La Xarxa Europea de Grups d'Acció Local (ELARD) rebutja les retallades del segon pilar proposades pel Consell Europeu
En vista de les negociacions finals del proper marc financer anual, previstes per a principis de 2013, i després del preocupant compromís pressupostari de la UE 2014-2020 presentat pel president del Consell, Herman Van Rompuy; l'Associació Europea de Grups d'Acció Local (ELARD), de la qual és sòcia fundadora la REDR, insta a les parts negociadores a considerar els impactes negatius que les noves retallades en el segon pilar de la PAC tindran en les zones rurals i en la qualitat de vida de milions de ciutadans europeus.
En un període caracteritzat per una profunda recessió econòmica, l'augment alarmant de la desocupació i l'estancament dels nivells de creixement, la reducció del pressupost de Desenvolupament Rural en un 9,3% és considerat per ELARD com un greu error estratègic que pot fer descarrilar a la UE, allunyant-la encara més dels objectius de l'estratègia Europa 2020.
Les zones rurals ocupen el 91% del territori de la UE, i en elles hi viu el 56% de la població. ELARD sosté que, a la llum de l'actual realitat econòmica ombrívola, les zones rurals tenen el potencial d'actuar com a centres de creixement econòmic sostenible, d'innovació i de creació d'ocupació. En els últims 20 anys, el treball dels Grups d'Acció Local LEADER a les zones rurals ha demostrat que pot ser així.
Mentre el primer pilar i els pagaments directes semblen estar sortint de les retalldes relativament indemnes (-4,8%), el segon pilar decreixerà el doble. Si a més es té en compte la modulació inversa del segon al primer pilar, la retallada en desenvolupament rural fins i tot és pot duplicar. Això demostra clarament una inclinació a un paradigma antiquat de política rural. Aquest paradigma visualitza el medi rural només a través de la lent de l'agricultura, tot i que el paper d'aquesta en l'economia ha anat disminuint progressivament.
ELARD reconeix que l'agricultura continua sent un dels pilars de l'economia rural i la seva importància en el manteniment de la producció en tota la Unió Europea, però considera que, a la vegada, cal treballar cap a la diversificació de l'economia rural i el suport a les indústries, que sovint són més importants que l'agricultura per a l'economia local i la creació d'ocupació. Per tant, ELARD fa una crida a la UE i als caps d'Estat perquè no facin seva la proposta del president del Consell Europeu i perquè reconeguin la importància del desenvolupament rural com una eina capaç d'alleujar als ciutadans de les pesades càrregues de la crisi financera a través d'un desenvolupament local i sostenible.
ELARD és l'associació europea de grups d'acció local i està formada per les xarxes de França, Grècia, Portugal, Irlanda, Dinamarca, Croàcia, República Txeca, Eslovènia, España, Finlàndia, Hongria, Polònia, Suècia, Regne Unit, Letònia i Bèlgica.
FONT: REDR