Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

"La silvopastura és útil, eficient i necessària per al territori, per fer front als efectes del canvi climàtic i per al benestar animal"

La silvopastura no és una activitat actual, ni una activitat innovadora. La silvopastura i els projectes que actualment es duen a terme per a la seva promoció tan sols pretenen recuperar un tipus de maneig ramader amb múltiples beneficis ambientals i sobre la ramaderia. En parlem amb Raquel Serrat, ramadera.

Raquel Serrat - ramadera.
Raquel Serrat - ramadera
  1. Explica’ns breument com és la teva explotació.
    La meva és una petita explotació de bestiar equí de la raça Cavall Pirinenc Català. Producció ecològica. De moment, no faig cicle tancat, però la idea és acabar-ho fent.

  2. Creus que la silvopastura és una eina útil i eficient des del punt de vista ramader?
    La silvopastura és útil, eficient i necessària per al territori, per fer front als efectes del canvi climàtic i pel benestar animal. Una lluita eficaç contra els incendis forestals i a més, econòmicament pel ramader també és una opció viable.

  3. Creus que la silvopastura es pot aplicar a tots els territoris?
    Es pot aplicar on té sentit que s’apliqui: cal trobar una combinació de boscos i cultius. Així mateix, dependrà de la climatologia i del relleu de cada zona per adaptar-ho a l’espècie animal i el nombre d’animals adequats.

  4. Quins avantatges i limitacions té?
    Una de les limitacions més evidents a casa nostra és el poc valor que té la fusta. Això fa que no es faci una gestió adequada dels boscos i limita la idea del silvopastoreig. Els avantatges de la silvopastura poden ser l’augment del valor agronòmic del terreny, el millor aprofitament de l’aigua, l'augment de la biodiversitat, etc., així com els beneficis de benestar animal que suposa pels ramats que pasturen la zona.

  5. Consideres que aquest tipus de maneig es tradueix en les qualitats organolèptiques del producte final? El consumidor n’és conscient? Se n’hauria de fer més pedagogia?
    Segur que influeix en el gust i la textura del producte final. Cal pedagogia. El consumidor té el dret de saber més sobre allò que compra i poder escollir.

  6. Són suficients els suports econòmics que rebeu per realitzar la vostra tasca?
    Els recursos econòmics per impulsar el silvopastureig o qualsevol altra activitat relacionada amb la gestió real del territori, com poden ser recuperació de pastures, rompudes, manteniment de prats de dall, etc. no només no són suficients, sinó que, moltes vegades, es posen moltíssimes traves administratives per poder-ho realitzar.

  7. Aquest tipus de maneig ajuda a la conservació del paisatge? Està valorat aquest fet?
    Aquest maneig ajuda a la conservació i millora del paisatge sense cap dubte. No es valora prou i n’és una prova que cada vegada tenim més boscos “bruts”. Perdem pastures, camps, deveses, etc. el territori es perd. El despoblament, la manca de polítiques que reforcin la ramaderia extensiva com a valor social, les polítiques mal dites conservacionistes del Departament de Territori, la burocràcia que ens ofega, un Consorci Forestal que es podria qüestionar la gestió real que defensa pels boscos, etc. ens han portat on som. Continuarem treballant per canviar les coses a poc a poc.