Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

"La silvopastura és una necessitat per gestionar el territori i alhora una oportunitat per a persones que no provenen de família de tradició pagesa per accedir a la terra"

La silvopastura no és una activitat actual, ni una activitat innovadora. La silvopastura i els projectes que actualment es duen a terme per a la seva promoció tan sols pretenen recuperar un tipus de maneig ramader amb múltiples beneficis ambientals i sobre la ramaderia. En parlem amb Laia Batalla, directora de l'Escola de Pastors.

Laia Batalla - Escola de Pastors.
Laia Batalla - Escola de Pastors
  1. Quin és el paper de l’Escola de Pastors en la promoció de la silvopastura?
    Amb els tretze anys que portem d’Escola de Pastors és, òbviament, un tema que ha anat cridant cada vegada més la nostra atenció. A l’inici, no es tractava la silvopastura, però amb els anys i la necessitat, cada vegada ha anat prenent més pes en la formació.

    Tant és així, que en el marc d’un projecte Erasmus + anomenat Fireshepherds en què l’Escola de Pastors participa, juntament amb la Fundació Pau Costa, la Universitat de Girona, el Consorci del Ter i el Consorci de la Serra de Llaberia, i juntament amb altres organitzacions espanyoles i internacionals, s’està desenvolupant un mòdul formatiu de silvopastura per capacitar a ramaders i ramaderes que es vulguin especialitzar en aquesta activitat. La idea és, doncs, que aquest 2021 l’Escola de Pastors ampliï la seva formació teòrica i pràctica una setmana per estrenar aquest mòdul formatiu en silvopastura.

    Des de l’Escola, veiem la silvopastura com una necessitat per gestionar el territori i també com una oportunitat per a persones que no provenen de família de tradició pagesa per accedir a la terra. La majoria dels boscos són terrenys que no reben ajudes de la PAC, per tant, amb menys pressió per part del sector. Tanmateix, l’alimentació al bosc s’ha de suplementar al corral i això té un cost que cal valorar. És per això que des de l’Escola creiem que s’ha de posar en marxa els PSA (Pagaments per Serveis Ambientals) per valorar la feina feta i garantir la rendibilitat d’aquestes explotacions.

  2. Quines aptituds han de tenir els pastors per a dur a terme una bona silvopastura?
    Primer de tot, han de tenir clar que és una pastura complicada. Que, en general, és pobre pel que fa a alimentació, presenta baixa visibilitat i s’ha de saber conduir molt bé el bestiar. S'ha de ser capaç d’aturar-lo allà on fa falta i controlar-lo, ja que es tracta de pasturar intensament unes zones molt localitzades al bosc o a les franges. Es pretén que els animals realitzin una tasca el més semblant possible a les feines de desbrossament mecànic. Han d'ingerir i trepitjar la major quantitat possible de biomassa vegetal. Això obliga a realitzar un maneig específic perquè la pressió sobre la vegetació sigui elevada. És important que la persona que s’encarregui d’oferir aquest servei ambiental tingui una experiència suficient o una formació adequada. És clau que tingui coneixements i experiència en el maneig del bestiar, però també que sigui capaç de seguir un pla de pastura i d’entendre la importància de seguir unes pautes per aconseguir els efectes desitjats en la reducció de la biomassa.

  3. Actualment, les explotacions i ramaders/pastors que fan silvopastura tenen algun incentiu econòmic per a la tasca de reducció d’incendis forestals que fan?
    Avui dia, a Catalunya existeix l’ajut pel manteniment de franges de protecció amb ramats, però per reduir la massa combustible del bosc no hi ha cap d’ajut. Alguns ajuntaments, per iniciativa pròpia, paguen el servei ambiental de ramaders per mantenir les franges i per controlar el sotabosc de part de la forest municipal. El PSA és, sens dubte, un repte que s’ha d’encarar els propers anys si volem tenir una gestió sostenible del territori i donar suport a la ramaderia extensiva. Es gasten quantitats de diners ingents en dispositius d’extinció, però per contra la inversió en prevenció no compleix uns mínims. Com sempre anem tard.

  1. Dins el temari, teniu punts específics que parlen del tema i de les pràctiques relacionades?
    Sí, com dèiem, des de fa uns anys és un tema que s’ha abordat dins la formació i que ha anat guanyant pes fins a enguany que hi haurà un mòdul formatiu específic.
    En aquest mòdul, es veurà el següent temari:

    - Alimentació de l'animal en sistemes de silvopastura
    - La silvopastura com a eina de prevenció d’incendis
    - Infraestructures necessàries en un sistema silvopastoral
    - Relacions amb l’Administració pel servei ambiental
    - Comercialització del producte de silvopastura

    La finalitat és que després d’una setmana intensa i intensiva parlant de silvopastura els i les alumnes tinguin una idea clara d'allò que implica i les necessitats que comporta, així com el benefici que representa pel conjunt de la societat.

  1. Dels pastors ja formats, sabeu si apliquen temes de silvopastura en prevenció d’incendis?
    Al Baix Llobregat, tenim l’Edu Balcells, pioner a Catalunya, que ja fa molts anys que es dedica a controlar la vegetació amb el seu ramat i fer el manteniment de franges per l’Ajuntament de Sant Boi; o la Cristina de Llanos i el Marc Alvarado, a Begues, que també estan fent el manteniment de franges.

    A banda de la gent del Baix, volem destacar que molts dels nostres exalumnes es troben pasturant parcialment bosc. Són terrenys, com dèiem, amb menys pressió i per tant és més fàcil accedir-hi. Encara que no ho facin amb una clara intenció de prevenció d’incendis, el fet és que aquesta gestió del sotabosc està reduint la massa combustible i donant aquest servei.

  1. Quin retorn teniu dels pastors formats que estiguin en actiu?
    Els alumnes que estan fent pastura dirigida estan contents de poder treballar amb bestiar. També veuen que és una bona manera de fer rendible l’ofici i viure dignament d’ell.