La Xarxa Espanyola de Desenvolupament Rural ultima la signatura d'un conveni amb la FAO per a Amèrica Llatina i el Carib
La Xarxa Espanyola de Desenvolupament Rural (REDR) i l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) ultimen l'elaboració d'un Memoràndum de Cooperació per Amèrica Llatina i el Carib que signaran previsiblement el proper mes de gener.
L'objectiu general d'aquest conveni és l'estructuració d'accions conjuntes, entre ambdues institucions per al foment i la promoció de l'intercanvi de coneixements i experiències entre els professionals, tècnics, agricultors i treballadors rurals llatinoamericans i caribenys, prestant especial atenció als joves, dones i població de les comunitats més vulnerables i empobrides. Es pretén, amb això, generar un impacte en la qualitat de vida de la població rural a través d'un enfocament dirigit cap als processos de desenvolupament territorial rural participatiu.
De fet, i com a preàmbul a la signatura d'aquest conveni, la Xarxa Espanyola de Desenvolupament Rural i participa activament en el programa de Formació de Líders per a la Gestió del Territori Rural, que es porta a terme en set països d'Amèrica Llatina (Argentina , Paraguai, Xile, Bolívia, Perú, Equador i Uruguai) amb l'organització de l'Oficina Regional de la FAO per a Amèrica Llatina i el Carib i l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament.
El programa està destinat a líders i dirigents d'organitzacions rurals camperoles, indígenes amb l'objectiu d'enfortir la capacitat d'acció d'aquests grups i que puguin participar activament en la planificació i gestió de noves polítiques públiques de desenvolupament rural.
Per a això busca desenvolupar la reflexió crítica dels líders davant els aspectes que estimulen el desenvolupament rural com la multiactivitat, descentralització i la participació ciutadana; promoure la generació d'habilitats i eines en les organitzacions de la societat civil per tal que puguin dissenyar, implementar i fer seguiment als seus plans d'acció estratègic, preparar les organitzacions de representació de manera que promoguin el diàleg efectiu amb actors públic privats que influeixen en el disseny i desenvolupament de polítiques públiques en els territoris, ampliar els coneixements d'informàtica dels destinataris del programa, i enfortir del teixit social en els països.
Dins d'aquest programa s'inclou la recent realització de la Gira Tècnica emmarcada en el Curs de Capacitació i Intercanvi d'Experiències de Desenvolupament Territorial a Amèrica Llatina iniciat el maig de 2009. Així, el 2010 s'han capacitat 270 líders dels set països esmentats.
Per això, entre els passats 24 i 31 octubre 1927 dirigents camperols i indígenes pertanyents a aquests països van conèixer l'experiència brasilera de desenvolupament territorial a través de la visita al projecte Dom Helder Câmara a l'Estat de Rio Grande do Norte - Brasil. La Gira Tècnica va comptar amb la presència de María José Murciano, Directora de Projectes de la REDR, que ja havia gestionat la Gira similar a Espanya realitzada el 2009 dins el mateix Programa de Formació de Líders en Gestió Territorial Rural.
"L'objectiu d'aquesta visita va ser promoure l'intercanvi de coneixements i experiència entre els dirigents més d'ampliar la seva xarxa de contactes", afirma Dulclair Sternadt, Coordinadora Regional del Programa de Formació de Líders Rurals. "Durant la gira, els dirigents van conèixer assentaments rurals i comunitats rurals, les seves activitats productives, econòmiques, socials i polítiques, d'aquesta manera, els participants han pogut conèixer i comprendre el concepte de ciutadania en el procés de desenvolupament del territori", explica Sternadt .
Després de tornar als seus països, cada dirigent va elaborar una exposició als seus companys de curs que posteriorment va ser presentada durant l'execució de l'últim mòdul del curs, realitzat el passat novembre.
Mòdul al novembre en set països, amb presència de les xarxes regionals
Aquest mòdul, titulat "Instruments per a l'Enfortiment Organitzacional", ha estat orientat a enfortir el lideratge dels participants a l'interior de les seves organitzacions, i incloïa tècniques i eines per al diagnòstic de la situació actual de l'organització i l'enfortiment de la seva gestió. A cada país va participar un expert designat per sis de les xarxes regionals espanyoles (ARA, CEDERCAM, Redex, RADER, ARCA i READER).
El contingut del mòdul va incloure aspectes generals respecte a Espanya: soci, polític, econòmic i ambiental (per poder contextualitzar el Programa Leader i Proder), un repàs històric del sector rural a Espanya, una exposició sobre el desenvolupament territorial participatiu; l'explicació del programa Leader i Proder, i diversos exemples pràctics.
Després de la impartició d'aquest mòdul, els experts de les xarxes regionals espanyoles d'elaborar un informe en què es reculli i valori l'experiència. Les conclusions d'aquests informes seran donades a conèixer al llarg de les properes setmanes.
Jordi Vilalta Mora
Gerent
Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central