LEADER és una eina de competitivitat que aporta un gran capital social. Les jornades ‘Más Leader’ deixen palesa la importància de la metodologia Leader per a la diversificació de les zones rurals
Les jornades Más Leader van comptar amb la intervenció de la Subdirectora General de Planificació Rural, el cap del Servei de Programació i Dinamització Rural, i el president de l’Associació d’iniciatives Rurals de Catalunya.
Més de dues-centes persones van assistir a les jornades internacionals: “Más Leader. Experiencias y propuestas para la sostenibilidad de las zonas rurales”, celebrades a Madrid els dies 23 i 24 d’octubre. Les jornades, impulsades per la Red Española de Desarrollo Rural- REDR, van servir per reconèixer la tasca de dinamització dels territoris rurals que han desenvolupat els Grups d’Acció Local en els darrers 20 anys; a més de deixar constància de la importància de potenciar els grups d’Acció Local Leader en el proper període de programació.
Les jornades es van estructurar en sis taules debat entorn les particularitats de la metodologia Leader, combinant ponències i experiències pràctiques a partir de les quals es va promoure un debat sobre el paper que han de desenvolupar els Grups d’Acció Local en el futur i la continuïtat de la metodologia Leader.
En l’acte d’inauguració, Begoña Nieto, Directora General de Desenvolupament Rural i Política Forestal del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, va reconèixer la rellevància de la metodologia Leader “el valor afegit de la qual és donar solucions als problemes detectats pels propis habitants de les zones rurals”.
La primera taula va debatre sobre el valor de la metodologia Leader en l’àmbit rural i el paper que hauran de jugar els grups GAL en el nou període de programació. Així, Petri Rinn, president d’ELARD, va detallar la importància de difondre la metodologia Leader i ampliar el nombre de grups com a eines per al desenvolupament del territori. Per la seva banda, Marc Bonnard, President de Leader França, va destacar que és bàsic treballar amb les xarxes universitàries per implicar als joves en el desenvolupament del seu propi territori.
Posteriorment, es va desenvolupar una segona taula debat centrada en pràctiques innovadores en el medi rural desenvolupades gràcies a la metodologia Leader. Així, vam poder conèixer iniciatives com la “Red de Espacios Naturales”, un projecte per la valorització dels espais naturals protegits impulsat per la per la Red Cántabra de Desarrollo Rural; i “Yo soy Rural”, un projecte de la Red Asturiana de Desarrollo Rural per evitar l’èxode dels joves del entorn rurals, entre altres.
La primera jornada es va clausurar amb una taula debat sobre la gestió del Leader on van participar gerents dels grups GAL i representants de l’administració. Per part de Catalunya, Josep Maria Martí, cap del Servei de Programació i Dinamització Rural del DAAM, va intervenir per presentar el model de gestió Leader a Catalunya, on el Departament d’Agricultura és l’organisme pagador. Aquesta taula va provocar un intens debat sobre els models de gestió de la metodologia Leader per part de les administracions de cada comunitat autònoma, i les limitacions que aquestes susciten en l’autonomia i el poder de decisió dels grups i del territori.
La segona jornada es va iniciar amb una sessió sobre la visibilitat del món rural en el conjunt de la societat. Miquel Rovira, president d’ARCA, va ser l’encarregat de moderar la taula on van intervenir Meritxell Serret, coordinadora tècnica de la Fundació del Món Rural; Raúl Comptes, professor de la Universitat Politècnica de Valencia; Cecilia Diaz, professora de Sociologia de la Universitat d’Oviedo; i Luís Guijarro, periodista especialitzat en comunicació ambiental. En les seves intervencions, els ponents van destacar la importància de la comunicació a l’hora de donar visibilitat al món rural.
Seguidament es va desenvolupar la taula “fila cero”, on una representació dels actors que intervenen en el desenvolupament rural (sindicats, cooperatives, entitats de desenvolupament rural, entitats ecologies, etc.), van fer una valoració de les polítiques de desenvolupament rural realitzades i, al mateix temps, van aportar les seves propostes de cara al futur.
En aquesta “fila cero” va quedar palès que Leader és una eina de competitivitat; que la seva contribució a crear ocupació en el medi rural aporta un gran capital social i que, juntament amb el treball de les xarxes, s'ha de saber crear capital financer. Leader ha d’aspirar a una major ambició social, a noves prioritats en altres temàtiques com les energies renovables, els espais protegits, el medi ambient i, especialment, en l'àmbit del coneixement i la innovació.
L’última taula debat sobre el futur del desenvolupament rural en el proper període 2014-2020, va reunir els representants dels Departaments d’Agricultura de les Comunitats d’Extremadura, Catalunya i Aragó, per exposar com enfoquen el futur del desenvolupament rural i concretament la metodologia Leader en els respectius territoris. Per part de Catalunya, Laura Dalmau, Subdirectora General de Planificació Rural, va exposar el posicionament de Catalunya davant del nou període de programació.
Aurelio Garcia Bermúdez, president de la REDR, va ser l’encarregat de clausurar les jornades. En la seva intervenció, Aurelio va destacar la tasca que han desenvolupat els Grups d’Acció Local durant els darrers 20 anys “un esforç que ha permès la creació de llocs de treball, la valorització del patrimoni, la participació de la població en la presa de decisions, la sostenibilitat...”. El president de la REDR, a mode de clausura, va afirmar que “volem continuar revitalitzant les zones rurals, volem, per tant, MÉS LEADER”.
CONSULTA LES PONÈNCIES DE LES JORNADES
FOTOGRAFIES: REDR