La xarxa RURENER manté el seu compromís per promoure l’eficiència energètica als territoris rurals d’Europa
Els dies 11 i 12 de febrer va tenir lloc a la comarca de Beaujolais vert (França) l’Assemblea General de RURENER,la xarxa europea per a la neutralitat energètica de les comunitats rurals. L’Associació d’iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), membre de la xarxa des del 2014, hi va participar juntament amb el GAL Associació Leader Ripollès Ges Bisaura. A la trobada hi van participar també altres GAL i entitats de França, Bèlgica, Hongria, Xipre i Grècia.
RURENER es va crear l’any 2008, arrel d’un projecte europeu i es va constituir definitivament com a associació l’any 2011. Els seus objectius són facilitar l’intercanvi d’experiències i la cooperació de les petites comunitats rurals compromeses amb l’eficiència energètica; donar suport als municipis rurals per establir una política energètica integrada, proporcionant la metodologia i el suport tècnic necessari; i representar a nivell nacional i europeu les necessitats de les zones rurals en aquest àmbit de treball. A Catalunya la promoció de l’eficiència energètica i l’adaptació al canvi climàtic són eixos estratègics del desenvolupament rural que ja s’han treballat àmpliament, i es preveu que en aquesta nova etapa es despleguin noves accions principalment a través del projecte de cooperació Leader ENFOCC- Energia Forest i Canvi Climàtic.
La trobada es va iniciar amb un grup de treball per intercanviar bones pràctiques en projectes relacionats amb el clima i l’energia en territoris rurals. El GAL Beuajolais vert va presentar el projecte de cooperació Leader entre França i Romania Rêve demain l’energie, per a sensibilitzar als escolars sobre l’eficiència energètica. Representants de la Província de Luxemburg van explicar els bons resultats del projecte pilot Assemblea Ciutadana per al Clima, basat en la participació ciutadana per a la proposta d’accions per fer front al canvi climàtic, i del qual estan pensant en extrapolar la metodologia a altres països. Finalment, la delegació catalana va presentar l’ENFOCC, el qual va tenir molt bona acollida entre els participants.
Tot seguit, es va visitar l’empresa d’aïllaments ecològics Isonat, els quals produeixen planxes d’aïllament d’estella provinent dels boscos de la zona. Aquesta va ser una de les empreses que va participar al projecte Isole Toit, projecte de cooperació Leader destinat a promoure la rehabilitació dels edificis i contribuir així a l’eficiència energètica, que també va ser presentat durant la jornada.
L’endemà va tenir lloc l’Assemblea General de RURENER on es van exposar les activitats de l’any 2015 de la xarxa, entre les que figuren l’impuls dels projectes abans esmentats i, especialment, la participació a la Conferència COP21, que va tenir lloc a París el desembre de 2015. Per al 2016, es va proposar que la xarxa jugui un paper més actiu en la representació a escala europea de les comunitats rurals i l’eficiència energètica, i per això es va votar favorablement al suport i participació de RURENER al Paper Blanc de la Ruralitat a Europa, juntament amb la RED (Rural Environmental Development). Finalment, es va proposar la implicació dels membres per a l’intercanvi de projectes transferibles, així com la proposta d’idees per a millorar els serveis i l’estructura de la xarxa, que es posaran en comú en una nova trobada de la xarxa prevista durant el mes d'abril.