Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

La indústria alimentària, oblidada en el Pla Integral de Política Industrial 2020

La Secretaria de Política Industrial de la Federació Agroalimentària d'UGT denuncia l'oblit per part del Ministeri d'Indústria, cap al sector de l'alimentària. Després d'haver rebut el nou Pla Integral de Política Industrial elaborat per la Secretaria General d'Indústria, que tindrà aplicació des de 2011 fins al 2020, la Federació Agroalimentària d'UGT repara en les baixes ajudes que es pretenen destinar al sector, així com la manca de nous projectes enfocats a fer-lo més eficient i competitiu en el mercat global.

El Pla Integral de Política Industrial 2020 identifica les claus sobre les quals cal actuar per fer del teixit industrial espanyol una pedra angular de l'economia nacional, que asseguri un creixement sostenible i una capacitat de generar ocupació. Per aconseguir la Secretaria General d'Indústria del MYTIC es proposa desenvolupar aquest pla d'acció que millori la competitivitat de la indústria, fomenti la innovació, el creixement de les PIMES, la projecció d'empreses en els mercats internacionals, i reforci els sectors estratègics.

La Indústria Agroalimentària, com és sabut, és un sector estratègic, donada la seva aportació del gairebé el 10% al PIB, és una font constant de creació d'ocupació amb gran potencial en el futur, té un gran potencial de creixement, i la qualitat de el seu producte li facilita l'accés als mercats internacionals. Atès que la indústria de l'alimentació compon un sector estratègic dins de l'economia nacional, no és raonable que sigui el més desatès dins del Pla.

Acudint a les dades del document, mentre que el sector de l'automoció i l'aeroespacial ja té assignades una partida de més de 4.000 milions d'euros cada un, i les Tecnologies d'Informació i Comunicació 2.300 milions d'euros, l'Estat només preveu en el sector agroalimentari una inversió de 13 milions euros.

Sebastià Serena, Secretari de Política Industrial de la Federació Agroalimentària d'UGT considera que "el repartiment dels recursos que ha fet el Ministeri d'Indústria no guarda proporció amb la importància de cada sector". Es declara conscient de la importància que té aquestes indústries sobre l'economia, però la indústria de l'alimentació queda completament oblidada en aquesta relació.

El Pla Integral de Política Industrial 2020 recull quatre projectes relacionats amb l'agroalimentació. El primer, que ja estava en marxa des de fa anys, incideix en la promoció dels productes espanyols, i rebrà 3,5 milions d'euros. Un segon projecte dóna suport a les entitats associatives agràries, i rebrà 9,5 milions d'euros. Aquest projecte ni tan sols atén a la part industrial de l'alimentació. Finalment, dos projectes enfocats a la millora de la cadena alimentària i a les actuacions en el marc de la Unió Europea, encara no tenen fons assignats. Tots els recursos que aquest sector rep emanen del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí (MARM), de manera que la Federació Agroalimentària d'UGT troba a faltar una implicació directa del Ministeri d'Indústria, que valori l'aportació real que fa la indústria de l'alimentació a l'economia espanyola, i el potencial que té de cara al futur.

Sebastià Serena denuncia també el desinterès que el Ministeri mostra davant el Pla Nacional d'Energies Renovables i les Estratègies d'Estalvi i Eficiència Energètica, que encara no tenen fons assignats, i no obstant això són iniciatives fonamentals per assegurar el futur de la indústria, fent-la més eficient i sostenible.

FONT: UGT