Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

La inversió dels nous ajuts Leader serà de 62 milions d'euros i crearà 1800 llocs de treball en zones rurals

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, acompanyada del director general de Desenvolupament Rural, Oriol Anson, i de la delegada del Govern a la Catalunya Central, Laura Vilagrà, ha visitat avui projectes promoguts pel grup Leader Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central.
 
Serret ha volgut conèixer de primera mà projectes del Berguedà i el Lluçanès que promou el Departament i que es desenvolupen en territoris rurals. Per això, Serret ha destacat la importància del medi rural en el conjunt del territori de Catalunya i ha explicat que programes com el nou període de programació Leader 2014-2020 arriben a unes tres quartes parts de la superfície del territori català.
 
El Departament d’Agricultura ha ampliat l’àmbit territorial del nou període de programació Leader 2014-2020 amb la inclusió de 66 nous municipis. D’aquesta manera, permet aplicar el desenvolupament local participatiu Leader a 556 municipis, que representen el 73,24% del territori català. La despesa pública total per a la implementació de les estratègies Leader que reverteix directament al territori serà de 46 milions d’euros. També cal destacar que es destinaran 7 milions d’euros a projectes estratègics i de cooperació entre grups d’acció local.
 
La dotació total que es destinarà al desenvolupament participatiu Leader durant aquest període de programació 2014-2020 és de 62  milions, amb un cofinançament del Fons FEADER del 43%. La resta de cofinançament, el 57%, serà a càrrec del Departament d’Agricultura.
 
Catalunya ha estat la primera comunitat autònoma de l’Estat espanyol que ha seleccionat els grups Leader i les seves estratègies de desenvolupament local. La primera convocatòria del nou període es va publicar a finals de gener i es preveu que al final de l’etapa s’hagin creat 1.800 nous llocs de treball directes.
 
La visita ha començat a la masia Els Casals de Sagàs (Berguedà) on la consellera ha pogut conèixer el balanç de l’aplicació del Leader 2007-2013 en l’àmbit territorial de l’Associació. La trobada també ha servit per presentar l’estratègia de desenvolupament local d’aquesta Associació per al període de programació 2014-2020.
L’Associació desenvolupa la seva estratègia en l’àmbit territorial de les comarques del Berguedà i el Moianès, i els municipis del Lluçanès i les Valls de Montcau; i ha gestionat 6 convocatòries (de 2009 a 2014) amb 140 projectes i un ajut total de 4.925.232 €, cosa que representa una inversió de 18.243.679 € i la creació de 169 llocs de treball directes.
 
En les zones beneficiàries d’ajuts, hi viu poc més del 10% de la població catalana. És per això que segons la consellera “es posa de manifest la necessitat d’implementar programes com aquests que generen activitat econòmica”. Una diversificació que Serret explica que “ha d’anar dirigida també a la conservació dels recursos naturals, a la millora de la qualitat de vida i a mantenir aquestes àrees i les persones que hi viuen.”
 
El recorregut institucional ha inclòs visites a projectes ubicats entre el Berguedà i el Lluçanès: a Sagàs, l’empresa Roviroli, que ha creat una planta de premsat en fred de llavors oleaginoses, principalment oli de colza; a Sant Martí d’Albars, l’empresa Grans del Lluçanès, SL, comercialitzadora de grans i pinsos, que també va apostar per la biomassa com a energia renovable; i, finalment, a Perafita, la formatgeria Betara, que elabora formatge artesà i productes lactis a partir de llet ecològica.
 
FONT: DARP