa desapercebut, raó per la qual cal sensibilitzar la societat perquè conegui i valori degudament les múltiples aportacions que fan les dones del món rural al desenvolupament econòmic, social i cultural del nostre país”.
 
Gatell també ha explicat que “les dones del món rural estan fent un important esforç per tal que el procés de transformació dels imaginaris que estereotipen les dones i de les estructures que els impedeixen viure amb llibertat i autonomia sigui una realitat. Elles són les autores invisibles de la transformació del món rural”.
 
Per la seva banda, Bibiana Domingo, secretària general del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, ha remarcat el paper essencial de les dones en l'àmbit del món rural com a motor per sortir de la crisi econòmica i de valors de la societat actual: “En l'àmbit econòmic la seva contribució i dinamisme ha estat i està sent clau per tirar endavant les empreses agràries i agroalimentàries del país, un dels pocs sectors que es manté resistent a la crisi i en el qual el model d’emprenedoria liderat per empresàries agràries està aportant valor afegit al sector. I en l'àmbit dels valors perquè valors com l'esforç, la responsabilitat, la cooperació i la solidaritat formen part de l'adn de les dones rurals i constitueixen avui un exemple a seguir i a consolidar en la nostra societat de cara al futur”. Així mateix, Domingo ha remarcat que “l'important no és concedir més drets a les dones, sinó que realment es respecti el seu dret a exercir-los en igualtat de condicions”.
 
En la cloenda, Pere Llovet, de l’àmbit d’igualtat i ciutadania de la Diputació de Barcelona, ha encoratjat les dones a continuar amb la seva tasca emprenedora.


FONT: Institut Català de les Dones