La RETA participa en un seminari a Hèlsinki en el marc del projecte Erasmus+ 'Farm Incubators in Europe'
La RETA va compartir els seus avenços amb agents de Finlàndia interessats a promoure projectes de farm incubators, en un seminari conjunt amb l'espai test agrari de Rufea (Lleida), la Réseau National des Espaces-Test Agricoles – RENETA (França), l'espai test agrari Essor Maraicher (França), i el Die Agronauten (Alemanya). A més, es van fer els primers passos per continuar teixint xarxes a nivell Europeu.
Durant el 5, 6 i 7 de març de 2024 es va celebrar una nova trobada en el marc del projecte Erasmus+, després de les celebrades a Tolosa (França) i Berlín (Alemanya). L'últim es va celebrar a Hèlsinki (Finlàndia), on es va fer un seminari, diverses reunions, i una visita de camp, tot coordinat per la cooperativa finlandesa Oma Maa, sòcia del projecte.
L'objectiu de les activitats proposades era compartir les experiències de 'farm incubators' a nivell europeu amb agents finlandesos interessats a promoure el relleu generacional agrari. Així, l'acte central va ser el seminari que es va impartir dimecres 6 de març a l'Auditori de Lapinlahden Lähde (Hèlsinki). Entre el públic assistent hi va haver representants del ministeri d'agricultura de Finlàndia, la Universitat d'Hèlsinki, Grups d'Acció Local Leader i professionals del sector privat, on cadascun dels socis del projecte va explicar les seves experiències i els seus reptes futurs.
El seminari va començar amb la presentació de Jean-Baptiste Cavalier, coordinador de la RENETA, definint aquelles característiques que posseeix un espai test agrari, i el model de xarxa francesa. Seguidament, Gil Mercader, de la RETA, va explicar l'origen i l'evolució de la xarxa, centrant-se en les característiques i la situació dels espais test agraris a Espanya, a més d'assenyalar el procés liderat per ARCA entorn la cohesió dels espais test agraris a Catalunya. Seguidament Claudette Formantin, coordinadora de l'espai test agrari Essor Maraicher, va explicar-ne el funcionament, igual que Joan Muntané, de l'espai test agrari de Rufea, que va descriure el context, com es va dissenyar l'espai test agrari i com s'està implementant. Finalment, Peter Volz, de Die Agronauten, va compartir la situació a Alemanya, i va manifestar la necessitat de crear xarxes que permetin el desenvolupament de nous 'farm incubators'. Després d'un torn de preguntes, i un debat per grups entre els assistents finlandesos, es van compartir dubtes generals i possibles passos a seguir. Des de les persones i entitats finlandeses es va manifestar un gran interès en els models presentats i es va emplaçar a crear grups de treball per sensibilitzar sobre la necessitat de projectes de 'farm incubators' i la seva promoció.
Posteriorment al seminari, dijous 7 de març, es van organitzar reunions i una visita de camp. Les reunions van tenir com a objectiu la planificació de la col·laboració entre entitats de diferents països. Si una cosa va quedar clara al seminari és que, encara que els diferents països tenen contextos molt diferents, les problemàtiques sobre el funcionament de les 'farm incubators' i el relleu generacional agrari comparteixen molts punts en comú. Així es va poder constatar amb la visita a la finca agrària d'Oma Maa, cooperativa sota el model de CSA (Community Supported Agriculture), on es van compartir el funcionament agrari de la finca a més dels reptes presents i futurs a què s'enfronten.
Finalment, el mateix dijous 7 de març es va tancar la trobada exposant la necessitat de mantenir la col·laboració i es va exposar la voluntat de treballar amb un pla d'acció conjunt, ja que es perceben sinergies positives tant pels projectes de 'farm incubators' més consolidats, com per als que just estan començant.
INFORMACIÓ I FOTOGRAFIA: ASSOCIACIÓ RETA