Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

La UE tanca un acord sobre la futura PAC, que entrarà en vigor el 2023

Els països de la Unió Europea (UE) van tancar, durant la matinada el dimecres, un acord sobre la reforma de la Política Agrària Comuna (PAC) que regularà el camp europeu entre 2023 i 2027.
"Pensem que és una proposta equilibrada i que respon a les diferents sensibilitats. És imperfecta però molt bona", va dir el ministre espanyol d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, sobre el text de compromís elaborat per Alemanya, país que presideix el Consell de la UE, per aconseguir un consens.
L'acord va tenir l'únic vot en contra de Lituània i les abstencions de Letònia, Bulgària i Romania.
La ministra alemanya d'Agricultura, Julia Klöckner, ha indicat que ara que ja hi ha un "mandat" dels països, el Consell podrà avançar en les negociacions amb el Parlament Europeu per a l'aprovació definitiva de la PAC.
Els ministres d'Agricultura de la UE van donar el vistiplau als tres reglaments que componen la reforma: el dels Plans Estratègics nacionals, el de l'organització comuna de mercats i la regulació sobre el finançament de les ajudes.
Planas va dir un cop acabada la reunió que Espanya "ha complert tots els objectius que s'havia plantejat". Va destacar en particular l'acord assolit pels "ecoesquema", nous ajuts complementaris que primaran les pràctiques agroramaderes sostenibles, al representar una solució "sòlida i que ofereix flexibilitat als estats membres per a la seva aplicació". 

L'ARQUITECTURA VERDA
Entre els objectius de la futura PAC figuren millorar la protecció de l'entorn i la lluita contra el canvi climàtic, fomentar el desenvolupament i l'energia sostenible i assegurar una gestió eficient dels recursos.
La nova PAC també pretén contribuir de forma més activa a la protecció de la biodiversitat, millorar els ecosistemes i preservar els hàbitats i paisatges.

PLANS ESTRATÈGICS NACIONALS
Els Estats membres detallaran les intervencions o mesures de la nova PAC en el marc d'un pla estratègic nacional que hauran d'elaborar i que ha de ser aprovat per la Comissió Europea abans de la seva aplicació.

"ECOESQUEMES"
Una de les principals novetats són els "ecoesquemes", un instrument que servirà per incentivar les pràctiques agrícoles i ramaderes que tinguin un impacte més beneficiós per al clima i el medi ambient.
Els països van donar suport a que siguin obligatoris per als Estats membres i voluntaris per a agricultors i ramaders. A més, van advocar per destinar un 20% dels pagaments directes als ecoesquemes.

PRESSUPOST DE LA PAC
La PAC per al període 2023-2027 estarà dotada amb uns 390.000 milions d'euros del pressupost europeu, dels quals 47.724.000 aniran a parar als agricultors i ramaders d'Espanya, una suma similar a la del període 2014-2020, segons xifres del  Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

PROPERS PASSOS
Després de l'acord del Consell (països de la UE), el Parlament Europeu té previst votar el conjunt de la reforma divendres vinent. A continuació, començaran els anomenats "trílogos", en els quals el Consell, la Comissió Europea i el Parlament Europeu acabaran la negociació dels reglaments, que hauria d'estar tancada a principis de l'any vinent.
Després tindrà lloc el procés d'aprovació dels reglaments i els Estats hauran de finalitzar els seus plans estratègics nacionals.

FONT: REDR