Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

L'ARCA participa en el PECT 'Pobles vius i actius. Territori equilibrat i innovador', liderat per la Diputació de Tarragona

Aquest PECT vol lluitar contra el despoblament de les àrees rurals a través de dos àmbits d’actuació: la innovació social i l’especialització intel·ligent. D’una banda, s’aplica la tecnologia a l’escola rural i a la cura de la gent gran per tal de millorar la qualitat de vida als pobles. I de l'altra, es posa el focus en el sector vitivinícola, l’agroalimentari i els productes locals per tal de treballar en la seva especialització i augment de competitivitat.

Representants de les institucins que participen dels nous projectes PECT.
Representants de les institucins que participen dels nous projectes PECT

La implantació de tecnologia per millorar la vida de la gent gran dels pobles o la posada en marxa de les escoles rurals del futur. Són algunes de les actuacions específiques vinculades al nou Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) que lidera la Diputació de Tarragona, amb la participació de la Universitat Rovira i Virgili (URV) mitjançant grups de recerca aplicada a la investigació social, la tecnologia, la informàtica i la cura de les persones. Els altres membres d'aquest projecte d'especialització i competitivitat territorial són el Consell Comarcal del Priorat, l'Organisme autònom de desenvolupament de la Conca de Barberà (Concactiva), el Parc Tecnològic del Vi (VITEC) i l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), amb la col·laboració de la patronal de la micro, petita i mitjana empresa PIMEC.

Els PECT són iniciatives que impulsen els agents del territori i lideren les entitats públiques locals per promoure actuacions que contribueixin a la transformació econòmica del territori i que tinguin un fort component d'innovació. Aquests dos nous projectes ara en marxa s'emmarquen en l'Estratègia de recerca i innovació per a l'especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT) i en el Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, amb l'objectiu de promoure un creixement intel·ligent, sostenible i integrador del territori. En aquest sentit, un dels principals reptes de la RIS3CAT és explorar i promoure noves formes de col·laboració dels anomenats 'agents de la quàdruple hèlix' (administració pública, agents de recerca i innovació, empreses i societat civil) per donar respostes innovadores i més efectives als reptes actuals de la societat.

També s'ha concedit a la Diputació de Tarragona el PECT 'Cuidem el que ens uneix. Carreteres més segures i sostenibles'. Cofinançats al 50% amb fons europeus, els dos PECT han estat concedits a petició de la Diputació, que també en coordina les tasques, gestió i objectius. D'aquesta manera, la institució supramunicipal referma el seu paper de motor social i econòmic del territori, amb iniciatives que representen un nou pas endavant en la lluita contra el despoblament rural i la sostenibilitat. Amb aquests PECT, la Diputació permetrà mobilitzar entre diversos agents un total de 7.605.911,5€ en benefici del territori, la meitat provinents de fons europeus. 'Pobles vius i actius' compta amb un pressupost de 3.605.552,36€ i 'Cuidem el que ens uneix', de 4.000.359,14€. El termini dels projectes finalitza al desembre de 2022, si bé existeix la possibilitat de prorrogar-lo.

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha presentat públicament tots dos projectes aquest dimarts, acompanyada de la rectora de la URV, M. José Figueras, i del diputat delegat de Projectes Europeus i Regió del Coneixement de la Diputació, Pere Granados. Han assistit a l'acte el vicepresident i diputat delegat dels Serveis d’Assistència al Territori de la Diputació de Tarragona, Adam Tomàs; el vicerector d’Innovació i Transferència del Coneixement de la URV, Francesc Medina; el vicerector de Recerca i Planificació Científica de la URV, Francesc Díaz; la vicerectora de Relacions Institucionals, Cultura i Compromís Social de la URV, Misericòrdia Camps; el president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Magí Trullols; el president del Consell Comarcal del Priorat, Xavier Gràcia; el vicepresident de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA)Sebastià Mata; el director general corporatiu i d’operacions del Centre Tecnològic Eurecat, Xavier López, i el coordinador científic del Parc Tecnològic del Vi (VITEC), Raúl Ferrer.

Durant l'acte, Noemí Llauradó ha destacat que "a la Diputació de Tarragona, un cop més mobilitzem fons europeus en benefici de les nostres comarques. També una vegada més exercim el nostre paper de motor del territori, i ho fem en un moment més necessari que mai, enmig de la crisi que ens ha dut la Covid-19". De la seva part, el diputat Pere Granados ha fet èmfasi en l’aliança entre la Diputació, la URV i els diferents agents en benefici de la ciutadania: "Dediquem la nostra energia al servei del món local i de les persones, per fer de la Catalunya sud un magnífic lloc per viure, mitjançant la innovació i el coneixement". Finalment, la rectora M. José Figueras s’ha congratulat de la concessió dels dos nous projectes PECT liderats per la Diputació amb la participació de la URV. “Celebro l’èxit dels dos projectes aprovats que, sens dubte, ajudaran al desenvolupament econòmic i social del territori, a millorar la qualitat de vida de la gent i a prevenir la despoblació de l’àmbit rural”.

 

LES 14 OPERACIONS

● El PECT 'Pobles vius i actius. Territori equilibrat i innovador' vol lluitar contra el despoblament de les àrees rurals a través de dos àmbits d’actuació: la innovació social i l’especialització intel·ligent. D’una banda, s’aplica la tecnologia a l’escola rural i a la cura de la gent gran per tal de millorar la qualitat de vida als pobles. I de l'altra, es posa el focus en el sector vitivinícola, l’agroalimentari i els productes locals per tal de treballar en la seva especialització i augment de competitivitat.  

Aquest PECT es divideix en 8 operacions:

 1. Coordinació del PECT (Diputació de Tarragona. Import de l'operació: 355.740,30€). La institució dirigeix el projecte per tal de garantir-ne el funcionament excel·lent i els objectius per a cada operació i per al conjunt del projecte.
 2. Formació i tecnologia per a la millora de la qualitat de vida en entorns rurals (URV. Import de l'operació: 397.294,90€). Per un costat, s'aborda la formació avançada dels mestres d'escola rural per millorar la qualitat formativa dels habitants dels pobles. D'altra banda, es proposa un acompanyament, amb el suport de les tecnologies de la informació, de les persones grans que requereixen assistència, de tal manera que els seus cuidadors puguin estar-ne degudament informats. Així mateix, s'aposta per una sèrie de formacions innovadores a gent gran recent jubilada perquè millorin els seus estils de vida en termes nutricionals i de pràctica de l'esport. Finalment, mitjançant la creació dels RuralCatLabs, es proposen accions per treure el màxim rendiment a les xarxes d'alta velocitat i capacitat en escoles rurals, convertides en escoles del futur.
 3. Infraestructures tecnològiques (Diputació de Tarragona. Import de l'operació: 1.167.000€). L'operació inclou el disseny i posterior construcció de la infraestructura de fibra òptica d'alta capacitat que doni servei a les experiències pilot en zones escolars rurals del Baix Penedès (zones ZER de Bonastre i Masllorenç), així com l'anàlisi dels elements de ciberseguretat imprescindibles per a la correcta utilització d'aquesta infraestructura.
 4. Adaptació dels sectors vitivinícola i oleícola pels efectes del canvi climàtic (VITEC. Import de l'operació: 521.250€). A través del Parc Tecnològic del Vi (VITEC) incideix en la millora i adaptació del maneig vitícola i la producció enològica als actuals reptes del canvi climàtic i l'avaluació de varietats vitícoles minoritàries que mostrin una millor adaptació a l'escalfament global i la sequera. També preveu actuacions dirigides a l'estalvi de recursos hídrics, la reducció de l'ús de fitosanitaris i el foment de l'economia circular mitjançant la valorització de residus i subproductes de la vinya i l'olivera.
 5. Transferència i innovació vitivinícola (VITEC. Import de l'operació: 260.000€). Es posarà a disposició dels cellers i viticultors de la demarcació de Tarragona coneixement i equipament per dotar-los de noves eines de decisió en tota la cadena de valor productiva, amb una acció específica de suport a nous elaboradors i vivers de celleristes. En l'àmbit vitivinícola se centraran els esforços en la recomanació de programes de fertilització, reg o control de plagues, i en l'apartat enològic s'oferirà acompanyament als cellers en la presa de decisions durant tot el procés.
 6. Espais TEST, eines per a la innovació social a l'ecosistema agroalimentari (Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya. Import de l'operació: 382.056,24€). L'operació es basa en l'articulació d'un nou model d'innovació dirigit a les activitats emergents que té com a objectiu la modernització del teixit productiu agroalimentari.
 7. Vivers especialitzats i agroindústria (Concactiva. Import de l'operació: 256.910,92€). Aquesta actuació, que té com a beneficiari l'Organisme autònom de desenvolupament de la Conca de Barberà (Concactiva), contempla el desenvolupament d'infraestructures i serveis de suport, formació, assistència i promoció per a persones emprenedores i empreses a través de vivers especialitzats. Així, es preveu l'adequació d'espais i la creació d'aules taller per a desenvolupar tasques dels vivers especialitzats agroalimentaris, amb una clara orientació a la formació, l'assaig, la innovació i el desenvolupament de nous productes de producció local. Al mateix temps, s'impulsarà l'ús d'energies renovables als vivers.
 8. Dinamització agrària. Foment de l'economia local sostenible (Consell Comarcal del Priorat. Import de l'operació: 265.300,00). Constarà de tres actuacions localitzades al Priorat i encaminades a la recerca, la transferència de coneixement i implementació de millores en la gestió de l'espai agrari, i de difusió i promoció de productes locals amb valor afegit.

A banda de la Diputació de Tarragona, com a administració local supramunicipal que coordina i supervisa el projecte 'Pobles vius i actius. Territori equilibrat i innovador', a través de la Unitat de Projectes Europeus i Regió del Coneixement, aquest PECT compta amb la participació de la URV mitjançant grups de recerca aplicada a la investigació social, la tecnologia, la informàtica i la cura de les persones. Els altres membres d'aquest projecte d'especialització i competitivitat territorial són el Consell Comarcal del Priorat, l'Organisme autònom de desenvolupament de la Conca de Barberà (Concactiva), el Parc Tecnològic del Vi (VITEC) i l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), amb la col·laboració de la patronal de la micro, petita i mitjana empresa PIMEC.

 

● El PECT 'Cuidem el que ens uneix. Carreteres més segures i sostenibles' desenvolupa solucions innovadores en l’aplicació de materials per a la construcció i manteniment de la xarxa de carreteres i en la seva senyalització. Amb la finalitat de millorar la seguretat viària, la sostenibilitat del territori i s’hi generen noves oportunitats d’activitat econòmica.

Aquest PECT es divideix en 6 operacions:

 1. Coordinació del PECT (Diputació de Tarragona. Import de l'operació: 124.000€). La institució dirigeix el projecte per tal de garantir-ne el funcionament excel·lent i els objectius per a cada operació i per al conjunt del projecte.
 2. Ferms sostenibles (Diputació de Tarragona. Import de l'operació: 827.033,94€). Amb l'objectiu de reduir les emissions de CO2 en el reforç i nova construcció de ferms a la xarxa local de carreteres de la Diputació, es preveu la reducció de la temperatura d'estesa de l'asfalt, així com el gruix de la capa. Per això, calen additius i maquinària especial per permetre una correcta estesa de les mescles.
 3. Gestió intel·ligent de la xarxa (Diputació de Tarragona. Import de l'operació: 1.318.877,02€). Aquesta operació contempla la instal·lació de sensors per detectar perills i fer la senyalització adequada en el moment oportú, així com detectar incidències, com ara gel a la via o material als vorals, i connectar aquests sensors amb un centre de control per gestionar el funcionament intel·ligent dels senyals. Inclou la canalització de fibra òptica a la xarxa local de la Diputació per tal de comunicar els sensors amb els senyals i la central de dades, i el desenvolupament del corresponent programari.
 4. Sensòrica (URV. Import de l'operació: 865.576,90€). El compliment dels objectius anteriors s'acompanya d'elements com una plataforma de serveis al núvol, una aplicació mòbil per a usuaris i altres infraestructures intel·ligents desenvolupades per la URV.
 5. Materials avançats (URV. Import de l'operació: 552.262,84€). Per tal de poder disposar de ferms sostenibles per reduir les emissions de CO2, la URV se centrarà en el disseny de nous materials a base d'interacció de líquids iònics, menys contaminants i més sostenibles.
 6. Intel·ligència competitiva (Fundació EURECAT. Import de l'operació: 312.608,44€). Es preveu impulsar la transferència tecnològica i la innovació, tot millorant el posicionament de les empreses. Al mateix temps, es promourà l'economia circular en l'àmbit de les infraestructures viàries per minimitzar l'ús de matèries primeres.

En el PECT 'Cuidem el que ens uneix. Carreteres més segures i sostenibles', hi participen, a més de la Diputació de Tarragona, la URV i la Fundació EURECAT, amb la implicació de la PIMEC. Completen el consorci que ha de desenvolupar aquest projecte, el Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de Catalunya i l'Associació d'Enginyers de Catalunya.