Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

La Xarxa Europea de Grups d'Acció Local (ELARD) rebutja les retallades del segon pilar proposades pel Consell Europeu

En vista de les negociacions finals del proper marc financer anual, previstes per a principis de 2013, i després del preocupant compromís pressupostari de la UE 2014-2020 presentat pel president del Consell, Herman Van Rompuy; l'Associació Europea de Grups d'Acció Local (ELARD), de la qual és sòcia fundadora la REDR, insta a les parts negociadores a considerar els impactes negatius que les noves retallades en el segon pilar de la PAC tindran en les zones rurals i en la qualitat de vida de milions de ciutadans europeus.

En un període caracteritzat per una profunda recessió econòmica, l'augment alarmant de la desocupació i l'estancament dels nivells de creixement, la reducció del pressupost de Desenvolupament Rural en un 9,3% és considerat per ELARD com un greu error estratègic que pot fer descarrilar a la UE, allunyant-la encara més dels objectius de l'estratègia Europa 2020.

Les zones rurals ocupen el 91% del territori de la UE, i en elles hi viu el 56% de la població. ELARD sosté que, a la llum de l'actual realitat econòmica ombrívola, les zones rurals tenen el potencial d'actuar com a centres de creixement econòmic sostenible, d'innovació i de creació d'ocupació. En els últims 20 anys, el treball dels Grups d'Acció Local LEADER a les zones rurals ha demostrat que pot ser així.

Mentre el primer pilar i els pagaments directes semblen estar sortint de les retalldes relativament indemnes (-4,8%), el segon pilar decreixerà el doble. Si a més es té en compte la modulació inversa del segon al primer pilar, la retallada en desenvolupament rural fins i tot és pot duplicar. Això demostra clarament una inclinació a un paradigma antiquat de política rural. Aquest paradigma visualitza el medi rural només a través de la lent de l'agricultura, tot i que el paper d'aquesta en l'economia ha anat disminuint progressivament.

ELARD reconeix que l'agricultura continua sent un dels pilars de l'economia rural i la seva importància en el manteniment de la producció en tota la Unió Europea, però considera que, a la vegada, cal treballar cap a la diversificació de l'economia rural i el suport a les indústries, que sovint són més importants que l'agricultura per a l'economia local i la creació d'ocupació. Per tant, ELARD fa una crida a la UE i als caps d'Estat perquè no facin seva la proposta del president del Consell Europeu i perquè reconeguin la importància del desenvolupament rural com una eina capaç d'alleujar als ciutadans de les pesades càrregues de la crisi financera a través d'un desenvolupament local i sostenible.

ELARD és l'associació europea de grups d'acció local i està formada per les xarxes de França, Grècia, Portugal, Irlanda, Dinamarca, Croàcia, República Txeca, Eslovènia, España, Finlàndia, Hongria, Polònia, Suècia, Regne Unit, Letònia i Bèlgica.FONT: REDR