Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

La Terra Alta, un dels territoris seleccionats per crear un espai test agrari

La Terra Alta és un dels territoris seleccionats pel Projecte Innovador sobre espais test agraris, gràcies a la participació de la "Federació d’Agrupacions de Defensa Forestal de la Terra Alta" al "Grup Operatiu RETA", per impulsar una Xarxa d’Espais Test Agraris a l’Estat Espanyol. La manca de relleu generacional i la necessitat d’implementació de nous ramats al territori, són dos dels elements que han motivat l’entitat a formar part del Projecte Innovador.

Gràcies al suport de la Red Rural Nacional del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, en relació amb l’Associació Europea per la Innovació en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícoles (AEI-Agri) i amb finançament FEADER, s’ha creat el Grup Operatiu RETA on hi col·laboren entitats catalanes i extremenyes. El projecte està liderat per l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), que compta amb la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT), amb l’Associació Rurbans-Escola de Pastors de Catalunya i amb la Federació d’ADF’s de la Terra Alta. Per la part Extremenya, són la Red Extremeña de Desarollo Rural (REDEX), el Grup d’Acció Local TAGUS, la Cooperativa Cooprado i la Universitat d’Extremadura, les entitats que hi participen activament. A més a més, el Grup Operatiu compta amb la col·laboració d’altres entitats com són la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Lleida, l’Associació Nacional de criadors d’oví de raça ripollesa (ANCRI), l’Ajuntament de Arroyo de la Luz i la xarxa francesa RENETA. El grup està coordinat per Neus Monllor, consultora agrosocial especialitzada en desenvolupament rural i relleu generacional.

Els Espais Test Agraris, són finques condicionades per a exercir algunes activitats agràries per tal de testejar projectes agrícoles o ramaders en un entorn segur i així facilitar la incorporació progressiva de persones noves al camp. A França és una eina que fa anys que s'utilitza i que ajuda a que els processos d'instal·lació tinguin més garanties d'èxit. Els sectors en els que està més instaurat aquest programa és en el de l'horta. Un dels reptes que es planteja el projecte RETA és ampliar el ventall dels Espais Test Agraris vers l'activitat ramadera, tant de carn com de llet. Aquesta és una de les innovacions que el Ministeri d'Agricultura ha valorat positivament i que el Grup Operatiu té el repte de treballar.

El Projecte Innovador es va gestar entre els mesos de juny i setembre de 2018, a partir de la creació del Grup Operatiu, en el que es van desenvolupar tasques de diagnosi i mapeig en relació als espais test agraris, així com d'identificació de necessitats i propostes per continuar treballant amb aquesta eina innovadora. A l’octubre es va publicar el fulletó “Espais Test Agraris: una aposta pel relleu generacional”, en el què s’explica què és un espai test agrari, perquè sorgeix la idea i quins són els punts clau a tenir en compte per posar en marxa un dispositiu de suport.

El mes de gener de 2019 arrenca el Projecte Innovador, que tindrà una durada d’un any i mig, i en el qual es treballaran accions com una Guia Metodologia d’implementació dels espais test agraris, la creació d’un Centre de suport al relleu generacional, així com la dinamització d’una xarxa d’espais test agraris a l’Estat Espanyol.

En el cas de la Terra Alta, el projecte innovador té com a objectiu principal la creació d’un espai test ramader en finques públiques de l’Ajuntament de Gandesa, Prat de Compte i la Pobla de Massaluca, que seran cedides per a aquests usos. La Federació d’ADFs de la Terra Alta serà el soci beneficiari i l’activitat de l’espai test estarà lligat a la ramaderia extensiva i també ha de promoure la silvopastura com a eina per a la reducció del risc d’incendi. També serà objecte de projecte innovador la creació del dispositiu jurídic i d’acompanyament als emprenedors de l’espai test, així com la integració de l’espai test a la xarxa estatal d’espais test agraris.

Web del projecte

FONT: GO RETA