Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

La jornada "RedCapacitando a los Grupos de Desarrollo" reuneix a tècnics i experts de tot Espanya per oferir eines als GAL

La jornada "RedCapacitando a los Grupos de Desarrollo" reuneix a tècnics i experts de tot Espanya per oferir eines als GAL.

Al voltant de 80 persones, representants dels equips tècnics dels Grups d'Acció Local de tot el país, van assistir ahir a la jornada "REDcapacitando a los grupos de desarrollo. Leader y las posibilidades de financiación a través de iniciativas Europeas", organitzada per la Red Española de Desarrollo Rural (ReDR). L'objectiu de la trobada era l'adquisició de capacitats i competències dels grups GAL per reforçar el seu paper davant els nous desafiaments.

La presidenta de la Red Extremeña de Desarrollo Rural (REDEX), Rosa Araújo Cabello, va ser l'encarregada d'inaugurar la jornada. En la seva intervenció va voler destacar el paper clau que juguen els GAL com a instruments per a la gestió de les polítiques de desenvolupament rural al territori. En aquesta nova etapa, segons la presidenta de REDEX, els territoris rurals tenim "molt a dir", ja que "som capaços d'afrontar el repte que suposa lluitar contra el despoblament dels territoris i buscar un futur per desenvolupar el medi rural, tot facilitant la creació de llocs de treball i dotant-lo de les xarxes d'accés i noves tecnologies necessàries".

Durant la jornada també va intervenir la consellera de Medi Ambient i Rural, Polítiques Agràries i Territori de la Junta d'Extremadura, Begoña García, que va voler remarcar el treball conjunt entre els grups i l'Executiu autonòmic, sempre però, "respectant la seva autonomia".

Cinc persones abandonen cada hora els nuclis rurals
El president de la RedR, Secundino Caso, ha catalogat d'"alarmants" les dades sobre despoblació: "Els territoris rurals perden 5 persones cada hora", ha explicat. Per fer un pla de xoc contra la despoblació opina que cal buscar "projectes comuns" entre actors de les zones rurals, i que el GAL és el gran valedor: "Cada territori ha de ser qui busqui la seva pròpia solució".

"L'objectiu d'aquesta trobada ha estat capacitar i ensenyar a aquests agents com han de buscar socis, aliances, l'enfocament de les ajudes, etc.", ha aclarit. "Volíem convocar aquí a les 200 i escaig comarques de tot Espanya per ensenyar quines són les ajudes que hi haurà en un futur per al medi rural. Ara mateix els programes Leader són els únics que tenen una visió de territori".

Nous instruments financers i de gestió per als GAL
Durant la jornada es van posar en comú programes europeus destinats als territoris rurals, i es van oferir metodologies innovadores que ajudin als GAL a adaptar-se a les noves línies de treball, kits tecnològics, etc.
Entre elles destaca el "Programa Europeu Horitzó 2020", emmarcat dins del Programa Marc de Recerca i Innovació de la Unió Europea; "Europa Creativa i Europa amb els Ciutadans", presentat per Manuel García Álvarez, del Ministeri de Cultura; o el "Project Manager Impact Hub Madrid", una plataforma d'innovació en reptes socials de què va parlar Gonzalo Illesca Seguel en la seva ponència sobre metodologies col·laboratives.
A més, Belén Díaz Mellado va posar l'exemple d'"Eurodesk Extremadura" i com poden implementar aquest tipus d'ajudes relacionades amb Erasmus, Joventut en acció i Cos Europeu de la solidaritat; i Gemma Villegas va presentar una guia de competències per l'emprenedoria social i tecnològica duta a terme per "Acción Contra el Hambre/Fundación Teléfonica".

L'esdeveniment va ser clausurat per la presidenta de REDEX i el president de ReDR, acompanyats per Lourdes Barona Flórez, subdirectora general adjunta d'Innovació i Modernització del Medi Rural del MAPA, que va recalcar el compromís del Ministeri amb les estratègies de poblament actiu del medi rural i el desenvolupament de territoris intel·ligents, a la vegada que va remarcar la necessitat d'una col·laboració activa entre administracions públiques i grups GAL.

FONT i FOTOGRAFIA:ReDR