"L'Agenda Rural Catalana és un pas necessari per a una Catalunya equilibrada, on tots tinguem les mateixes oportunitats, visquem a una gran ciutat o a un micropoble"
La Comissió Interdepartamental sobre el Despoblament Rural, liderada per la Direcció General de Desenvolupament Rural, va encomanar a ARCA, l’Associació Catalana de Municipis, l’Associació de Micropobles i al Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible la redacció de l’Agenda Rural Catalana que en consonància amb altres agendes catalanes i europees dibuixi les línies de desenvolupament rural dels propers anys. Parlem amb Mario Urrea, president de l'Associació de Micropobles de Catalunya, sobre els reptes que ha de donar resposta la futura Agenda Rural Catalana.
- El passat setembre la Generalitat va donar llum verda a la creació d’una Agenda Rural Catalana. Un gran pas endavant pels territoris rurals del país.
Un pas necessari per a una Catalunya equilibrada, on tots tinguem les mateixes oportunitats, visquem a una gran ciutat o a un micropoble, perquè no tinguem ciutadans de primera i de segona. És important posar les bases per a treballar i per no tractar igual als que no som iguals. No podem continuar creant desequilibri entre dos àmbits que no són antagònics sinó que són complementaris. - Una iniciativa sorgida de la col·laboració i treball conjunt de diverses entitats representatives del món rural i municipal català.
És important que aquest document surti amb el màxim consens possible, i sobretot que incorpori les màximes visions possibles del territori. Cal recordar que Catalunya és un territori molt divers, i que aquesta és una gran riquesa que hem de potenciar. Són les entitats representatives del món rural i municipal les que millor coneixen aquesta diversitat. És impensable desenvolupar una agenda des d’un despatx de Barcelona. - L’Associació de Micropobles de Catalunya és una de les entitats impulsores del document. Quina experiència hi aporta?
L’Associació de Micropobles de Catalunya va néixer ara fa dotze anys i des del seu inici va voler ser una entitat molt propera als ajuntaments, amb una vocació clara d’escoltar les problemàtiques del territori per fer-les arribar als organismes superiors.
Fruit d’aquesta vocació, han sorgit diferents treballs i un d’aquests, potser el més singular, és L’Estatut del Micropoble, que vol ser una reorganització de les lleis, decrets i normes per adaptar-les a les necessitats d’aquells territoris amb menys població i en molts casos menystinguts per les grans ciutats que els consideren solament com un lloc on d’estressar-se, passar el cap de setmana sense ser molestats per ningú i no pensant que aquest és un territori viu on les activitats que es desenvolupen en alguns casos poden causar molèsties.
Aquest estatut parla de canviar el finançament municipal, d’urbanisme, de règim fiscal, d’habitatge, de fibra òptica i de la representació necessària dels micropobles als organismes governamentals. Cal recordar que els micropobles són solament l’1,2% de la població de Catalunya, però gestionem el 35% del territori. - Millorar la qualitat de vida dels habitants dels territoris rurals és un dels reptes als quals caldrà donar resposta. Quines actuacions/estratègies es plantegen en aquest sentit?
Està clar que per millorar la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes caldrà actuar en diversos àmbits. Aquesta és una acció que cal que sigui transversal. Cal que siguin pobles equilibrats, vius, però també sostenibles, ecològics i culturalment rics. Això ho aconseguirem si som capaços de tenir habitatge digne i amb condicions, una activitat econòmica diversificada, on el producte local sigui de qualitat i amb valor afegit, unes infraestructures que ens permetin tenir una xarxa digital amb òptimes condicions, del segle XXI, unes vies que ens permetin tenir una mobilitat adaptada als temps actuals i uns serveis, comercials educatius, formatius, sanitaris, culturals i d’oci que facin que la vida al poble sigui rica. - I, si parlem de futur, que suposarà disposar d’una Agenda Rural pròpia?
L’Agenda Rural Catalana ha de suposar la possibilitat de desenvolupar el territori de forma ordenada, sense grans desequilibris, mantenint les peculiaritats i la idiosincràsia de cada lloc, fent que tots puguem treballar les nostres potencialitats i que aquestes siguin reconegudes perquè aportin riquesa als veïns i veïnes. Pel món rural, l'Agenda Rural Catalana és un gran repte que fa molt temps que portem esperant i que el nostre país necessita per poder continuar creixent.