La revista "Temes Rurals" dedica un dels seus articles a l'aplicació del programa Leader a Catalunya
Impulsada per la Fundació Món Rural, aquesta publicació pretén posar la ruralitat en el centre de l’agenda social i acadèmica i fomentar la generació de debat i recerca al voltant del món rural. El primer número de “Temes Rurals” compta amb 9 articles de professionals sobre el desenvolupament econòmic, social, cultural i mediambiental del món rural.
La creació d’aquesta publicació és fonamental per situar la ruralitat en l’escenari acadèmic, base per a la investigació sobre la temàtica i posterior foment de la innovació en els territoris rurals. També és una aportació bàsica per a la generació de debat, opinió i discurs entre les entitats, organitzacions i institucions que treballen per al desenvolupament de les zones rurals.
“Temes Rurals” s’estructura en cinc eixos temàtics: “Alimentació i sector primari”, “Art, patrimoni i cultura rural”, “Innovació i desenvolupament rural”, “Paisatge i ecosistemes” i “Persones i activitat econòmica”. Aquesta classificació temàtica permet abordar de forma clara i ordenada els projectes més importants relacionats amb la ruralitat, tot difonent la tasca científica sobre el món rural, creant una xarxa d’experts i incentivant la investigació sobre aquestes temàtiques.
Les temàtiques dels articles de la revista són diversos, com ara la nova generació de pagesia al camp català, de la mà dels investigadors Neus Monllor Rico, Sidney Flament Ortun i Bruno Macias Garcia; el desenvolupament del programa Leader a Catalunya, analitzat per Laura Dalmau Pol i Albert Puigvert Tuneu; la lluita contra el canvi climàtic i les solucions que existeixen per reorientar la producció d’energia i veure quines oportunitats suposa per al món rural, de la mà de Josep Puig Boix i Ramon Sans Rovira; la presentació de l’estudi “Boscos i salut humana” que s’està duent a terme actualment a Catalunya, explicat per Albert Bach, Roser Maneja, Teresa Romanillos i Martí Boada; l’anàlisi en profunditat dels models comunals de l’Alt Pirineu, realitzat per Oriol Beltran i Ismael Vaccaro; el debat sobre el model educatiu del món rural, de la mà de Raül Manzano Tovar; i la investigació sobre la classificació dels camins ramaders a la Cerdanya, obra de Xavier Campillo Besses.
A més, la revista compta amb dos articles d’investigadors estrangers, fet que aporta un valor afegit a aquesta primera edició de la publicació. El primer és obra de Robert Levesque, de la Fundació AgroParís Tech, que estudia la concentració dels terrenys agrícoles a la Unió Europea; i el segon és d’Alba N. Mininni i Cristos Xiloyannis, de la Università degli Studi della Basilicata, sobre l’impacte del canvi climàtic en el medi i propostes per mitigar-lo.
La confecció d’aquest primer número de la revista ha recaigut en un equip coordinador especialitzat, que ha establert la línia editorial, ha contactat amb els autors, ha recopilat el material i n’ha supervisat tot el procés de materialització. Els especialistes que han format part d’aquest equip coordinador són: Ferran Estrada Bonell, professor del Departament d’Antropologia Social de la Universitat de Barcelona; Ignasi Aldomà Buixadé, professor del Departament de Geografia i Sociologia de la Universitat de Lleida; Daniel Villalba Mata, professor del Departament de Ciència Animal de la Universitat de Lleida; Josep Dadón Paz, responsable de desenvolupament rural de la Direcció General de Desenvolupament Rural de la Generalitat; Marc Borrell Amorós, enginyer tècnic agrícola i tècnic de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA); i Eduard Trepat Deltell, geògraf i tècnic de la Fundació del Món Rural.
"Temes Rurals" - nº1
LEADER.CAT, revitalitzant els territoris rurals (article Laura Dalmau i Albert Puigvert)
FONT: Fundació del Món Rural