La plataforma “EU Rural Virtual Classroom” entra en funcionament
Entra en funcionament la plataforma Rural Virtual Classroom, una àrea impulsada per la comunitat educativa rural que permet al professorat i alumnat de les zones rurals connectar-se, compartir recursos i col·laborar en iniciatives educatives d'arreu del món.
Entra en funcionament la plataforma Rural Virtual Classroom, una àrea impulsada per la comunitat educativa rural que permet al professorat i alumnat de les zones rurals connectar-se, compartir recursos i col·laborar en iniciatives educatives d'arreu del món.
Les principals eines que té incorporades la plataforma són:
- Aules Virtuals: Espai en línia per impartir classes, tallers, reunions o qualsevol tipus d'activitat en temps real entre grups sense limitacions geogràfiques. Gamma completa de funcions en línia disponibles: sales de repartiment, penjar i compartir materials, compartir materials de pantalla i multimèdia, a pissarra interactiva, enquestes en línia, etc.
- Dipòsit digital: conjunt de recursos que poden incloure plans de lliçons, contingut multimèdia, suports didàctics i altres materials rellevants per als estudiants i professors rurals.
- Propostes de projectes: aquí pots trobar i unir-te als projectes creats per la Comunitat.
- Grups: pots unir-te a grups del teu interès, per treballar conjuntament amb persones de la plataforma.
- Intercanvi: pots trobar tots els membres de la plataforma i posar-te en contacte amb tots ells.
La plataforma es caracteritza per ser un espai segur:
- És una plataforma finançada per la UE amb totes les garanties del GDPR de la UE.
- Membres plenament identificats: només les escoles i institucions oficials poden registrar i permetre que els seus professors/professionals es registri.
- Els alumnes no estan mai sols: només entren per invitació directa del seu professor a activitats concretes.
PROVES PILOT
Entre octubre i novembre es van desenvolupar les proves pilot a 6 escoles rurals de 4 països diferents (Irlanda, Lituània, Itàlia i Espanya). A les proves pilot hi ha participat un total de 67 alumnes i 8 professors.
Amb l’objectiu de valorar la plataforma s’ha convidat a 9 persones expertes externes al projecte que han observat el seu funcionament. Una tasca important per poder valorar la viabilitat de l’espai virtual. El retorn de les persones expertes ha estat molt positiu i pensen que la plataforma pot ajudar a alumnat i professorat a connectar amb altres entitats educatives d’Europa.
El 100% professors i observadors pensen que aquesta plataforma pot ser útil per posar en contacte directe les escoles rurals de la UE. Entre el 90% i el 100% dels professors i observadors recomanarien l'ús d'aquesta plataforma en contextos rurals de la UE.
Cal destacar que el nivell tecnològic és molt variable i majoritàriament limitat. Les escoles rurals necessiten solucions tecnològiques que puguin oferir respostes a mida. Per la necessitat de tecnologia, com ara ordinadors i una bona connexió, pot ser que no faciliti la participació en el projecte els centres educatius que no disposin d’aquets elements.
En aquest sentit, la plataforma Rural Virtual Classroom (RVC) va demostrar ser molt adaptable i de fàcil accés i ús, essent capaç de superar les diferències tecnològiques entre les escoles participants.
Qualsevol persona interessada a utilitzar aquesta plataforma pot posar-se en contacte mitjançant aquest correu electrònic: agora@ruralvirtualclassroom.eu
COORDINACIÓ I AVALUACIÓ
Els dies 20 de setembre i 16 d’octubre els socis del projecte "EU Rural Virtual Classroom" es van reunir a Irlanda i Itàlia, respectivament.
La reunió d’Irlanda va servir per acabar de dissenyar la plataforma virtual prevista en el projecte, i poder iniciar així les proves pilot. La reunió a Itàlia va servir com a tancament de les proves pilot on els socis del projecte van valorar de forma positiva les proves pilot. Es van revisar les aportacions de professors i observadors per veure com podria millorar la plataforma per encaixar les aportacions que es van aportar.
Durant aquestes trobades, els assistents van poder visitar diferents escoles que participen en el projecte i conèixer de primera mà com funcionen les escoles rurals dels socis participants.
E+ VIRTUAL CLASSROOM
El projecte "EU Rural Virtual Classroom", fortament lligat a les TIC, té com a objectiu esdevenir un espai educatiu virtual col·laboratiu en temps real on les escoles rurals podran donar-se suport mútuament, reduint les seves mancances en docents, continguts i activitats de forma immediata i dinàmica.