Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

La Setmana de la Pedra Seca es farà del 19 al 28 de novembre

Per segon any consecutiu, els Països Catalans reivindicaran el patrimoni de la pedra seca, el seu ofici i la seva tècnica constructiva organitzant activitats a l’entorn de la pedra seca per posar-la en valor

Presentació de la Setmana de la Pedra Seca.
Presentació de la Setmana de la Pedra Seca

Després de l’èxit de la primera edició, que va comptar amb la participació de més d’un centenar d’entitats i col·lectius participants i una norantena d’activitats programades desbordant totes les previsions d’inscripcions i participació, COL·LABORAxPAISATGE impulsa una nova edició de la Setmana de la Pedra Seca en col·laboració amb nombroses entitats del territori.

Coincidint amb el 3er aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO, la Setmana de la Pedra Seca omplirà el territori d’activitats amb l’objectiu de visibilitzar i posar en valor no només aquest patrimoni, ofici i tècnica constructiva sinó especialment l’important teixit d’entitats, col·lectius i persones voluntàries en què se sustenta el coneixement, la divulgació i el manteniment de la pedra seca a casa nostra.

La Setmana de la Pedra Seca s’ha presentat en el marc de la inauguració de l’exposició Tota pedra fa paret, produïda conjuntament pel Departament de Cultura i l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional, que es podrà visitar a la Can Falç de Sitges fins el 13 d’octubre. La mostra, ampliada amb un espai dedicat a les construccions de pedra seca de la comarca del Garraf catalogades per l’Associació Drac Verd, forma part del cicle d’activitats

La pedra seca a la terra de la malvasia, organitzat pel Grup d’Estudis Sitgetants en col·laboració amb l’Ajuntament de Sitges i altres entitats de la vila. Durant el mateix acte, han tingut lloc també dos importants reconeixements: J.M. Martí Rom ha lliurat, en nom de l’APSAT, el Premi Pedra Seca 2020 a la Revista Pedra Seca, que ha estat recollit per August Bernat i Agustí Esteve. I Jordi Grau, en representació de l’Observatori del Paisatge, ha fet un reconeixement als membres de l’Associació Drac Verd de Sitges i a la seva tasca en la creació, ara fa 10 anys, de la Wikipedra.

L’acte ha comptat amb la participació d’Adelaida Moya, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i d’Aurora Carbonell, alcaldessa de Sitges.

Als Països Catalans existeix un importantíssim patrimoni rural de pedra seca que articula el nostre paisatge: barraques, forns, sínies, fonts, marges, tines,…, moltes d’ells protegits com a BCIL (Béns Culturals D’interès Local) o BCIN (Béns Culturals d’Interès Nacional), o integrats en una ZIE (Zones d’Interès Etnològic), en parcs naturals o altres categories d’espais protegits.

L’arquitectura tradicional de pedra seca és un patrimoni paisatgístic predominant i identitari a bona part dels paisatges rurals dels Països Catalans així com d’altres àmbits propers al mediterrani. Però malgrat els seus diversos valors (ecològics, estètics, històrics i identitaris), es troba immers en una dinàmica d’abandó que comporta el seu deteriorament i destrucció, i que coincideix, malauradament, amb la desaparició de l’ofici de marger i la pèrdua del coneixement d’aquesta tècnica constructiva. Entitats i voluntaris s’esforcen, des de fa molts anys, per mantenir, restaurar i divulgar aquest patrimoni i aquesta tècnica que, d’altra banda, s’ha demostrat vàlida per a donar resposta als reptes de l’arquitectura contemporània.

Què és la Setmana de la Pedra Seca?

La Setmana de la Pedra Seca és un esdeveniment per a la promoció i posada en valor de la pedra seca com a patrimoni, com a ofici i com a tècnica constructiva, dirigida a promoure i difondre activitats arreu dels Països Catalans per visibilitzar l’extensa xarxa d’entitats, col·lectius i voluntaris que treballen per al seu manteniment i divulgació.

Per participar en la Setmana de la Pedra Seca, cal organitzar una activitat relacionada amb la pedra seca entre el 19 i el 28 de novembre de 2021 i omplir aquest formulari per tal d’inscriure l’activitat a l’agenda en línia. Poden ser activitats de tot tipus, per a totes les edats i per a tots els públics: jornades divulgatives, xerrades, sortides i visites guiades, tallers, accions de voluntariat, exposicions, concursos, ... Hi poden participar tot tipus d’entitats, tant públiques com privades, col·lectius i persones voluntàries vinculades al manteniment i difusió del patrimoni i/o l’ofici de la pedra seca arreu dels Països Catalans.

Les activitats proposades es podran consultar en una agenda en línia així com en un mapa d’ubicacions i es poden seguir també a les xarxes socials.