Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

LEADER compleix 30 anys apostant pel futur dels territoris rurals

Els assistents i participants a les Jornades ’30 anys de LEADER’ van coincidir en el fet que LEADER s'ha consolidat com una eina eficaç i sostenible

Jornades ’30 anys de LEADER’.
Jornades ’30 anys de LEADER’

El context i situació actual de les àrees rurals requereix d'un canvi de perspectiva urgent. Però, i si, en lloc de parlar de reconstrucció, posem el terme desconstrucció sobre la taula? Si alguna cosa no funciona, per a què reconstruir-la? El medi rural ha de ser capaç de reflexionar, fer un pas enrere i acabar amb totes aquelles disfuncionalitats de caràcter estructural i discursiva, que no són més que obstacles per a aconseguir un veritable desenvolupament sostenible.

Aquesta és una de les conclusions extretes de les Jornades ’30 anys de LEADER’ organitzades aquesta setmana per la Xarxa Espanyola de Desenvolupament Rural (REDR) a Somiedo (Astúries). Més de dos centenars de participants es van donar cita durant dos dies a Somiedo per a celebrar que la metodologia LEADER complia enguany el seu trenta aniversari.

REDR, la xarxa de grups d'acció local més representativa d'Espanya, va reunir diferents autoritats i personalitats relacionades amb les polítiques de desenvolupament rural a Espanya, així com als veritables protagonistes de la dinamització del territori: els grups de desenvolupament rural. Representants de grups d'acció local de totes les Comunitats autònomes van poder retrobar-se en aquest municipi asturià per a intercanviar de primera mà tots els aspectes relacionats amb el futur de LEADER.

Els assistents i participants van coincidir en alguna cosa: LEADER s'ha consolidat com una eina eficaç i sostenible, que ha aconseguit complir amb èxit tots els objectius que es va proposar fa més de trenta anys, amb resultats reeixits molt més allà de les expectatives i previsions inicials.

L'acte d'inauguració va comptar amb la intervenció de Luis Planas, ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació. El ministre va aprofitar l'ocasió per a felicitar els grups d'acció local i a la Xarxa Espanyola de Desenvolupament Rural pels seus trenta anys de labor incansable per la dinamització de les àrees rurals. Luis Planas va valorar la mesura LEADER «com una de les eines més adequades, a nivell europeu, per a abordar la diversitat, els reptes i necessitats específiques de les zones rurals».

Secundino Caso, president de REDR, valorava així aquest aniversari: «LEADER va possibilitar a la població local tenir una veritable veu; s'invertia així el procés vertical habitual de governança, per a col·locar a la societat civil, per primera vegada, en la primera línia de la presa de decisions». «Ara, trenta anys més tard -afegia el president de REDR- conceptes com a governabilitat, transparència o processos participatius no ens sonen tan estranys; LEADER va facilitar aquestes eines a la població rural per primera vegada quan encara no eren conceptes estesos o legitimats», va concloure Caso.

Durant dos dies, els grups d'acció local van fer les seves contribucions a través d'un procés participatiu segmentat en quatre taules i dinàmiques de treball: Claus de millora per a la gestió LEADER 23-27; Activant la cooperació LEADER; Analitzant les tendències davant un nou paradigma turístic; i Bona governança i l'Agenda 2030 com a pedra angular de LEADER.

Un dels punts forts de les Jornades va ser la taula-col·loqui en la qual van participar consellers, conselleres i representants de les Conselleries de Desenvolupament Rural de sis Comunitats autònomes: Cantàbria, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Galícia, Illes Balears i el Principat d'Astúries. El missatge entre els màxims responsables regionals de les polítiques rurals va ser unànime: LEADER permet a les administracions un major coneixement de la realitat dels territoris, és un instrument òptim per a portar polítiques al terreny -allí on els governs locals tenen majors dificultats- i una perfecta aliada en la lluita contra la despoblació.

Les intervencions més destacades del segon dia de les Jornades es van concentrar en la Conferència Marc ‘Reptes, oportunitats i tendències actuals'. Ana Jar Rodríguez-Medel, Subdirectora adjunta de la Secretaria d'Estat de Turisme, va posar l'accent en la importància del paper de LEADER i dels grups d'acció local en la futura implementació dels Plans de Sostenibilitat Turística en Destins: «Des de la Secretaria d'Estat veiem als grups LEADER com els nostres aliats, són grans valedors dels nostres interessos. Hem d'aprofitar l'oportunitat que se'ns ofereix, canviar el paradigma i potenciar altres destins. Els Plans de Sostenibilitat Turística suposen una gran oportunitat per als grups d'acció local LEADER; el seu enfocament territorial s'adapta a la perfecció a la seva presència en el medi rural», va afirmar. En la seva intervenció, Francisco Boya, Secretari General per al Repte Demogràfic del MITECO, va advocar per un canvi de relat sobre el medi rural; mentre que, finalment, José Antonio Herce, doctor en economia i expert en emprenedoria innovadora jove en àrees rurals despoblades, va desgranar algunes claus sobre els sectors d'emprenedoria sostenible amb majors possibilitats en el territori

Isabel Bombal, Directora General d'Innovació i Formació Agroalimentària del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, va felicitar a REDR i als grups d'acció local per la seva labor en favor del desenvolupament sostenible de les àrees rurals i va agrair als presents el seu compromís pel futur del medi rural. Per part seva, Francisco Boya, Secretari General per al Repte Demogràfic del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, va destacar el paper dels grups d'acció local, «veritables pioners dels territoris, capaços de posar en valor el treball que ha servit i serveix per a traçar les noves polítiques territorials sobre una base sòlida».