Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

L'article "UNA NOVA PAGESIA?" analitza les característiques i necessitats d'una nova generació agrària que treballa per un nou paradigma agrosocial

Projecte RETA  - fotògraf Oriol Clavera.
Projecte RETA - fotògraf Oriol Clavera

Albert Puigvert, gerent d'ARCA; i Neus Monllor, consultora agrosocial; juntament amb altres experts de referència, col·laboren al nou Dossier Tècnic de RuralCat: "Canvi climàtic i la seva incidència en el sector primari".
L'article "Una nova Pagesia" (p.38/44), analitza les característiques i necessitats d'una nova generació agrària que treballa per un nou paradigma agrosocial. 

A continuació us detallem alguns dels fragments del document:

La minva d'ingressos i l'abandó de l'activitat és el principal problema del sector al nostre territori
Així doncs, la diagnosi del problema és clara: la doble dependència de la llarga llista de proveïdors d’inputs externs als qui han de pagar, i dels intermediaris que comercialitzen els seus productes a mercats exteriors i interiors, explica la seva pèrdua d’autonomia. A més, els baixos costos d’oportunitat i la minva de capacitat negociadora en uns mercats fortament asimètrics s’acaben traduint en baixos preus de venda, alts preus de compra, i contracció dels ingressos finals obtinguts pels pagesos, hortolans i ramaders. Aquesta és la maledicció que acompanya els augments de rendiment en kg per ha aconseguits amb l’agricultura industrial, un 13% de mitjana en el conjunt de productes a Espanya respecte l’agricultura ecològica.
La sortida d’aquest atzucac també és ben clara: optar per l’agroecologia és l’única via que els permet alliberar-se de la dependència de les grans empreses multinacionals subministradores de tot el paquet d’inputs agroindustrials, substituint-los per solucions basades en la natura a través d’una bioeconomia que augmenti la circularitat, diversitat i complexitat dels agroecosistemes. 

Eines per una nova generació agrària
Fins ara, el suport als processos d’incorporació s’ha donat sobretot en el marc de les explotacions agràries familiars. El sorgiment de nous perfils de persones emprenedores que volen dedicar-se al sector agrari està generant noves necessitats, sobretot en les etapes prèvies a la creació de l’empresa agrària, així com en el procés d’accés a la terra i els recursos bàsics.
La pagesia nouvinguda té un llarg camí d’exploració abans no pren la decisió d’incorporar-se al sector agrari i crear una empresa nova.
En aquest sentit s’identifica la necessitat de crear eines que facilitin el trajecte de formació, experimentació i aprenentatge d’aquests nous perfils. La nova pagesia són persones joves, i no tan joves, amb una nova manera d’entendre i viure l’activitat agrària i la seva vinculació amb la societat, basada en els valors del nou paradigma agrosocial.
Un dels programes que s’està explorant els darrers anys a Catalunya són els espais test agraris, de la mà d’ARCA, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya, conjuntament amb d’altres actors territorials. Aquesta eina neix a França per facilitar les incorporacions progressives de la pagesia nouvinguda. Es conceptualitza com un programa entre la formació i l’empresa, és a dir, està dirigit a persones que tinguin una mínima formació agrària, però que encara no estan preparades per incorporar-se a l’activitat agrària.

Menjar-nos el territori que volem
La transició agroecològica ve, entre d’altres llocs, de la mà de les persones que consumim. Menjar és una acció directa de política agrària que es pot exercir cada dia. Si els catalans i catalanes tinguéssim més consciència i més acció diària en relació amb la nostra cistella de la compra, la nostra pagesia seria una altra. Cal pagar preus justos i no ajustats, cal escollir allò que posem al plat, i cal sobretot ser molt conscients que cada vegada que ens alimentem escollim el sistema agroalimentari que volem.


Article complet "Una nova Pagesia" (p.38/44)

FONT: Ruralcat