Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

La Taula de Concertació ODISSEU del Montsià impulsa un total de 8 jornades formatives centrades en l’emprenedoria, la creativitat i l’autoocupació

La Taula de Concertació ODISSEU del Montsià impulsa un total de 8 jornades formatives centrades en l’emprenedoria, la creativitat i l’autoocupació.

El Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià, juntament amb l’Oficina Jove del Montsià, l’Oficina Comarcal de Joventut i els ajuntaments de La Sénia, Santa Bàrbara i Alcanar, organitzen un total de vuit “Càpsules formatives ODISSEU”, que tindran lloc durant aquest mes de novembre a l’"IES Sol de Riu” d’Alcanar, l’“IES Les Planes” de Santa Bàrbara, i l’“IES de La Sénia”. Aquestes jornades formatives s’impulsen en el marc del projecte de cooperació ODISSEU, amb l’objectiu de fomentar l'esperit emprenedor entre els estudiants de secundària de les Terres de l’Ebre.

En aquest sentit, l’“IES de La Sénia” acollirà tres jornades de formació els dies 6, 7 i 12 de novembre. La primera jornada, prevista pel dia 6 de novembre, estarà centrada en com la comunicació i la creativitat poden convertir-se en un revulsiu i esdevenir motors de canvi en un projecte. El dia 7, s’ha previst un taller on s’explicarà com s’ha d’elaborar un pla d’empresa; i el dia 12 de novembre tindrà lloc una formació per tal de mostrar quins són els passos a seguir a l’hora de crear una empresa des de zero. Aquestes jornades es dirigeixen als alumnes de Cicle Formatiu, les dues primeres, i als alumnes de  3r d’ESO, en el cas del taller de creació d’empreses.

En el cas del municipi de Santa Bàrbara, s’han programat dues jornades de formació. La primera, prevista pel dia 14 de novembre a la seu de l’“Smartcentre”, es basa en un joc de rol que simula la creació d’una empresa. Els assistents, alumnes que cursen la modalitat de Batxillerat de Ciències Socials, treballaran en equip amb l’objectiu de crear una empresa, des de la generació de la idea i l’elaboració del pla d’empresa, fins a l’inici de l’activitat empresarial.
La segona sessió, que tindrà lloc a l’“IES Les Planes” el dia 18 de novembre, va dirigida als alumnes de 1r i 2n de batxillerat i, sota el títol “El circ de l'aprenentatge - les 3 claus per aprendre”, pretén conscienciar als participants sobre la necessitat d’obtenir coneixements i experiències de diferents disciplines,  alhora que se’ls mostra com els coneixements que adquireixen són una font de creixement personal. Amb aquesta sessió de treball els alumnes han de ser capaços d’establir relacions entre el coneixement, i les seves habilitats i actituds.  

Pel que fa a les càpsules formatives que es realitzaran a l’“IES Sòl de Riu” d’Alcanar aquest novembre, està previst un taller de generació d’idees de negoci, el dia 19 de novembre;  i dos tallers centrats en les  habilitats emprenedores i l’autoocupació, el dia 26 de novembre.

Amb aquestes jornades es vol conscienciar als joves de la importància de la formació a l’hora de tirar endavant un projecte. Un seguit de petits tallers formatius on fer reflexionar i motivar aquests joves per tal que siguin més actius i puguin emprendre les seves iniciatives, tant a nivell personal com professional.

El projecte ‘ODISSEU: programa per al retorn i la inserció laboral de joves al medi rural’, pretén incentivar i facilitar el retorn de joves amb formació universitària cap el medi rural a partir de la creació d’un programa que faciliti la seva inserció laboral i que promogui el compromís social dels i les joves amb el seu territori rural d’origen.
ODISSEU està impulsat per la Direcció General de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, i la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família, a partir d’una iniciativa conjunta de la Fundació del Món Rural i de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya, amb la col·laboració dels 13 Grups d’Acció Local Leader de Catalunya i la xarxa de professionals de joventut.