Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Laura Benseny: "És imprescindible que s’entengui l’educació en el lleure com a eina de cohesió del territori"

Laura Benseny és professora de secundària i membre de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya. En aquesta entrevista parlem amb ella sobre l'Agenda Rural de Catalunya i com poden contribuir-hi des de la seva associació.

Laura Benseny és professora de secundària i membre de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya..
Laura Benseny és professora de secundària i membre de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya.

Què en penseu de que s’estigui desenvolupant l’Agenda Rural de Catalunya?

Des de MEG creiem que l’Agenda Rural de Catalunya és una molt bona iniciativa. La nostra llei diu que som fidels al nostre país i ens sentim ciutadans del món i que estimem la natura i protegim la vida. Quan se’ns va proposar vam veure que encaixava totalment amb la feina que fem. Per una banda, és una oportunitat per fer un treball en xarxa amb diferents entitats que són dia a dia al territori i, per l’altra, és una molt bona iniciativa per poder transformar, a nivell institucional, les zones rurals per als pròxims anys. A més, és una bona proposta per seguir sensibilitzant i treballant per un ús sostenible i responsable dels espais naturals.

Quins aspectes importants del vostre àmbit d’actuació considereu clau treballar en un futur immediat als territoris rurals?

Nosaltres treballem dia a dia amb infants i joves de tot el territori ja que tenim 153 agrupaments escampats per tota Catalunya. Creiem que és imprescindible que s’entengui l’educació en el lleure com a eina de cohesió del territori. A més, tenim la necessitat, per dir-ho d’alguna manera, de sentir la muntanya sempre a prop, i això fa que trepitgem el país, a més de viure-hi. Hem de treballar la cohesió social, l’arrelament, i també donar un cop de mà per buscar estratègies perquè el jovent d’arreu de Catalunya es pugui quedar als seus pobles i s’acabi l’èxode que fa tants anys que vivim del camp a la ciutat. Uns pobles amb associacions i amb cau (què hem de dir!) són uns pobles vius, amb activitat i dinamització, i això és el que més necessitem en aquest moment del final del túnel  de la pandèmia.

Com podeu contribuir des de Minyons Escoltes i Guies en el desenvolupament de l’Agenda Rural de Catalunya?

Tenim agrupaments repartits arreu del territori i això ens ajuda a tenir una visió àmplia de les necessitats que tenen les entitats de base voluntària. Aportem també una visió d’una entitat arrelada, amb anys d’experiència, i en un moment també de renovació, fet que pot contribuir a una visió jove. I, per últim, amb la nostra manera de fer a partir del mètode escolta i guia, que aporta una altra visió de fer feina.

Com creieu que l’Agenda Rural de Catalunya pot beneficiar la feina que feu des de les vostres entitats?

L’Agenda Rural de Catalunya ens ajuda a poder explicar amb tranquil·litat la feina que desenvolupem, ja que en alguns moments sentim que no s’acaba d’entendre la nostra tasca. I també per crear xarxa amb la resta d’entitats, així com ens pot ajudar a donar visibilitat a les problemàtiques comunes de les zones rurals del territori, i a treballar conjuntament per trobar solucions més sostenibles.